Retete sanatoase pentru Craciun

craciun fara gluten

Cautati niste retete sanatoase pentru Craciun? Dupa cum stiti, nu prea mai public retete aici, dar asta nu inseamna ca cele vechi nu sunt bune. Daca vreti retete mai noi le puteti gasi pe getfit.ro, iar daca vreti sa va inspirati din ce mancam noi, puteti urmari contul de Instagram cristianmargarit.

Pe langa clasicele sarmalute si piftii (sanatoase, dealtfel), multi pregatesc si turta dulce. Poate ca anul asta veti incerca si retete fara gluten. Noi avem cateva.

Am vrut sa pun la un loc retetele care s-ar potrivi de Craciun, asa ca iata o lista cu link-uri utile:

Biscuiti de turta dulce cu paducele sau merisoare, fara gluten, fara cereale, fara zahar.

Biscuiti de turta dulce fara gluten, fara zahar, cu faina de hrisca

Biscuiti de casa pentru Mos Craciun, fara gluten, fara zahar, cu faina de migdale

Turta dulce cu visine

Biscuiti fara gluten, cu nuca

Prajitura puf cu portocale

Rata pe varza

Salata de curcan

Decoratiuni de Craciun:

Decoratiuni simple de Craciun, handmade

Articole despre alimente sanatoase

Despre sorici

Iata si un articol util parintilor. Pe cristianmargarit.ro gasiti multe articole despre cum, cat, ce mancam de sarbatori si ce e bine sa facem dupa.

Cum iti faci poftele de sarbatori

 

 

Ce mai mananca Bebster?

Poate ca multi ajungeau aici cautand retete pentru copii. Initial am pus titlul acestui articol “De ce nu mai public retete noi pe blog”, dar am schimbat inainte sa-l public. Timpul trece si gusturile copilasilor se schimba. Astfel, modul in care mananca al meu copil poate fi enuntat in cateva fraze.

somon midii cartofi dulci

De ceva timp nu mananca nimic complicat, ci prefera alimentele rontaite separat. Asadar, carnea e carne, leguma e leguma, fructul e fruct. Degeaba ma cazneam eu cu inventat retete peste retete, copilul nu mai vroia nimic amestecat, cu cateva exceptii: ciorbele si pilafurile. Bineinteles ca mai mananca si din preparatele ale caror retete le public pe GetFIT.ro, dar am observat ca preferatele lui raman mancarurile simple.

Saratele fara gluten

Saratele fara gluten

Ce mai mananca Bebster (care acum are deja 4 ani jumatate)?

  • Supe de carne si os, din pasare sau vita – prefera sa bea supa clara direct din pahar sau cana. Uneori mai facem taitei de casa din faina de orez si rareori, cu faina de grau.
  • Ciorbe clasice, neaparat cu carne si pe cat posibil cu maduva si zgarciuri, din porc, oaie, vita.  Nu se atinge de supe si ciorbe precum: supa crema de broccoli, ciorba de loboda. Daca e ciorba, e musai sa avem un os in farfurie si daca mai poate musca si dintr-o ceapa e si mai bine!
  • Pestele este carnea preferata. Cere mereu peste portocaliu (somon), dar si alti pesti. Ii place mult sa manance sushi.
  • Uneori cere “doar carne” sau copanel, desi nu e un impatimit al carnii, preferand legumele. Copanelele la noi sunt destul de limitate pentru ca pasarile de tara nu se gasesc pe toate drumurile, iar gainile au doar 2 picioare.
  • Iubeste lebarul, carnatii de casa (pregatiti la steamer, oricat de ciudat ar parea, ies buni), soriciul, ficatul fiert (a mancat si crud din proprie initiativa), creierul, maduva.
  • Legume de tot felul, preparate la aburi, cu unt si condimente (broccoli, conopida, morcov), la cuptor (cartofii obisnuiti si cei dulci), dar mai ales crude.
  • Fructe de tot felul, inclusiv avocado gol. Mai mananca uneori pasta din avocado, ou, ceapa si patrunjel.
  • Ii plac pilafurile, cu orezul fiert in supa de pasare de tara. Rareori mananca si paste din orez sau porumb, cu carne si suc de rosii.
  • Ii plac nucile si semintele si le rontaie aproape zilnic.
  • Ciuguleste biscuiti raw vegan, biscuiti fara gluten si fara zahar, facuti de mine in casa (aveti destule retete), uneori ciocolata fara zahar, indulcita cu stevia sau cu maltitol.
  • Bea in continuare lapte din biberon seara, dar nu in fiecare seara si nu insist sa ii schimb acest obicei pentru ca ii face placere.
  • Nu se innebuneste dupa oua, dar le primeste in diverse preparate si rar cere sa manance oul fiert cu miez de nuca.

