Produse funerare de care este nevoie pentru o inmormantare

Fara indoiala ca decesul unei persoane este unul dintre cele mai importante evenimente din viata acesteia, reprezentand incheierea acestui ciclu de viata si plecarea de pe aceasta lume, asa cum spun multi oameni. De aceea, de unii nu este privita cu regret si tristete ci mai degraba cu bucurie si speranta ca cel decedat se va indrepta spre lumea cealalta, la o viata si mai buna si mai linistita. Exista insa si cei care se despart cu greu de cineva, existand un atasament sentimental foarte puternic, creat in multi ani, in urma mai multor evenimente si actiuni realizate alaturi de persoana decedata.

Sunt importante atat procesele ce trebuie realizate in cadrul unei inmormantari cat si obiectele funerare necesare. Primul lucru la care ne gandim este tinuta persoanei trecuta in nefiinta, alaturi de sicriu si articolele ce fac parte din acesta. De asemenea, exista si cele necesare la slujbe si la parastase, pomeni si asa mai departe. Nu lipsesc in acelasi timp nici aranjamentele florale, alaturi de multe alte elemente, mai mult sau mai putin importante. Toate acestea pot fi obtinute foarte usor de catre o agenti de pompe funebre, in special de catre cele care detin si un magazin special in acest sens. De la acestea putem alege atat servicii complete cat si doar anumite servicii sau articole funerare, dupa caz.

Principalele elemente dintr-o coroana sunt florile. Acestea pot fi orice, la alegerea clientilor si pot avea anumite culori dar si marimi si forme. De la cele clasice, precum picatura de apa pana la cere rotunde, in forma de inima si nu numai, putand fi desigur, realizate la comanda.

Ca si servicii funerare, informatii complete putem gasi pe site-ul celor de la Funerare.ro, https://www.funerare.ro/. Putem enumera serviciile de catering si livrare produse alimentare, cosmetica funerara, camera frigorifica, constatare deces, toaletare si imbracare decedat, imbalsamare decedat, transport funerar local (de la spital la locuinta, biserica sau cimitir) precum si tanatopraxia, care inglobeaza mai toate serviciile de pregatire ale unei persoane decedate alaturi de altele.

In functie de zona in care se afla persoana decedata si de obiceiurile traditionale, anumite obiecte funerare sunt ncesare.

Coliva, care traditional reprezinta insusi trupul raposatului,. Leganarea colivei cu mainile in timpul cantarii “Vesnica pomenire” este expresie a legaturii cu cei adormiti pentru care ne rugam sa le fie iertate pacatele si sa fie pomeniti in Imparatia lui Dumnezeu. In coliva se asaza totdeauna o lumanare aprinsa.

Colacii ( numiti si capetele), care sunt “perechea sufletului fara de care acesta nu se poate integra in randul neamului celor dusi”. Principalii 3 colaci pentru inmormantare, denumiti prescura, cap (capete) si arhanghel sunt necesari in timpul serviciului funerar si se impart persoanelor prezente la ritualul funerar de inhumare, dupa sfintirea produselor. Colacii intrebuintati la mesele rituale si la slujbele funebre sunt de obicei impletiti. Rotundul colacului simbolizeaza viata vesnica din Imparatia lui Dumnezeu. In colac se asaza, de asemenea, o lumanare.

Vinul, care este simbol al curatirii de pacate si, totodata, simbol al vietii vesnice pe care o aduce impartasire cu Trupul si Sangele Domnului.

Crucea de lemn, simbol al mortii si al reinvierii, crucea de lemn este unul dintre cele mai importante simboluri ale crestinatatii, cu o insemnatate primordiala.

Icoana -Pe pieptul raposatului sau pe sicriu daca acesta este inchis, se pune o icoana sfintita. La sfarsitul slujbei religioase de inmormantare, membrii familiei si ceilalti credinciosi saruta icoana sfintita. Gestul sarutarii icoanei este semnul iertarii si al impacarii fata de cel raposat.

Steagurile bisericesti, sau praporii, sunt obiecte de cult pastrate in biserici, pe care ne-am obisnuit sa le vedem purtate la inmormantari, la pelerinaje si procesiuni. In prezent, steagul bisericesc este confectionat dintr-o bucata de panza, aproximativ de un metru lungime si 60 cm latime sau de dimensiuni si mai mari, fixata pe un suport de lemn, o prajina in forma de T, care are in varf o cruce.

Lumanarile, care sunt prezente in tot ritualul inmormantarii si al pomenirii celor adormiti. Acestea simbolizeaza calauza sufletului pe calea spre vesnicie. In cadrul serviciilor funebre se obisnuieste a se imparti lumanari aprinse celor de fata, insotite de o batista, de o panza alba sau de prosoape.

Toiagul. La slujba de inmormantare, preotul solicita un toiag pe care il va folosi in timpul slujbei. Acesta reprezinta o lumanare mai speciala, de forma rotunda (spirala), de marimea raposatului, care se asaza la capataiul acestuia si care se aprinde in anumite momente din timpul slujbei si, dupa inmormantare, putin cate putin, 40 de zile la tamaiatul mormantului.

Batista, panza alba sau prosopu. Conform traditiei crestine, in timpul slujbei are loc oferirea unei batiste sau a unui panze albe sau prosop impreuna cu o lumanare de catre familie pentru cei care au venit sa-si ia ramas bun.

Pomul. In functie de traditiile locale, in multe parti se foloseste un pomisor sau o ramura de pom roditor care se impodobeste cu fructe, dulciuri, covrigi si altele si care se poarta inaintea convoiului mortuar.

Panglica neagra Rudele decedatului poarta pe reverul hainelor o panglica mica neagra, numita doliu.

Catuie (cadelnita), carbune si tamaie. Aceste obiecte sunt necesare atat la priveghi, cand are loc slujba de citire a Stalpilor, cat si la cimitir, la slujba de inhumare.

Toate acestea pot fi gasite in gadrul unui magazin funerar si pot fi pregatite de agentia funerara la care am apela, care deja stie ce va fi nevoie.

Related Posts