facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

In traditia romaneasca se obisnuieste  prepararea dulceturilor si gemurilor in sezonul fructelor. De obicei se pune cat mai mult zahar pentru “a o lega” si a “tine bine” peste iarna, dar noi va aratam o metoda mai sanatoasa de preparare a dulceturilor.

Ingrediente dulceata de caise si capsuni fara zahar

  • un castron mare de caise curatate de samburi (aproximativ 2 kg)
  • 2 cani mici de apa
  • o cana de capsuni coapte pentru aroma
  • samburi de caise (optional)

Caisele si capsunile se pun intr-o oala incapatoare si se toarna apa peste ele.

Se aseaza pe foc pentru a le fierbe la temperatura cea mai joasa posibila pe aragaz. Pentru aragaz electric setati nivelul 1.

Se amesteca frecvent cu o lingura de lemn pentru a fi siguri ca nu se lipeste de fundul cratitei.

Cand amestecul este fiert bine si devine omogen se pune in borcane de sticla. Daca doriti, acum puteti adauga samburi de caise

Pentru a se pastra mai bine peste iarna exista 2 metode:

1. Dupa ce umpleti borcanele puneti-le fara capace in tava de cuptor. Setati cuptorul la foc minim si lasati-le pana prind o crusta uscata la suprafata.

sau

2. Dupa ce umpleti borcanele, fixati capacele bine. Intoarceti borcanele cu fundul in sus si lasati-le sa se raceasca asa. Abia cand sunt reci intoarceti borcanele in pozitie normala si depozitati-le unde doriti.

Este bine de stiut ca dupa deschidere borcanul de dulceata se va consuma in 2-3 zile maxim si va fi tinut in frigider, deoarece neavand zahar si conservanti mucegaieste rapid.

Daca vi se pare prea acra, puteti adauga miere, sirop de agave, stevia in momentul consumarii gemului.

Be Sociable, Share!

Articole similare:

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeby feather

Comentarii (7)

  1. Dumitru Tofan

    Mulțumesc pentru toate.Abia aștept sa intru in fabricație cu așa ceva.

  1. Szucas Daniela

    chiar ma intereseaza reteta asta.

  1. Mmm magiun? Foarte bun, dar cu grija sa nu fie abuzat :)

  1. Zmeura | Bebster

    [...] fi pastrata si sub forma de gem sau dulceata fara zahar, prin fierbere timp indelungat la foc redus, dar se pierd beneficiile nutritionale. Dupa [...]

  1. asta e gem nu dulceata, dulceata e cea cu fructele inregi si, nu iese ara zzahar. Dar presupun ca e bun! Mai ales pentru copii.

  1. Am gasit la fix eteta asta si abia astept sa o incerc. Felicitari pentru initiativa de a crea un astfel de site care sa ne ajute sa punem temelii sanatoase copiilor nostri.


Adauga comentariul tau