Cum va poate ajuta o sedinta la psihoterapeut ?

Un psiholog va poate ajuta sa rezolvati probleme ce tin de psihic, precum stari de anxietate, stres si asa mai departe. Prin psihoterapie, psihologii ii ajuta pe oameni de toate varstele sa traiasca o viata mai fericita, mai sanatoasa si mai productiva.

In psihoterapie, psihologii aplica proceduri validate stiintific pentru a ajuta oamenii sa dezvolte obiceiuri mai sanatoase si mai eficiente. Exista mai multe abordari ale psihoterapiei – inclusiv terapie cognitiv-comportamentala, interpersonala si alte tipuri de terapie prin vorbire – care ii ajuta pe indivizi sa-si rezolve problemele.

Psihoterapia este un tratament colaborativ bazat pe relatia dintre un individ si un psiholog. Intemeiat pe dialog, ofera un mediu de sustinere care va permite sa vorbiti deschis cu cineva care este obiectiv, neutru si care nu judeca. Dumneavoastra si psihologul veti lucra impreuna pentru a identifica si schimba modelele de gandire si comportament care va impiedica sa va simtiti bine.

Cand ati terminat, nu numai ca veti fi rezolvat problema care v-a adus in acel punct, dar veti invata noi abilitati, astfel incat sa puteti face fata mai bine oricaror provocari care apar in viitor. Un psihoterapeut bun in Bucuresti poate fi gasit la psihoplan.ro !

Din cauza numeroaselor conceptii gresite despre psihoterapie, este posibil sa fiti reticent sa o incercati. Chiar daca cunoasteti realitatile in locul miturilor, s-ar putea sa va simtiti nervosi sa incercati aceasta metoda.

Va simtiti deprimat, anxios sau furios, insa merita sa depasiti aceasta nervozitate. Asta pentru ca ori de cate ori calitatea vietii voastre nu este ceea ce v-ati dorit sa fie, psihoterapia va poate ajuta.

Unii oameni cauta sa faca o sedinta de psihoterapie pentru ca s-au simtit deprimati, anxiosi sau furiosi mult timp. Altii pot dori ajutor pentru o boala cronica care interfereaza cu bunastarea lor emotionala sau fizica. Altii pot avea probleme pe termen scurt in care au nevoie de ajutor pentru a merge mai departe. S-ar putea sa treaca printr-un divort, sa se confrunte cu un sentiment de neliniste, sa se simta coplesiti din cauza unui nou loc de munca sau sa sufere din cauza disparitiei unui membru al familiei, de exemplu.

Semnele ca ati putea beneficia de terapie includ:

Simti un sentiment coplesitor si prelungit de neajutorare si tristete. Problemele voastre nu par sa se amelioreze in ciuda eforturilor si a ajutorului din partea familiei si prietenilor. Va este greu sa va concentrati asupra sarcinilor de serviciu sau sa desfasori alte activitati de zi cu zi. Va faceti griji excesiv, va asteptati la ce este mai rau, sau sunteti in permanenta pe margine. Actiunile voastre, cum ar fi consumul excesiv de alcool, consumul de droguri sau agresivitate, va fac rau voua sau altora.

Exista multe abordari diferite ale psihoterapiei. Psihologii se bazeaza, in general, pe una sau mai multe dintre acestea. Fiecare perspectiva teoretica actioneaza ca o foaie de parcurs pentru a ajuta psihologul sa-si inteleaga pacientii si problemele lor si sa dezvolte solutii.

Tipul de tratament pe care il primiti va depinde de o varietate de factori: cercetarea psihologica curenta, orientarea teoretica a psihologului vostru si ceea ce functioneaza cel mai bine pentru situatia voastra.

Perspectiva teoretica a psihologului va afecta ceea ce se intampla in timpul sedintei. Psihologii care folosesc terapia cognitiv-comportamentala, de exemplu, au o abordare practica a tratamentului. Psihologul vostru va poate cere sa abordati anumite sarcini menite sa va ajute sa dezvoltati abilitati de adaptare mai eficiente. Aceasta abordare implica adesea teme pentru acasa.

Psihologul vostru va poate cere sa culegeti mai multe informatii, cum ar fi inregistrarea reactiilor voastre la o anumita situatie. Sau psihologul vostru ar putea dori sa exersati noi abilitati intre sesiuni, cum ar fi sa ceara unei persoane cu fobie de lift sa exerseze apasarea butoanelor liftului. Este posibil sa aveti si teme de lectura, astfel incat sa puteti afla mai multe despre un anumit subiect.

In contrast, abordarile psihanalitice si umaniste se concentreaza de obicei mai mult pe a vorbi decat pe a face. S-ar putea sa va petreceti sesiunile discutand despre experientele voastre timpurii pentru a va ajuta sa intelegeti mai bine cauzele principale ale problemelor actuale.

Psihologul vostru poate combina elemente din mai multe stiluri de psihoterapie. De fapt, majoritatea terapeutilor nu se leaga de nicio abordare. In schimb, combina elemente din abordari diferite si isi adapteaza tratamentul in functie de nevoile fiecarui pacient.

Principalul lucru de stiut este daca psihologul vostru are experienta in domeniul in care aveti nevoie de ajutor și, desigur, daca psihologul crede ca va poate ajuta.

Ca parte a pregatirii lor profesionale, psihologii trebuie sa efectueze un stagiu clinic supravegheat intr-un spital sau intr-un cabinet. In majoritatea taarilor, acestia trebuie sa aiba, de asemenea, un an suplimentar de experienta supervizata post-doctorala inainte de a putea practica independent in orice domeniu de ingrijire a sanatatii. Aceasta combinatie de pregatire este cea care ii distinge pe psihologi de multi alti furnizori de servicii de sanatate mintala.

Psihologii trec un examen national si trebuie sa fie autorizati in tara in care practica. Legile privind licenta sunt menite sa protejeze publicul prin limitarea licentei la cei care sunt calificati sa practice psihologia, asa cum este definit de legea statului respectiv. Majoritatea tarilor cer psihologilor sa ramana la curent, castigand mai multe ore de credite de educatie continua anual. Psihologii pot lucra in propriul cabinet privat sau cu un grup de alti psihologi sau profesionisti din domeniul sanatatii. Psihologii practicieni lucreaza, de asemenea, in scoli, colegii si universitati, spitale, sisteme de sanatate si organizatii de management al sanatatii, centre medicale pentru veterani, clinici comunitare de sanatate mintala, afaceri si industrie si centre de reabilitare si ingrijire pe termen lung.

Related Posts