sorici

Ce nu mananca Bebster?

  • De la 10 luni refuza orice lactate in afara de laptele de capra (sau vaca iarna) si de untul din diverse preparate. Mai mananca mascarpone, nestiind ca e branza. Uneori mai facem inghetata cu fructe si iaurt si nu se prinde.
  • Nu il atrag deloc chestii precum pizza, lasagna… nici nu mi-as dori neaparat. Am facut si variante fara gluten si fara branza, dar i s-au parut suspecte si nu s-a atins de ele.
  • Nu primeste prajeli, mezeluri, margarina, soia.
  • A gustat ocazional paine, tort de la zile de nastere ale altor copii.

nuci romanesti

 

 

 

 

Clatite fara gluten si fara zahar

Ce faci cand copilul vine de la gradinita si iti spune: “Mami, mi-e foame de clatite!” Eu am cascat ochii, i-am explicat ca au zahar si ca mami ii va face lui fara zahar si faina rea. A uitat el de clatite, dar m-a lovit pe mine o pofta. Asadar, am facut clatite fara gluten si fara zahar, iar reteta am pus-o pe GetFIT.

clatite fara gluten fara zahar

Cacao sau Roscove (Carob)?

cacaoroscove

Pudra (faina) de roscove sau carob e la mare moda in Romania. A fost la mare moda in anii 70 prin SUA si iata ca acum curentul bio / green /eco /natural o aduce la suprafata si pe meleagurile noastre. Desi mi se pare ca a compara pudra de cacao cu cea de roscove e ca si cum as compara merele cu perele, o sa expun ce mi-a atras atentia din ceea ce am citit despre cele 2.

Pudra de roscove (carob) inlocuitor pentru cacao?

Pudra de roscove este cel mai adesea folosita ca inlocuitor pentru cacao. Gustul nu mi se pare deloc asemanator. Dupa laudele gasite pe internet, am fost tare dezamagita de gust. Poate pentru ca ma asteptam sa aiba gust de cacao si nu avea deloc. Asadar pudra de carob nu mi se pare un inlocuitor de cacao. Daca vrei sa faci ciocolata sau crema de ciocolata vei folosi cacao, daca vrei sa faci retete cu roscove o vei face pentru ca iti place gustul de roscove, nu pentru ca ar putea inlocui gustul de cacao.

Mai departe m-am intrebat de ce as vra sa inlocuiesc pudra de cacao cu cea de roscove. Care sunt asemanarile si deosebirile, avantajele si dezavantajele celor 2? Iata mai jos ce am aflat:

crema de ciocolata cu alune mascarpone

Care pudra e mai buna? Rosocove (carob) sau cacao?

