criterii alegere rulmenti

Dupa ce criterii sa ne alegem rulmentii

Atunci cand alegeti un rulment, trebuie sa luati in considerare cativa factori importanti. Primul factor de luat in considerare este sarcina pe care o poate suporta rulmentul:

Exista doua tipuri de sarcini:

– Sarcina axiala: paralela cu axa de rotatie;

– Sarcina radiala: perpendiculara pe axa.

Fiecare tip de rulment este proiectat special pentru a suporta o sarcina axiala sau radiala. Unii rulmenti pot suporta ambele sarcini: in acest caz ne referim la o sarcina combinata. Daca trebuie sa suporte o sarcina combinata, de exemplu, va recomandam sa alegeti un rulment cu role conice. Daca aveti nevoie de un rulment capabil sa reziste la o sarcina radiala mare, atunci va recomandam un rulment cu role cilindrice. Pe de alta parte, daca rulmentul dvs. trebuie sa suporte sarcini mai usoare, un rulment cu bile ar putea fi suficient, deoarece acestea sunt adesea mai putin costisitoare. Prin urmare, pentru a alege cei mai buni rulmenti, va trebui sa tineti cont de tipul de sarina pe care acestia trebuie sa il suporte.

Alegerea unui rulment in functie de viteza de rotatie

Viteza de rotatie este un alt element care trebuie luat in considerare. Unii rulmenti pot rezista la viteze mari. Prezenta unei custi pentru rulmenti cu role cilindrice si rulmenti cu ace permite viteze mai mari decat rulmentii fara cusca. Cu toate acestea, alegerea unei viteze mai mari se face uneori in detrimentul sarcinii. De asemenea, ar trebui sa luati in considerare posibila prezenta a nealinierii; unii rulmenti nu sunt potriviti pentru aceasta situatie, cum ar fi rulmentii cu bile cu doua randuri.

Prin urmare, va trebui sa acordati atentie constructiei lagarelor: lagarele inserate si sferice faciliteaza suportarea acestor dezalinieri. Va sugeram sa va orientati catre rulmenti cu aliniere automata care corecteaza automat defectele de aliniere cauzate de indoirea arborelui sau erorile de instalare. In mod similar, conditiile de functionare sunt foarte importante atunci cand alegeti rulmentul ideal. Prin urmare, este necesar sa analizati mediul in care veti utiliza rulmentul. Rulmentul dumneavoastra poate fi supus unui numar de contaminari. Unele utilizari pot duce la perturbari de zgomot, impact si/sau vibratii. Atunci cand cautati rulmenti SKF veti gasi toate tipurile de care aveti nevoie.

Prin urmare, rulmentul dumneavoastra trebuie sa reziste acestui impact pe de o parte si sa nu fie un inconvenient pe de alta parte. Un alt element esential de luat in considerare este durata de viata a rulmentului. Mai multi factori, cum ar fi viteza sau utilizarea repetata, pot afecta durata de viata a rulmentului.

Sistemul de etansare al rulmentului

Alegerea unui sistem de etansare este esentiala pentru a asigura functionarea corecta si de lunga durata a unui rulment; Prin urmare, este important sa va asigurati ca rulmentul este intotdeauna bine protejat de orice impuritati si agenti externi, cum ar fi praful, apa, fluidele corozive sau chiar lubrifiantii uzati. Aceasta alegere depinde de tipul de lubrifiant, de conditiile ambientale (si prin urmare de tipul de contaminare), de presiunea fluidului si de viteza de rotatie. Pentru a va oferi un loc bun de inceput, presiunea fluidului este un factor determinant in alegerea sistemului de etansare. Daca presiunea este mare (in intervalul 2-3 bari de exemplu) o etansare mecanica este ideala. In caz contrar, alegerea va fi direct legata de tipul de lubrifiant, grasime sau ulei. De exemplu, pentru lubrifierea cu grasime cele mai frecvent utilizate solutii sunt: ​​deflectoare sau saibe, pasaje inguste care sunt prelucrate sau cu caneluri.

Related Posts