Copilul meu face modelling – teapa de vara

agentie modelling teapa copii

Fiu-meu a plecat astazi la piata la Obor cu bunicii. Cand eram in toiul rasfatului suprem (cautam dopul de la cada ca sa pot face in liniste o baie), ma suna mama si imi da la telefon o domnisoara tinerica ce vorbea foarte, foarte repede: “Copilul dumneavoastra a fost selectat pentru ca are ochii albastri, pentru a face reclama la haine de la firmele Zara, H&M (a mai enumerat vreo cateva). Va fi platit bine pentru fiecare reclama facuta si i se vor face poze pentru a le prezenta mai departe si altor firme interesate. Pentru inceput trebuie sa se plateasca o taxa de inregistrare si garantie” Zic: “Gata! Stiu teapa! Dati-mi-o pe mama inapoi!”.

I-am zis mamei ca e o teapa si sa plece de acolo, dar acesti oameni prostesc zilnic o gramada de oameni care habar n-au ca arunca banii degeaba. Am vazut o situatie similara la Mamaia, unde isi inchiriasera ditamai spatiul si unde prosteau zeci de parinti care nu au idee cu ce se mananca treaba asta cu modelling-ul. Habar n-am cat e “taxa de inregistrare”, dar la cati oameni prostesc, sunt convinsa ca cine a pus la cale afacerea, face bani frumosi. (Am aflat intre timp ca cereau 80 de lei de persoana si pacaleau destui). O schema similara am vazut-o in zona Apaca, unde niste pustani incercau sa inscrie contra unei taxe, desigur, tinere studente dornice de fatait pe podium.

Trebuie sa stiti urmatoarele lucruri despre treaba asta cu modelling-ul:

– firmele serioase care isi fac reclama, cataloage nu cauta pe strada copii sau adulti pentru a le face reclama. (firmele amintite de domnisoara la telefon nici macar nu isi fac reclamele si cataloagele in Romania)

– agentiile de modele sau de casting serioase nu cer taxe de inscriere si nu isi pun birouri pe strada, in magazinul Bucur Obor sau pe faleza la Mamaia.

– aceste agentii serioase cheama copiii direct la casting, gratuit, de obicei le fac gratis niste poze sau le solicita parintilor niste poze recente pe care le trimit firmelor cu care colaboreaza.

– nu dati niciodata bani in avans; agentiile serioase nu cer bani, fac contracte pentru fiecare job in parte si isi iau comisioane din banii pe care firma ii plateste pentru reclama.

– teparii se bazeaza pe faptul ca parintii/ bunicii nu stiu cum functioneaza treaba cu modellingul si ca majoritatea isi viseaza copilul vedeta, model si vor si de la altii confirmarea ca odorul e frumos de pica; chiar daca nu le-ar promite bani, unii parinti sau bunici ar fi dispusi sa plateasca ei doar doar sa isi vada odorul pe o scena sau intr-o poza.

– nu stiu cat de legala este treaba, dar presupun ca sunt acoperiti; la urma urmei, ei promit cu gura si incaseaza taxa de inregistrare/ fotografii, fara a garanta altceva. (prin 1997 stiu ca existau destule agentii care prosteau astfel domnisoarele, dar credeam ca intre timp lumea s-a mai luminat; unii au facut si averi de pe urma acestor scheme)

– faptul ca o vedeta tv face reclama unei agentii, nu garanteaza ca agentia e serioasa.

Va spun aceste lucruri din experienta proprie. Am cochetat o vreme cu modelling-ul, am colaborat cu agentii serioase si stiu care este mersul lucrurilor. Copilul meu a aparut intr-o reclama video si intr-un catalog si nu am dat bani in avans pentru asta, ci, exact cum v-am spus mai sus, agentiile si-au oprit comision in momentul in care mi-au achitat banii. Intre timp, fiu-meu a devenit timidul lumii si nu mai mergem la castinguri.

Daca aveti un copil indraznet, vorbaret, care nu stie ce e aia timiditate, atunci puteti sa mergeti la agentii de casting, dar nu va asteptati ca ele sa va agate pe strada sau in magazine.

sursa foto: ukmodels.co.uk