Merlot si Pinot Noir reprezinta unele dintre cele mai populare soiuri de struguri, fiind cultivate in toata lumea. Ambele provin din Franta, strugurii de Pinot Noir fiind cultivati de catre calugarii din Burgundia in jurul anului 1000, pe cand cei de Merlot dateaza de la sfarsitul anilor 1700. Un secol mai tarziu, vinificatorii americani au devenit fascinati de strugurii de Merlot si au inceput sa ii foloseasca pentru a da viata unor vinuri din soiuri pure, dar si cupajelor, ceea ce a dus la cresterea popularitatii sale.
Strugurii de Merlot sunt foarte versatili si cresc foarte bine atat in climate calde, cat si reci, fiind cel mai des intalnit soi de struguri din Franta, statul american California, Africa de Sud si Australia. In schimb, strugurii Pinot Noir au nevoie de un climat cald si de atingerea soarelui pentru a se dezvolta bine, fiind astfel intalnit in special in Italia, regiunea Burgundia din Franta sau statul american Oregon.
Strugurii de Merlot sunt albastri si dau viata unor vinuri de o culoare rosu rubiniu, pe cand strugurii de Pinot Noir sunt negri si duc la obtinerea unor vinuri rosii deschise la culoare.
Vinurile obtinute din struguri Merlot sunt usoare, cu o corpolenta medie, o concentratie scazuta a taninurilor si aciditatii. Aromele sale amintesc de prune, rodii si fructele rosii. In schimb, Pinot Noir este un vin rosu, usor de consumat, cu gust de zmeura si prune, care poate seduce cu aromele sale de capsuni si cirese.
In general, atat vinurile Pinot Noir, cat si Merlot sunt seci, insa pot fi intalnite in anumite cazuri si in varianta dulce datorita caracteristicilor fructate ale acestor struguri. Ambele vinuri sunt versatile la capitolul asocieri culinare, astfel ca se imbina de minune cu preparatele din porc, pui, vita, dar si cu branzeturi, legume sau, in anumite cazuri, deserturi.
O sticla de vin Merlot care provine de la un producator prestigios poate fi consumata in decurs de 10, 20 de ani, pe cand vinurile de Pinot Noir imbatranesc si mai bine, astfel ca pot fi consumate si peste 20 de ani. Acest soi de struguri este popular inclusiv in tara noastra, cucerind lumea prin aromele intense de cirese negre, prune, coacaze sau capsuni. Cu toate ca soiul este unul pretentios, in zona Dealu Mare care gazduieste Crama Budureasca a gasit conditiile ideale de clima.
Un vin care merita descoperit este Rosé din gama Budureasca Premium, obtinut dintr-o combinatie intre Feteasca Neagra si Pinot Noir. Incanta prin culoarea sa stralucitoare si cucereste cu gustul de zmeura si capsuni. Finalul este unul proaspat, ceea ce face ca acest vin sa fie un partener ideal pentru o multime de preparate. Se poate servi alaturi de salate, fructe de mare, peste, branzeturi fine si nu numai.
Strugurii de Merlot au fost plantati pentru prima data in tara noastra in urma cu mai bine de un secol si inca de atunci se bucura de o reputatie buna in randul impatimitilor vinului. In anii cu temperaturi scazute strugurii se coc foarte bine, pe cand in anii caldurosi acumuleaza cantitati mari de zahar. In comparatie cu vinurile rosii puternice Cabernet Sauvignon, cele obtinute din struguri de Merlot sunt mai putin intense.
Merlot din gama Budureasca Premium este unn alt vin de inalta calitate care are toate sansele sa se numere printre preferatele tale. Cucereste prin culoarea sa rubiniu inchis si cu gustul intens de fructe de padure si cirese amare. Taninurile sunt moi, insa bine conturate, iar aroma persista indelung. Pentru ca dispune de o concentratie scazuta a taninurilor, acest vin poate fi consumat alaturi de diferite preparate, insclusiv carnuri usoare sau paste.