facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Intotdeauna mi-a placut placinta sau strudelul cu praz si branza, dar si placinta cu spanac si branza si nu am inteles de ce lumea nu le combina pe toate cele 3. Acum am incercat ceva similar, desi unii ar baga-o la categoria quiche sau tarta.

Mai demult (foarte demult) faceam aceasta placinta la tava mare, cu foietaj greu din faina integrala bio, dar cum este mai bine sa evitam glutenul si avand in vedere ca fiului meu nu i-am dat gluten desi a sarit de 2 ani, am incercat ceva inedit. Ideea unei cruste din malai mi-a venit amintindu-mi de copilaria petrecuta la tara, cand imi placea ca dupa rasturantul mamaligii sa ciugulesc “coaja” usor rumenita ramasa pe fundul ceaunului. Nu stiu cat de sanatoasa o fi fost coaja mea de mamaliga, dar acum am preferat sa nu o rumenesc chiar la nivelul ala.

Daca va intrebati de unde pasiunea pentru o placinta cu praz, trebuie sa stiti ca nu am nimic in comun cu Oltenia, ci mai degraba cu inventatorii de “poale-n brau”, insa chiar daca am descoperit tarziu gustul prazului, am devenit fan. :)

Ingrediente placinta cu praz, spanac si branza de capra, fara gluten

Crusta

  • o cana de malai (de la tara)
  • 4 linguri de faina de orez (optional)
  • putina sare
  • piper
  • amestec de ierburi de Provence (rozmarin, maghiran, oregano, cimbrisor salbatic)

Umplutura

  • 150 g telemea de capra/ sau feta/ sau o alta branza de capra daca doriti nesarata
  • 100 g de mozzarella bio
  • 2 oua de tara sau bio
  • o ceasca mare de spanac oparit
  • 3-4 fire de praz
  • ulei de masline
  • piper
  • sare (optional)
  • amestec de ierburi de Provence

Din malai se face o mamaliguta suficient de tare incat sa poata fi intinsa in tava fara sa curga. Puteti adauga si putina faina de orez daca doriti, sau daca gustul malaiului vi se pare prea puternic. Amestecati si condimentele cat inca mamaliguta este pe foc.

Intr-o tava unsa cu unt intindeti in strat subtire mamaliguta aromata de mai sus. Bagati la cuptor la 100C si lasati-o pana se usuca si intareste putin, fara a se arde sau face aramie.

Prazul se taie rondele si se inabusa usor cu apa si putin ulei de masline. Atentie, nu caliti! Puneti mai multa apa decat ulei si lasati prazul semi-crud.

Daca aveti spanac proaspat opariti-l cateva minute. Daca aveti spanac congelat dezghetati-l.

Bateti ouale si amestecati ierburile aromatice, piperul, si branza de capra. Daca aveti o branza mai tare sfaramati-o cu o furculita.

Stoarceti spanacul de apa si amestecati-l si pe el cu oul si branza de capra.

Cand crusta este intarita se scoate din cuptor si se adauga amestecul de oua, branza si spanac.

Scurgeti bine zeama de la praz si asezati deasupra umpluturii.

Rupeti bucati de mozzarella si presarati peste praz.

Mai adaugati putin piper si putine ierburi aromatice si bagati la cuptor din nou, la foc la fel de mic.

Verificati cu o furculita sa fie oul copt si cand este gata scoateti placinta si serviti-o calda.

Se poate manca simpla, cu iaurt sau ca garnitura la un fel de carne.

Be Sociable, Share!

Articole similare:

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeby feather

Comentarii (5)

  1. Ce parere ai daca as incerca reteta aceasta fara crusta, doar asa, pusa la cuptor?

  1. Este neasteptat de buna! Multumim!

  1. Buduleanu Maria

    Excelenta reteta. La cat mai multe…
    Faci o treaba foarte buna.


Adauga comentariul tau