  • Pudra de roscove este obtinuta din macinarea pastaii intregi, in timp ce pentru pudra de cacao se folosesc doar semintele, de obicei prajite, iar apoi pudra este degresata.  Asta se traduce de obicei prin mai multe calorii in pudra de cacao decat in cea de roscove si mai multe grasimi, dar nu diferente cu adevarat semnificative. Pentru cei care isi numara caloriile si se feresc de grasimi, tin sa mentionez ca oricum pentru a obtine ceva bun din cele doua pudre, tot va trebui sa le amestecati cu ceva gras, deci e inutila comparatia asta.
  • Pudra de cacao poate contine mai multa grasime, in timp ce pudra de carob contine multi carbohidrati.
  • Pudra de cacao contine teobromina, iar pudra de carob nu. Asta se poate traduce cam asa: pudra de cacao poate da energie, poate imbunatati dispozitia prin stimularea de serotonina sau poate agita daca este consumata in cantitati mari. Pudra de roscove nu contine acest stimulent si de aceea este considerata mai buna pentru copii. Eu cred ca daca nu se exagereaza, nu exista riscuri nici cu pudra de cacao din acest punct de vedere. Am gasit un studiu in care se spune ca pudra de carob are un efect usor sedativ. Teobromina din cacao se pare ca ajuta in calmarea tusei.
  • Pudra de carob este dulceaga, in timp ce pudra de cacao este amaruie. Totusi, ambele necesita indulcire atunci cand sunt prelucrate in deserturi.
  • Pudra de cacao este mai puternic aromata decat pudra de roscove.
  • Pudra de cacao este incomparabil mai bogata in minerale decat pudra de roscove. Pudra de cacao contine cantitati bune de magneziu, care ajuta in ameliorarea durerilor premenstruale. Asadar doamnelor, aveti voie sa poftiti la ciocolata inainte de menstruatie. 🙂
  • Pudra de roscove este considerata aliment care alcalinizeaza, in timp ce pdura de cacao are efect acid.
  • Pudra de cacao este considerata super-aliment, fiind bogata in antioxidanti cu beneficii pentru sistemul cardio-vascular, colesterol, protectie anti-cancer. Se pare insa ca pe scara ORAC pudra de roscove depaseste pudra de cacao la nivelul de antioxidanti.
  • Exista cateva studii care arata diverse beneficii pentru sanatate ale plantei de carob cu ajutorul extractelor din frunze, fibre sau gumei produse din pastai. Nu vom aminti de ele pentru ca nu au legatura cu pudrele despre care vorbim.
  • Cicolata a fost banuita de a cauza acnee, dar asta nu are legatura cu pudra de cacao, ci de calitatea celorlalte ingrediente adaugate (zahar, uleiuri vegetale, samd.).
  • Pudra de cacao poate bloca absorbtia unor minerale datorita acidului oxalic continut.
  • Pudra de roscove poate da probleme de imunitate celor predispusi la boli auto-imune, fiind o planta leguminoasa.

 Concluzia mea despre cacao si roscove

Cele 2 pudre imi par foarte diferite din toate punctele de vedere. Daca va place gustul de carob sau daca aveti alergie ori sensibilitate la cacao, puteti incerca utilizarea pudrei de roscove in diverse preparate pentru a le colora, dar nu va asteptati la acelasi gust. Pentru mine pudra de cacao ramane pe primul loc in preferinte.

La final, va las cateva retete unde puteti folosi cacao sau roscove:

Crema de ciocolata cu alune de padure (poza nr. 2)

Crema de ciocolata Coco Cioco

Bomboane de ciocolata cu nuca de cocos

 

Aromele toamnei: retete pentru bunatati dulci si sanatoase

Retete dulciuri de toamna:

Biscuiti de casa cu dovleac, fara glutensi fara zahar 

Tarta cu dovleac, fara gluten si fara zahar

Soufle de dovleac, fara cereale si fara zahar

Tort de mere si dovleac, fara zahar si fara gluten 

Prajitura bebeluseasca, fara cereale si fara zahar 

Prajitura cu mere si merisoare, fara gluten si fara zahar 

Mere coapte, aromate 

Compot de mere cu scortisoara si ghimbir, fara zahar 

Gem de pere, fara zahar 

Iaurt cu dovleac si pepene galben 

Chec cu zmeura si nuca, fara gluten

Checul poate fi facut si fara gluten si chiar fara cereale. Nu va asteptati ca rezultatul sa fie la fel de pufos ca un chec obisnuit, pentru ca fainurile folosite sunt de obicei mai grele, dar nici nu trebuie sa va ganditi ca va fi o clisa insuportabila. Checul de mai jos a iesit suficient de pufos si gustos, fara cereale si fara zahar.

