Aflati tot ce trebuie sa stiti despre cosul de fum!

Scopul conductei de fum este de a elimina produsele secundare nocive ale combustibilului ars din interiorul casei. Daca produsele secundare nu sunt ventilate corespunzator din interiorul casei, atunci puteti avea o acumulare periculoasa de monoxid de carbon. Prin urmare, va recomandam ca unul dintre tehnicienii nostri de service sa va inspecteze conducta de gaz inainte de a incepe sa utilizati cuptorul. Verificati bateriile detectorului de monoxid de carbon sau solicitati tehnicianului nostru sa instaleze un detector in timpul urmatoarei inspectii ale cuptorului. In plus, filtrul trebuie schimbat in mod regulat in timpul lunilor de functionare. Un filtru puternic afectat (murdar) poate, de asemenea, sa traga inapoi conducta de fum, deoarece aerul este tras din punctul cel mai mic de rezistenta.

Elementul fundamental pentru orice sistem de incalzire, fie ca este instalat intr-o casa sau intr-o fabrica, este sistemul de evacuare a fumului si nu arzatorul, asa cum avem tendinta sa credem gresit. Acest lucru se datoreaza faptului ca este proiectarea, constructia si intretinerea corecte a conductei de evacuare a gazelor arse, pentru a asigura performanta maxima a sistemului. A avea o soba de ultimul model, dar conectarea acesteia la un semineu slab este o risipa de bani si este, de asemenea, un risc foarte mare de securitate. Soba nu este un element autonom: fara un cos de fum bun, acest lucru nu va profita la maximum.

O alta problema este si scaparea fumului din soba!

Aceasta este o problema delicata si trebuie rezolvata intr-un mod adecvat din punct de vedere tehnic. Prin urmare, inainte de a cumpara o soba noua, trebuie intotdeauna sa verificati mai intai tipul si starea cosului de fum (daca este deja prezent) sau sa verificati posibilitatea de a construi una noua. Va fi necesar sa urmariti construirea unui sistem de calitate daca nu doriti sa suferiti daune sau riscuri pentru sanatate: intelegerea utilizarii unui cos de fum va ajuta si la intelegerea importantei acestuia.

O conducta de ardere indeplineste doua functii: prima este de a evacua fumul de ardere, iar a doua este de a construi motorul cu ardere.

Aerul nu intra autonom in soba si din acest motiv cosul de fum are sarcina de a impinge aerul in camera de ardere. Trei factori sunt necesari pentru ca aceasta ardere sa aiba loc: combustibilul, temperatura ridicata si aerul de ardere. Combustibilul il reprezinta lemnele, in acest caz.

Temperatura ridicata este asigurata de inchiderea arderii in camera de foc. Al treilea element este aerul care actioneaza ca un comburant. Pentru a indeplini aceasta sarcina, cosul de fum nu foloseste altceva decat caracteristicile arderii in sine: fumul si temperatura ridicata.

De asemenea, actioneaza ca o protectie impotriva incendiilor accidentale. Cosurile de fum sunt fabricate din metal deoarece sunt rezistente la foc. De obicei, conducta este inconjurata de un material pentru a ajuta izolarea. Cosurile de fum pot fi clasificate in 3 tipuri – semineu, cuptor sau incalzitoare de apa. Mai jos este o scurta descriere a fiecaruia si a functiilor.

Conducta de evacuare a semineului

Cosul de fum este situat in interiorul cosului de fum. Majoritatea conductelor de fum sunt drepte, deoarece acest lucru permite cel mai bun tiraj. Materiale rezistente la caldura, cum ar fi caramida, tigla si ceramica, sunt folosite pentru izolarea cosurilor de fum. Acest lucru se datoreaza faptului ca gazele de ardere transmise pot fi foarte fierbinti. De asemenea, izolatia face semineul mai eficient din punct de vedere energetic. Cosul de fum contribuie la calitatile rezistente la foc ale cosului de fum. Fumul, gazele de evacuare si alte produse secundare ale arderii sunt transmise din semineu in atmosfera exterioara prin cosul de fum.

Actioneaza ca un orificiu de aerisire, astfel incat produsele secundare ale arderii sa nu gaseasca drumul inapoi in camera in timpul arderii. Acest lucru asigura ca ocupantii casnicii nu sunt periclitati prin inhalarea acestor produse secundare. Otravirea cu monoxid de carbon poate aparea cu usurinta daca gazele de esapament sunt inversate inapoi in casa. In transmiterea produselor de evacuare a arderii in exterior, cosul de fum permite retinerea caldurii de la semineu in interior si in beneficiul ocupantilor casnicii.

Conducta de evacuare a cuptorului

Este realizat din metal si este acoperit cu un material izolant. De obicei este inclinat in sus, spre cos. Acest lucru permite gazelor de evacuare sa se deplaseze cu usurinta in cos si in atmosfera exterioara. Gazele toxice produse in timpul arderii sunt expulzate din casa prin orificiul de evacuare. Acest lucru previne poluarea de catre cuptor sa aiba loc in interior. Teava de evacuare este, de asemenea, o protectie vitala impotriva incendiilor accidentale. Atunci cand gazele de evacuare nu sunt expulzate in mod corespunzator din cladire, ele pot interactiona cu alti combustibili pentru a provoca un incendiu.

Conducta de evacuare a boilerului

O teava de evacuare a incalzitorului de apa este o teava metalica dreapta montata deasupra arzatorului incalzitorului de apa, extinzandu-se in sus. De obicei, este situat central in incalzitor. Gazele de ardere sunt transmise de la incalzitor si expulzate in atmosfera exterioara. Eliberarea in siguranta a gazelor toxice este o functie vitala a cosului incalzitorului de apa. Previne poluarea aerului din interior. Cosul de fum ajuta la mentinerea unei atmosfere interioare curate si sigure in timpul operatiunilor de incalzire a apei. Otravirea cu monoxid de carbon este prevenita cu un cos de fum montat corespunzator.

Cosul de fum joaca, de asemenea, un rol in incalzirea apei. Actioneaza ca un schimbator de caldura care ajuta la incalzirea apei continute in rezervorul de stocare. Conducta de fum nu trebuie sa se incline niciodata in jos. Acest lucru ar deversa gaze toxice inapoi in casa si ar pune in pericol ocupantii casnicii.

Related Posts