Retete sanatoase pentru Craciun

craciun fara gluten

Cautati niste retete sanatoase pentru Craciun? Dupa cum stiti, nu prea mai public retete aici, dar asta nu inseamna ca cele vechi nu sunt bune. Daca vreti retete mai noi le puteti gasi pe getfit.ro, iar daca vreti sa va inspirati din ce mancam noi, puteti urmari contul de Instagram cristianmargarit.

Pe langa clasicele sarmalute si piftii (sanatoase, dealtfel), multi pregatesc si turta dulce. Poate ca anul asta veti incerca si retete fara gluten. Noi avem cateva.

Am vrut sa pun la un loc retetele care s-ar potrivi de Craciun, asa ca iata o lista cu link-uri utile:

Biscuiti de turta dulce cu paducele sau merisoare, fara gluten, fara cereale, fara zahar.

Biscuiti de turta dulce fara gluten, fara zahar, cu faina de hrisca

Biscuiti de casa pentru Mos Craciun, fara gluten, fara zahar, cu faina de migdale

Turta dulce cu visine

Biscuiti fara gluten, cu nuca

Prajitura puf cu portocale

Rata pe varza

Salata de curcan

Decoratiuni de Craciun:

Decoratiuni simple de Craciun, handmade

Articole despre alimente sanatoase

Despre sorici

Iata si un articol util parintilor. Pe cristianmargarit.ro gasiti multe articole despre cum, cat, ce mancam de sarbatori si ce e bine sa facem dupa.

Cum iti faci poftele de sarbatori

 

 

Clatite fara gluten si fara zahar

Ce faci cand copilul vine de la gradinita si iti spune: “Mami, mi-e foame de clatite!” Eu am cascat ochii, i-am explicat ca au zahar si ca mami ii va face lui fara zahar si faina rea. A uitat el de clatite, dar m-a lovit pe mine o pofta. Asadar, am facut clatite fara gluten si fara zahar, iar reteta am pus-o pe GetFIT.

clatite fara gluten fara zahar

Dulciuri sanatoase, pentru dieta si slabire

prajituri cristi margarit getfit

Pentru cei care nu au putut renunta la dulciuri

Pentru cei care vor sa slabeasca

Pentru cei care nu vor sa se ingrase

Pentru cei care vor sa fie sanatosi

Pentru cei care vor sa se rasfete

Pentru cei care vor alimente sanatoase si bio

Pentru toti, am creat aceste dulciuri sanatoase si de dieta. In curand si dulciuri sanatoase pentru copii. Stati pe receptie, vor urma mai multe detalii despre cum le puteti cumpara si de unde. Pana atunci, mai multe detalii gasiti aici.

 

Aromele toamnei: retete pentru bunatati dulci si sanatoase

Retete dulciuri de toamna:

Biscuiti de casa cu dovleac, fara glutensi fara zahar 

Tarta cu dovleac, fara gluten si fara zahar

Soufle de dovleac, fara cereale si fara zahar

Tort de mere si dovleac, fara zahar si fara gluten 

Prajitura bebeluseasca, fara cereale si fara zahar 

Prajitura cu mere si merisoare, fara gluten si fara zahar 

Mere coapte, aromate 

Compot de mere cu scortisoara si ghimbir, fara zahar 

Gem de pere, fara zahar 

Iaurt cu dovleac si pepene galben 

Chec cu zmeura si nuca, fara gluten

Checul poate fi facut si fara gluten si chiar fara cereale. Nu va asteptati ca rezultatul sa fie la fel de pufos ca un chec obisnuit, pentru ca fainurile folosite sunt de obicei mai grele, dar nici nu trebuie sa va ganditi ca va fi o clisa insuportabila. Checul de mai jos a iesit suficient de pufos si gustos, fara cereale si fara zahar.

