Recomandări pentru amenajarea unui solar mic

Ți-ai dorit dintotdeauna să locuiești la curte, să ai propria grădină de legume și să te simți conectat cu natura. Ai reușit să scapi de bloc, te-ai mutat la casă, dar din păcate, spațiul verde nu este unul chiar atât de impresionant. Nu trebuie să renunți la visul tău de a-i hrăni pe cei ai casei cu roadele muncii tale ci să încerci să îți construiești un solar mai mic. Avem în acest sens, pentru tine, câteva recomandări menite să îți facă misiunea ceva mai simplă.

Plantele tale se vor dezvolta mai repede

Cu ajutorul acestui solar, fie el și mic, verdețurile și legumele pe care le vei planta aici se vor dezvolta mult mai repede, ceea ce este pur și simplu perfect. Trebuie să reții că nu ai niciun fel de restricții, poți planta orice ai fi pus în mod normal într-o grădină de legume amenajată în spațiu deschis, doar că mediul cald din interiorul solarului îți va veni în ajutor.

Ce poți planta într-un solar mic

Există unele legume și verdețuri care se pretează foarte bine să fie cultivate într-un solar mic. Cel mai bine se comport roșiile și castraveții – pe care toată lumea le adoră, dovleceii, salata verde, conopida, ardeii, ceapa, vinetele, usturoiul, fasolea, iar la plante aromatice, posibilitățile sunt nenumărate. De asemenea, poți încerca să plantezi aici mure, căpșuni, afine sau coacăze, pentru că se dezvoltă foarte bine. În funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție, rămâne ca tu să alegi cele care vor fi plantate în solarul tău. Dar hai să vedem cum îți amenajezi solarul tău mic, dar foarte productiv.

Alegerea celui mai bun loc

Fiind vorba despre un solar de dimensiuni reduse, alegerea locului unde acesta va fi amenajat este foarte importantă. Cel mai bine este să îl amplasezi într-un spațiu unde are parte de soare din plin, iar pământul este de bună calitate. Nu-ți face griji că este în plin soarel  folosirea de folie profesionala solarii este metoda perfectă de a face față cu brio capriciilor naturii și care îți și ajută plantele să se dezvolte mai bine.

Ce formă să aibă solarul

Da, chiar contează enorm. De regulă, cei mai mulți dintre noi, atunci când ne gândim la un solar, cu ochii minții îl vedem deja în forma clasică, dreptunghiulară. Totuși, când spațiul pe care îl ai la dispoziție nu este tocmai în avantajul tău, trebuie să te gândești practic. Nu este nicio problemă dacă îl amenajezi în formă de cerc, semicerc sau să semene mult cu o casă mai mică. Gândește-te cât mai bine despre cum vrei să profiți de fiecare centimetru de spațiu, fără însă ca plantele sau legumele din interior să fie prea aglomerate și astfel să ratezi totul.

Zonele de aerisire

Chiar dacă este un solar mic, asta nu înseamnă că trebuie să îl construiești uitând cu totul de acele detalii care fac diferența. Este vorba și despre zonele de aerisire și ușa prin care se face accesul la interior. Nu uita deloc de micile ferestre, care contribuie la ventilarea în mod natural a spațiului, dar și pentru a evita umiditatea în exces, care face mai mult rău plantelor decât bine.

Folosește cele mai bune materiale

Da, este adevărat, solarul tău va fi mult mai mic, dar ai nevoie de unul care să reziste bine și să le ofere plantelor tale cele mai bune condiții pentru dezvoltarea lor. Prin urmare, materialele pe care le folosești pentru construirea lui, accesoriile și foliile trebuie să fie de cea mai bună calitate. Discută cu alte persoane, mai cu experiență decât tine, care ar putea fi cele mai bune variante în cazul tău. Nu este cazul acum să faci rabat de la calitate, mai ales că vorbim despre o construcție de mici dimensiuni, unde chiar dacă folosești materiale ceva mai scumpe, nu te va costa atât de mult. Însă avantajul de a folosi cele mai bune materiale îl vei simți de fiecare dată când intri și vezi cât de bine le merge plantelor și legumelor tale, și mai ales atunci când savurezi ceva delicios și plin de vitamine, pe care tocmai ce l-ai cules din solar.

Atenție la folia pentru solar

După cum probabil știi prea bine, orice solar are nevoie și de folie. Și, tocmai că prin magazinele de specialitate sau pe internet ai parte de o ofertă generoasă în acest sens, iar experiența ta nu este tocmai una demnă de un adevărat fermier – cel puțin deocamdată, poate fi destul de dificil să o alegi pe cea mai bună. Recomandarea specialiștilor în domeniu este să îți îndrepți atenția către cea din polietilenă, recunoscută pentru proprietatea sa de a menține cea mai bună temperature în interiorul oricărui solar.

Pentru rezultate cu adevărat bune, optează pentru acea folie de polietilenă de densitate ridicată, care este stabilizată UV. De asemenea, folia trebuie să fie în mod obligatoriu transparentă deoarece în afară de o bună temperatură, plantele și legumele din solarul tău au nevoie de lumină pentru ca procesul de fotosinteză să aibă loc în cele mai bune condiții.

Cere ajutor

Poți găsi pe internet multe idei și chiar planuri din care te poți inspira atunci când vrei să îți amenajezi solarul tău, și pe care, dacă le urmezi, te poți descurca și singur, mai ales dacă ai și ceva îndemânare. În cazul în care simți că este prea mult pentru puterile tale, nu ezita să ceri ajutorul celor mai cu experiență decât tine. Nu-ți face griji, totul va fi bine și cât de curând te vei bucura de roadele muncii tale!

 

Related Posts