Operația de sinus lift: etape, indicații, recuperare

Sinus lift-ul, cunoscut și sub denumirile de grefă osoasă sau osteoplastie, este o procedură chirurgicală dentară utilizată pentru a crește volumul osului din maxilarul superior. Această intervenție este adesea necesară pentru a permite instalarea ulterioară a unui implant dentar în cazul în care volumul osului este insuficient.

Maxilarul superior are anumite caracteristici anatomice care pot face dificilă instalarea implanturilor dentare fără mărirea țesutului osos. Una dintre aceste caracteristici este prezența sinusului maxilar, o cavitate umplută cu aer care este situată în partea superioară a maxilarului. În timpul sinus lift-ului, sinusul maxilar este ridicat și umplut cu material de adiție osoasă pentru a crea un suport adecvat pentru implantul dentar.

Deficitul de os poate fi cauzat de mai multe motive, inclusiv structura anatomică specifică a maxilarului superior al unui individ și atrofia țesutului osos care apare în urma extracțiilor dentare sau a lipsei de stimulare a osului. Atrofia severă a osului poate necesita o ridicare a sinusului pentru a crea suficient spațiu pentru implant.

Astfel, sinus lift-ul este o procedură esențială în implantologia dentară, permițând pacienților cu deficit de os în maxilarul superior să beneficieze de beneficiile implanturilor dentare. Este o operație comună și eficientă, dar necesită o evaluare și planificare adecvată înainte de efectuarea procedurii pentru a asigura un rezultat pozitiv și o recuperare fără complicații.

În ce cazuri este necesar un sinus lift?

Operația de sinus lift este necesară în cazurile în care pacientul prezintă deficiențe de os în zona maxilarului superior, ceea ce face dificilă sau imposibilă instalarea unui implant dentar fără mărirea volumului osos. Iată câteva situații în care poate fi necesar un sinus lift pentru intervenția de implant dentar:

 • Deficit de os în zona sinusului maxilar. Atunci când există o cantitate mică de os în zona superioară a maxilarului, în apropierea sinusului maxilar, implantul dentar nu poate fi instalat în mod obișnuit din cauza lipsei de suport osos adecvat. În aceste cazuri, un sinus lift poate fi efectuat pentru a mări volumul osos și pentru a permite instalarea implantului dentar.
 • Atrofie osoasă în urma extracțiilor dentare. Dacă pacientul a suferit extracții dentare în trecut și nu s-a inserat imediat un implant dentar, poate apărea atrofie osoasă în zona în care a fost efectuată extracția. În aceste situații, un sinus lift poate fi necesar pentru a reconstrui volumul osului pierdut.
 • Os subțire sau de calitate slabă. Unele persoane pot avea o calitate slabă a osului în zona maxilarului superior, ceea ce poate face dificilă instalarea unui implant dentar. În aceste cazuri, un sinus lift poate fi efectuat pentru a adăuga volum și densitate osului, creând un mediu mai favorabil pentru implant.

Este posibilă inserarea un implant fără operația de sinus lift?

Este posibilă inserarea unui implant dentar fără a efectua o operație de sinus lift în cazurile în care volumul și densitatea osului sunt suficiente pentru a oferi suport adecvat pentru implant. Cu toate acestea, este important să înțelegem că acest lucru depinde de evaluarea individuală a fiecărui pacient și de condițiile anatomice ale maxilarului superior.

Există mai multe aspecte de luat în considerare înainte de a decide să inserați un implant fără a efectua un sinus lift:

 • Cantitate suficientă de os. Dacă volumul și densitatea osului sunt adecvate, un implant dentar poate fi inserat fără necesitatea unui sinus lift. Un computer tomograf poate fi de folos la evaluarea cantității și calității osului în zona în care se dorește inserarea implantului.
 • Implanturi de dimensiuni reduse. În unele cazuri, pot fi utilizate implanturi de dimensiuni reduse sau subțiri pentru a compensa deficitul de os. Cu toate acestea, este important să se ia în considerare riscul crescut de complicații asociate cu implanturile de dimensiuni reduse.

Utilizarea implanturilor de dimensiuni reduse sau inserarea implantului într-un os insuficient poate crește riscul de complicații pe termen lung, cum ar fi eșecul implantului sau atrofia osoasă. Este important ca pacientul să fie informat cu privire la aceste riscuri și să ia o decizie în cunoștință de cauză împreună cu medicul dentist.

Contraindicații pentru intervenția de sinus lift

Procedura de sinus lift poate fi considerată traumatizantă și necesită o bună stare generală a pacientului în momentul intervenției pentru a asigura un proces de vindecare adecvat și pentru a minimiza riscurile asociate. Există anumite contraindicații pentru această intervenție, și anume:

 • Boli severe ale inimii și ale sistemului circulator, inclusiv insuficiența cardiacă. Aceste boli pot crește riscul de complicații în timpul sau după intervenția chirurgicală și pot afecta capacitatea de vindecare a pacientului.
 • Tulburări de sângerare. Pacienții cu tulburări de coagulare a sângelui sau care iau anticoagulante pot fi expuși la un risc crescut de sângerare excesivă în timpul procedurii chirurgicale.
 • Boli cronice ale sistemului imunitar. Pacienții cu boli autoimune sau alte boli care afectează sistemul imunitar pot avea o capacitate redusă de a vindeca și de a rezista infecțiilor, ceea ce poate crește riscul de complicații.
 • Boli oncologice. Pacienții cu istoric de cancer pot fi la un risc crescut de complicații în timpul sau după intervenția chirurgicală și pot necesita evaluare și gestionare specializate.
 • Tulburări endocrine. Bolile endocrine pot afecta capacitatea de regenerare a țesuturilor și pot influența procesul de vindecare după intervenția chirurgicală.
 • Chisturi și alte formațiuni patologice în cavitatea bucală. Prezența unor anomalii structurale în zona sinusului poate afecta fezabilitatea și siguranța procedurii de sinus lift.
 • Sinuzita maxilară. Infecțiile acute sau cronice ale sinusurilor pot afecta capacitatea de a efectua un sinus lift și pot crește riscul de complicații.

Related Posts