Ingrediente chec cu zmeura si nuca, fara gluten si fara zahar

  • 3 -4 oua de tara sau bio
  • 2 linguri de faina de cocos sau 1 lingura de fulgi de cocos
  • o lingura de miez de nuca tocat
  • zmeura proaspata
  • 2 – 3 curmale
  • un praf de bicarbonat de sodiu (nu foarte mult pt ca are un gust neplacut)
  • unt sau ulei de cocos pentru uns tava

Albusurile se bat spuma cu un praf de bicarbonat de sodiu.

Pasati curmalele.

Galbenusurile se amesteca bine cu pasta facuta din curmale.

Peste spuma de albus se adauga usor (in ploaie) faina de cocos. Daca folositi fulgi de cocos, macinati-i cat puteti de fin si folositi doar o lingura – o lingura si jumatate.

Adaugati apoi galbenusurile amestecate cu pasta de curmale, cat mai delicat ca sa nu se lase spuma de tot.

Adaugati miezul de nuca.

Puneti amestecul in forma de chec unsa cu unt sau ulei de cocos si presarati zmeura.

Introduceti tava in cuptorul preincalzit si apoi reduceti focul dupa 5 minute.

Coaceti fara a rumeni, pana cand se trece testul scobitorii.

Scuzati prezentarea prajiturii, insa mama mea a apucat sa il taie inainte ca eu sa ii pot face o umila poza cu telefonul mobil. 🙂

De aici puteti achizitiona cel mai bun ulei de cocos.

Chiftele de curcan la cuptor

Toata lumea stie sa faca tot soiul de chiftele.  Am invatat mai nou sa le facem la cuptor ca sa evitam prajeli si arsuri. Chiftelele de mai jos nu au vreo reteta neimaintalnita. Sunt tot chiftele facute la cuptor.  Singura problema cu chiftelutele coapte era faptul ca tot sucul si oul se scurgeau din chiftea, iar ele ramaneau mici si cam uscate, desi gustoase si asa. Mama a venit cu o idee nemaipomenita ca sa previna asta, asa ca iata chiftele moi la cuptor:

Ingrediente chiftele de curcan la cuptor

  • 500g de carne de curcan (nu neaparat pieptul)
  • 1 – 2 oua de tara sau bio (in functie de cat de mari sunt ouale si de cat de zemoasa este carnea)
  • 1 ceapa rosie
  • 3 – 4 catei de usturoi
  • verdeata – marar, patrunjel
  • sare
  • piper

Tocati carnea, ceapa, usturoiul si verdeata cu masina de tocat. Adaugati apoi sare si piper.

Fierbeti apa intr-un vas, opriti focul si scufundati chiftelele in apa cateva momente.

Luati-le din apa si puneti-le in tava de cuptor unsa cu putin unt. Coaceti chiftelele la foc mic fara a le rumeni prea tare.

Poza este facuta cu telefonul pachetelului meu de la birou asa ca ii veti ierta calitatea. 🙂

Curcan Chettinad cu nuci caju

Imi plac mult condimentele si imi place foarte mult mancarea indiana. Din cand in cand incerc si acasa diverse retete. Mai jos o reteta specifica din sudul Indiei si Pakistan. Reteta originala are la sfarsit si frunze de coriandru proaspete, dar la noi nu prea se gasesc, asa ca le-am sarit.

Ingrediente Curcan Chettinad cu nuci caju

  • 900 g piept de curcan
  • 500 ml suc de rosii
  • o ceasca de nuci caju crude
  • 4 pastai de cardamom verde
  • putin praf de nucsoara
  • o steluta de anason
  • jumatate de lingurita de seminte de fenicul (optional)
  • o lingurita cu varf de scortisoara
  • 2 lingurite de boabe de coriandru
  • 2 linguri de seminte de chimen
  • o lingura de ghimbir ras
  • o frunza de dafin
  • 4 linguri de lapte de cocos sau 2 linguri de ulei de cocos bio
  • 3 lingurite de boia de ardei dulce
  • 3 lingurite de turmeric
  • un varf de lingurita de boia de ardei iute (optional)
  • jumatate de ceapa rosie
  • 2 catei de usturoi
  • piper
  • sare

De aici puteti cumpara ulei de cocos bio.