Ingrediente chec cu zmeura si nuca, fara gluten si fara zahar

  • 3 -4 oua de tara sau bio
  • 2 linguri de faina de cocos sau 1 lingura de fulgi de cocos
  • o lingura de miez de nuca tocat
  • zmeura proaspata
  • 2 – 3 curmale
  • un praf de bicarbonat de sodiu (nu foarte mult pt ca are un gust neplacut)
  • unt sau ulei de cocos pentru uns tava

Albusurile se bat spuma cu un praf de bicarbonat de sodiu.

Pasati curmalele.

Galbenusurile se amesteca bine cu pasta facuta din curmale.

Peste spuma de albus se adauga usor (in ploaie) faina de cocos. Daca folositi fulgi de cocos, macinati-i cat puteti de fin si folositi doar o lingura – o lingura si jumatate.

Adaugati apoi galbenusurile amestecate cu pasta de curmale, cat mai delicat ca sa nu se lase spuma de tot.

Adaugati miezul de nuca.

Puneti amestecul in forma de chec unsa cu unt sau ulei de cocos si presarati zmeura.

Introduceti tava in cuptorul preincalzit si apoi reduceti focul dupa 5 minute.

Coaceti fara a rumeni, pana cand se trece testul scobitorii.

Scuzati prezentarea prajiturii, insa mama mea a apucat sa il taie inainte ca eu sa ii pot face o umila poza cu telefonul mobil. 🙂

De aici puteti achizitiona cel mai bun ulei de cocos.

Cartofi noi la cuptor


  • 1 kg de cartofi noi
  • 1 legatura de ceapa verde
  • 2 fire de usturoi verde
  • unt bio topit (ulei de masline)
  • rozmarin proaspat
  • sare
  • piper

Spalati bine cartofii noi si incercati sa indepartati coaja fina cu un burete de vase.

Fierbeti cartofii cu putina sare.

Tocati ceapa verde, usturoi si rozmarin. Amestecati cu unt topit, sare si piper.

Rostogoliti cartofii fierti prin amestecul aromat si coaceti la foc mic.

 

Chiftele de curcan la cuptor

Toata lumea stie sa faca tot soiul de chiftele.  Am invatat mai nou sa le facem la cuptor ca sa evitam prajeli si arsuri. Chiftelele de mai jos nu au vreo reteta neimaintalnita. Sunt tot chiftele facute la cuptor.  Singura problema cu chiftelutele coapte era faptul ca tot sucul si oul se scurgeau din chiftea, iar ele ramaneau mici si cam uscate, desi gustoase si asa. Mama a venit cu o idee nemaipomenita ca sa previna asta, asa ca iata chiftele moi la cuptor:

Ingrediente chiftele de curcan la cuptor

  • 500g de carne de curcan (nu neaparat pieptul)
  • 1 – 2 oua de tara sau bio (in functie de cat de mari sunt ouale si de cat de zemoasa este carnea)
  • 1 ceapa rosie
  • 3 – 4 catei de usturoi
  • verdeata – marar, patrunjel
  • sare
  • piper

Tocati carnea, ceapa, usturoiul si verdeata cu masina de tocat. Adaugati apoi sare si piper.

Fierbeti apa intr-un vas, opriti focul si scufundati chiftelele in apa cateva momente.

Luati-le din apa si puneti-le in tava de cuptor unsa cu putin unt. Coaceti chiftelele la foc mic fara a le rumeni prea tare.

