Metalul, un material important pentru constructii

Din multitudinea de aplicatii pentru care sunt folosite metalele, constructia ramane cel mai mare beneficiar. Tehnologia constructiilor a parcurs un drum lung de pe vremea cand structurile erau realizate in mare parte din pietre sculptate sau turnate. Pe atunci era aproape imposibil sa se construiasca locuinte si conace cu mai multe etaje din cauza lipsei materialelor de armatura din beton. De asemenea, uneltele folosite pentru constructii nu erau suficient de puternice pentru a face fata materialelor structurale dure, astfel incat intregul concept de constructie a fost foarte limitat.

Cand cuprul a fost descoperit in urma cu aproximativ 10.000 de ani, a fost folosit doar pentru aplicatii de baza, cum ar fi fabricarea de arme, vase de gatit si bijuterii, si din multe motive intemeiate. Nu numai ca extragerea cuprului era prea complexa la acea vreme, dar metalul nu poseda cu adevarat caracteristici potrivite pentru aplicatiile grele de constructie necesare pentru a porni modernitatea. Au durat cateva mii de ani pana cand fierul, care alcatuieste majoritatea cladirilor si podurilor de astazi, sa fie descoperit.

Exista 91 de metale in Tabelul Periodic al Elementelor. Aceasta inseamna ca peste 77% dintre tipurile de materiale care alcatuiesc Pamantul sunt metale. Cu toate acestea, doar cateva dintre aceste metale au utilizari practice aparente. Iata o scurta lista a metalelor folosite in constructii.

Otel – Cel mai proeminent dintre materialele metalice de constructie, otelul este utilizat pe scara larga ca armatura pentru beton. Prezinta o rezistenta ridicata la tractiune, care este utila in contracararea fortelor de tensiune din interiorul unei structuri. Acest metal este fabricat din fier si o serie de elemente diferite. Carbonul, aditivul sau principal, isi imbunatateste nu numai rezistenta si durabilitatea, ci si rezistenta la coroziune, deoarece, desigur, fierul este cunoscut a fi susceptibil la coroziune.

Otelul are multe tipuri diferite, fiecare dintre ele se potriveste aplicatiilor specifice de constructie. Poate cel mai proeminent tip este otelul inoxidabil, care este produs prin combinarea otelului cu putin crom. Are o rezistenta foarte mare la coroziune, facandu-l un material preferat intr-o gama larga de aplicatii, in special cele care implica expunerea la medii corozive. Urmeaza otelul galvanizat, care rezista la coroziune prin acoperirea cu zinc.

Fier – In afara de otel, exista si alte materiale valoroase decat pot fi fabricate din fier. De exemplu, fonta, fonta bruta si fierul forjat, care sunt materiale populare pentru fabricarea tuburilor si tevilor sanitare. Ele joaca, de asemenea, unele roluri portante esentiale in constructii, dar nu la fel de esentiale ca cele ale otelului.

Aluminiu – Dintre nenumaratele metale neferoase din constructiile de cladiri, aluminiul este al doilea cel mai important, dupa otel. Rezistenta sa naturala la coroziune, ductilitatea si maleabilitatea il fac perfect pentru sistemele de placare pe pereti care necesita mai putine imbinari. De asemenea, este utilizat pentru aplicatii in constructii care implica expunerea la medii corozive si umede. Datorita durabilitatii ridicate a aluminiului, acesta este, de asemenea, preferat pentru structurile dificil de accesat si intretinut, cum ar fi turnurile de iluminat si antene.

Plumbul – Desi are calitati toxice, plumbul este inca utilizat pe scara larga pentru o serie de aplicatii in constructii. Toxicitatea sa este neutralizata prin alierea altor elemente. In prezent, datorita ductilitatii sale, plumbul este folosit in mod obisnuit pentru realizarea de acoperisuri si materiale de placare. Cele mai multe captuseli pentru cornise, rezervoare, coperti, jgheaburi si conducte de scurgere, tablie si alte componente metalice ale sistemului de acoperis au, de asemenea, plumb in ele.

Cupru – Daca clasati metalele in functie de flexibilitatea lor, probabil ca cuprul ar ajunge pe primul loc, iar asta nu este o exagerare. Examinati proprietatile cuprului si veti realiza ca se potriveste mai multor aplicatii decat cele ale majoritatii altor metale populare combinate. Ductilitatea, maleabilitatea, conductibilitatea electrica, prelucrabilitatea si multe alte proprietati mecanice il fac un super metal. In constructii, este folosit in mod obisnuit in sistemul sanitar, in special in tuburile si conductele care transporta gaz si apa calda. Aliajele sale sunt, de asemenea, utilizate pentru suprafete de placare.

Alama – cuprul are multe aliaje diferite si care include unul dintre cele mai cunoscute metale – bronzul. Dar un metal pe baza de cupru iese in evidenta in ceea ce priveste utilitatea pentru aplicatii in constructii – alama. Vedeti acest metal in diferite forme, de la balamalele si manerele usilor pana la ornamentele si balustradele scarilor. Ele au o parte majora in completarea exteriorului si interiorului unei cladiri. Magazinul materialeconstructiiploiesti.ro  ofera o gama vasta de produse din metal de inalta calitate la preturi avantajaose pentru orice cumparator. In ziua de astazi grinzile si tevile din fier sau otel sunt esentiale pentru structura unei cladiri. Fie ca sunt proiecte mici pentru acasa sau locuinte in toata regula, gama de produse din metal de la materialeconstructiiploiesti.ro  este cea mai buna solutie

Industria metalurgica a crescut atat de mare de la aparitia sa cu multe mii de ani in urma si nu a cunoscut nicio scadere majora de atunci, datorita dorintei noastre nesatioase de avansare. Din pacate, ca orice alte produse, metalele variaza in calitate si asta in principal pentru ca sunt extrase si fabricate de diferite companii. Daca vreodata doriti sa utilizati metale, in special cele neferoase, in viitorul dvs. proiect de ambarcatiune sau de constructii, aveti grija de unde puteti cumpara tabla de cupru sau bare de bronz. Asigurati-va ca provine de la un furnizor certificat precum materialeconstructiiploiesti.ro , care utilizeaza cele mai noi tehnologii in turnatoriile lor. Cu siguranta au produse de cea mai inalta calitate care pot asigura succesul proiectelor dumneavoastra.

Related Posts