Se pun condimentele uscate intr-un vas emailat sau tigaie ceramica si se incalzesc un pic pentru a se elibera aromele.

Se adauga sucul de rosii si se fierbe pana scade si se ingroasa un pic. Se adauga laptele de cocos sau uleiul de cocos, usturoiul si ceapa feliate.

Adaugati apoi pieptul de curcan taiat cuburi, iar cand acesta este aproape gata adaugati si nucile caju.

Mancati-l simplu sau cu garnitura de orez.

Somon la cuptor cu sos de ghimbir si sparanghel

Puteti gasi in unele supermarketuri romanesti medalioane de somon pescuit. Veti vedea o mare diferenta intre cel pescuit si cel de crescatorie.

Ingrediente somon la cuptor cu sparanghel

  • 4 medalioane de somon
  • 2 linguri ulei de masline extravirgin bio
  • sucul de la o lamaie
  • o lingurita ghimbir proaspat dat pe razatoare
  • sare
  • piper

Din lamaie, ulei, ghimbir, sare si piper se face un sos.

Medalioanele de somon se aseaza intr-un vas de sticla termorezistent si se acopera cu sosul. Se lasa la marinat la frigider pentru aproximativ 2 ore, timp in care feliile se intorc din cand in cand acoperindu-se de fiecare data cu sos.

Dupa ce s-a scurs timpul incalziti cuptorul si coaceti somonul pentru 25 minute la foc mediu. Aveti grija ca la fiecare 5-10 minute sa deschideti cuptorul si sa ungeti feliile de peste cu sosul din vas.

Sparanghel copt:

  • o legatura de sparanghel
  • 2 linguri ulei de masline extravirgin bio sau unt bio
  • sare

Curatati sparanghelul, taiati cozile. Puneti bucatile comestibile intr-un vas, adaugati uleiul de masline si sarea. Amestecati-le bine cu mainile. Coaceti sparanghelul pe hartie de copt, la foc mediu pentru circa 15 minute. Aveti grija sa il intoarceti la jumatatea timpului.

Reteta si poza trimise de Ana Maria Morteci

Blini cu pasta de branza si icre de somon

Cand mi-a trimis reteta, Amy mi-a spus ca nu e o poza prea reusita… apoi am vazut si poza si imediat am simtit cum imi ploua in gura la vederea icrelor de somon.

Ingrediente blini cu pasta de branza si icre de somon

Blini:

  • 1ou
  • 25 g faina de hrisca integrala
  • 25g faina de orez integral
  • 10 g unt topit
  • un vf de cutit bicarbonat de sodiu

Se amesteca ingredientele si se coc pancakes  (clatite) mici intr-o tigaie cu smalt sau ceramica. Le puteti coace si la cuptor.

Crema de branza:

  • 50 g unt (bio)
  • 50 g branza de capra, iar pentru adulti si copii mai mari branza cu mucegai albastru
  • 50 ml smantana  (bio)

Se amesteca toate la robot.

Pe fiecare blini se pune pasta de branza si deasupra icre de somon. Gata!

Reteta si poza trimise de Ana Maria Morteci.

Perisoare de vitel cu rosii cherry si maghiran

Catalin Albuleanu gateste delicios! Va spun cu siguranta pentru ca am avut ocazia sa degust bucatele sale, de obicei de influenta mediteraneana. Gustoase domle! Va imaginati asadar ca sotia lui este cel mai fericit personaj in afacerea asta si din surse din interior am aflat ca baiatul lor prefera mancarea facuta de tati. Asadar taticule, treci la cratita! Iata ca l-am prins in sfarsit gatind si fara gluten :).

