Ce trebuie să știi despre invertoare off grid

Avantajele unui sistem fotovoltaic off grid sunt nenumărate. În primul rând vorbim despre independenţa energetică; costurile mult mai mici cu energia electrică, nu durează prea mult până reușești să îți recuperezi investiția, nu este nevoie de servicii de mentenanță crescute, ai posibilitatea de a stoca energie electrică și să o utilizezi la un alt moment, precum și posibilitatea de a fi amplasate la sol sau orice tip de acoperiș. Singurul dezavantaj demn de luat în seamă ar fi costul mult mai ridicat dar, după cum spuneam, cam în cinci – șapte ani reușești să recuperezi banii cheltuiți acum. Acest tip de sisteme sunt cea mai bună soluție, și pe termen lung, atunci când avem în vedere obiective de mici dimensiuni, cum ar fi locuințele personale, ferme, sere, instituții, hale și nu numai. Invertoare off grid Mgmenergo este informația pe care trebuie să o reții atunci când vine vorba despre cel mai bun preț – calitate.

Independența energetică, dorința tuturor

Deja, dacă ai citit cu atenție rândurile de mai sus, ai sesizat și care este principalul avantaj al unui astfel de sistem fotovoltaic și anume independența enegetică. Și, ținând cont la felul cum se prezintă situația la noi în țară și nu numai, cine nu își dorește așa ceva, o independeță completă față de rețeaua națională? Da, exact, și noi gândim la fel. Aceste sisteme fotovoltaice off grid au avantajul că pot fi instalate peste tot, cu condiția ca amplasarea georgrafică, dar și condițiile de climă să fie unele bune pentru utilizarea energiei solare drept energie alternativă. Un sistem solar off grid cu invertor este recunoscut pentru faptul că trimite curentul la baterii, unde acesta poate fi stocat cu scopul de a fi utilizat la un alt moment, iar aceasta reprezintă cea mai bună soluție pentru acele zone aflate în plină dezvoltare, dar care nu au – din varii motive, posibilitatea de a se conecta la rețeaua națională de energie electrică. Dezvoltatorii imobiliari sunt de părere că aceste sisteme reprezintă cea mai bună variantă pentru acele locuințe care sunt construite în zone în care – deocamdată, terenurile sunt mai accesibile, dar există toate premisele pentru o dezvoltare pe termen lung.

O sursă inepuizabilă de energie

În condițiile în care planeta noastră este pur și simplu sufocată de tot ce înseamnă poluare, este și normal să ne gândim mult mai responsabil la măsurile pe care noi le luăm și impactul lor asupra mediului înconjurător. Faptul că aceste sisteme fotovoltaice folosesc surse inepuizabile de energie – soarele, îi determină pe mulți dintre cei care iau în calcul sisteme de energie alternative să opteze pentru cele off grid, pe baterie.

Nu putem însă să negăm faptul că sistemele hibride sunt și ele foarte căutate, deoarece pot funcționa prin conectarea la rețeaua națională de energie electrică, dar și independent de ea. De asemenea, costurile sunt mult mai reduse decât în cazul celor off grid, și asta contează destul de mult.

Tipuri de invertoare solare și punctele lor forte

Atunci când vine vorba despre alimentarea cu curent alternativ pentru propria casă sau imobilul echipat cu sistem de panouri fotovoltaice, invertoarele nu au cum să iasă din schemă. Vom încerca să îți vorbim despre ele, în speranța că îți vom lămuri multe dintre neclaritățile pe care le ai.

Astfel, în cazul invertoarelor off grid bidirectionale, acestea sunt utilizate în cadrul sistemelor fotovoltaice tip magistrala de curent alternative. Rolul acestora este în acest caz unul dublu, de a asigura conversia energiei de curent continuu, precum și controlul tensiunii, al curentului de încărcare al bateriilor. Potrivit specialiștilor în domeniu, aceste tipuri de invertoare sunt cea mai bună variantă atunci când se are în vedere instalarea unor sisteme monofazate și trifazate cu putere mai mare de 2 kw putere instalata.

De regulă, în cazul sistemelor fotovoltaice, există trei tipuri de invertoare pe care ți le detaliem și noi chiar acum.

Invertoarele de baterii off grid simple:

După cum probabil deja ți-ai dat seama din denumirea lor, reprezintă cea mai ușoară metoda de a converti curentul direct de la sisteme solare sau eoliene în curent alternativ, care este utilizat pentru alimentarea caselor sau a clădirilor. În cazul acestui tip de invertoare, curentul de iesire poate fi fie cu sinus modificat sau cu sinus pur.

Invertoare de baterii cu încărcător incorporat

De această dată lucrurile se complică puțin, în sensul că avem de a face cu o tehnologie mult mai bună, net superioare. Eficiența acestor tipuri de invertoare, cu încărcător incorporat, este mult mai ridicată decât în cazul celor simple, și sunt astfel concepute încât ai parte de funcții noi, cum ar fi întreținerea bancului de acumulatori la tensiunea potrivită, încărcarea bateriei de acumulatori și multe altele.

Invertoare de baterii on grid

Aici toți specialiștii în domeniu sunt de părere că avem de a face cu cel mai eficient tip de invertor, și care este dotat cu un algoritm de sincronizare la rețeaua de energie electrică națională. De asemenea, poate funcționa și independent, ceea ce reprezintă un mare avantaj, mai ales în anumite zone. Fiind vorba despre cel mai eficient tip de invertor, dar și cel mai avansat, costurile acestuia sunt destul de ridicate.

Ce recomandă specialiștii

Ca de fiecare dată, dacă vrei să alegi cea mai bună variantă pentru tine este să asculți recomandările specialiștilor în domeniu. Aceștia vor ști să îți ofere o variantă care ți se potrivește cel mai bine, ținând cont și de anumite criterii. Nu te baza că te poți descurca și singur, deoarece o alegere greșită îți poate scoate mulți bani din buzunar, și sigur nu vrei așa ceva.

Related Posts