Ingrediente perisoare de citel cu rosii cherry si maghiran

  • 1 kg carne de vitel
  • 1 ceapa mare marisoara
  • 1 ou baban
  • 2 catei usturoiati
  • maghiran si rozmarin dupa propriul gust

Sos

  • inca o ceapa mare
  • 1 catel tot de usturoi
  • 1 lg ulei de masline bio
  • 500 ml suc cu pulpa de rosii
  • 12 rosioare cherry
  • 1 cuisor
  • marar

Tocati carnea de vitel, ceapa si usturoiul si amestecati-le cu maghiran si rozmarin. Formati perisoare de marimea dorita.

Puneti-le le cuptor cateva minute pentru a capata un pic de fermitate.

Pregatiti sosul tocand ceapa, usturoiul si punandu-le intr-un vas emailat. Adaugati ulei de masline, suc cu pulpa de rosii si condimentele. Amestecati pana sosul pare legat. Adaugati rosii cherry si opriti focul.

Puneti sosul in vas termorezistent si asezati perisoarele in el. Coaceti totul la cuptor pana perisoarele sunt bine coapte.

Reteta si poza trimise de Catalin Albuleanu

Penne la cuptor cu carne de vita si mozzarella

Imi plac pastele si sunt fericita ca exista si paste fara gluten. Desi nu sunt de acord cu un consum exagerat de cereale, recunosc, din cand in cand mananc cereale fara gluten.

Ingrediente penne la cuptor cu carne de vita si mozzarella

  • paste tip penne din porumb
  • 300 g mozzarella
  • 400 g carne de vita (tocata inainte de a fi folosita)
  • 2 cani de suc de rosii facut in casa
  • sare
  • piper
  • boia de ardei iute si dulce
  • 2 catei de usturoi
  • jumatate de ceapa rosie
  • ulei de masline bio
  • oregano
  • busuioc

Tocati carnea de vita, condimentati-o si puneti-o intr-o tigaie smaltuita cu apa si ulei de masline, usturoiul si ceapa feliate marunt. Cand este fiarta adaugati sucul de rosii si lasati sa scada cat sa ramana un sos de carne suficient de gros.

Fierbeti pastele.

Intr-un vas termorezistent amestecati pastele cu sosul de carne. Adaugati deasupra mozzarela, sare si piper si dati la cuptor pana cand branza este topita.

Tigaie cu carne de capra, taitei de orez, legume si ou

Mancare chinezeasca nu prea mananc pentru ca mi se pare foarte sarata. Dar uite ca acasa putem face cate ceva care sa ne aminteasca de mancarea chinezeasca si sa nu contina prajeli, amidon sau sare in exces.

Ingrediente tigaie chinezeasca cu carne de capra, taitei de orez, legume si ou

  • 150 g carne de capra (merge si cu oaie, pui sau vita)
  • amestec de legume chinezesti (morcov, urechi de lemn, ardei, telina, etc.)
  • praz sau ceapa verde
  • jumatate de pachet de spaghete de orez (am preferat spaghetele pentru ca am gasit bio si fara MSG)
  • 2 oua de tara sau bio
  • 2 maini de nuci caju
  • sare
  • piper
  • boia de ardei iute
  • ulei de masline bio
  • cateva picaturi de sos de soia fara gluten, bio (optional, doar pentru adulti)

Fierbeti sau coaceti carnea la cuptor. Eu am folosit carne ramasa de la friptura din ziua precedenta.

Asezati legumele congelate intr-o tigaie ceramica sau smaltuita si adaugati ulei de masline. Dupa ce se dezgheata adaugati apa atunci cand este nevoie pentru a nu se praji.

Fierbeti spaghetele separat.

In alt vas faceti omleta din cele 2 oua, sare si piper si coaceti la cuptor.

Feliati prazul.

Cand legumele sunt aproape facute adaugati prazul, nucile caju si carnea si  mai lasati un pic. Atentie, legumele trebuie sa ramana totusi destul de tari, iar prazul cu atat mai mult.

La sfarsit, stingeti focul, adaugati spaghetele de orez si omleta taiata fasii. Adultii pot folosi cativa stropi de sos de soia bio, fara gluten.