Poza este facuta cu telefonul pachetelului meu de la birou asa ca ii veti ierta calitatea. 🙂

Curcan Chettinad cu nuci caju

Imi plac mult condimentele si imi place foarte mult mancarea indiana. Din cand in cand incerc si acasa diverse retete. Mai jos o reteta specifica din sudul Indiei si Pakistan. Reteta originala are la sfarsit si frunze de coriandru proaspete, dar la noi nu prea se gasesc, asa ca le-am sarit.

Ingrediente Curcan Chettinad cu nuci caju

  • 900 g piept de curcan
  • 500 ml suc de rosii
  • o ceasca de nuci caju crude
  • 4 pastai de cardamom verde
  • putin praf de nucsoara
  • o steluta de anason
  • jumatate de lingurita de seminte de fenicul (optional)
  • o lingurita cu varf de scortisoara
  • 2 lingurite de boabe de coriandru
  • 2 linguri de seminte de chimen
  • o lingura de ghimbir ras
  • o frunza de dafin
  • 4 linguri de lapte de cocos sau 2 linguri de ulei de cocos bio
  • 3 lingurite de boia de ardei dulce
  • 3 lingurite de turmeric
  • un varf de lingurita de boia de ardei iute (optional)
  • jumatate de ceapa rosie
  • 2 catei de usturoi
  • piper
  • sare

De aici puteti cumpara ulei de cocos bio.

Se pun condimentele uscate intr-un vas emailat sau tigaie ceramica si se incalzesc un pic pentru a se elibera aromele.

Se adauga sucul de rosii si se fierbe pana scade si se ingroasa un pic. Se adauga laptele de cocos sau uleiul de cocos, usturoiul si ceapa feliate.

Adaugati apoi pieptul de curcan taiat cuburi, iar cand acesta este aproape gata adaugati si nucile caju.

Mancati-l simplu sau cu garnitura de orez.

Legume mexicane cu sos de smantana la cuptor

Amy are pofte in sarcina. 🙂 Ce bine ca pofteste la feluri de mancare sanatoase!

Ingrediente legume mexicane cu sos de smantana la cuptor:

Pt 2 portii:

  • 1 punga legume amestec mexican congelat
  • 2 linguri ulei masline extravirgin
  • sare
  • piper
  • 4 linguri smantana (bio)
  • 1 lingura faina de hrisca/orez integrala (optional)

Puneti legumele intr-un vas de sticla termorezistent. Nu este nevoie sa le decongelati. Adaugati uleiul sarea si piperul, amestecati bine cat sa se acopere toate legumele cu ulei si puneti tava la cuptor la foc mediu.
Lasati legumele la cuptor pana scade apa (vor lasa apa) si se coc. Va dura intre 45-60min, depinde de cuptor. Amestecati des.

Cand s-au copt legumele este timpul sa preparati sosul. Amestecati smantana cu faina, turnati totul peste legume, amestecati si puneti din nou vasul in cuptor pentru 3-4 minute.

Serviti legumele calde langa broccoli sau ca si garnitura pentru diferite fripturi.

Reteta si poza trimise de Ana Maria Morteci

Somon la cuptor cu sos de ghimbir si sparanghel

Puteti gasi in unele supermarketuri romanesti medalioane de somon pescuit. Veti vedea o mare diferenta intre cel pescuit si cel de crescatorie.

Ingrediente somon la cuptor cu sparanghel

  • 4 medalioane de somon
  • 2 linguri ulei de masline extravirgin bio
  • sucul de la o lamaie
  • o lingurita ghimbir proaspat dat pe razatoare
  • sare
  • piper

Din lamaie, ulei, ghimbir, sare si piper se face un sos.

Medalioanele de somon se aseaza intr-un vas de sticla termorezistent si se acopera cu sosul. Se lasa la marinat la frigider pentru aproximativ 2 ore, timp in care feliile se intorc din cand in cand acoperindu-se de fiecare data cu sos.

Dupa ce s-a scurs timpul incalziti cuptorul si coaceti somonul pentru 25 minute la foc mediu. Aveti grija ca la fiecare 5-10 minute sa deschideti cuptorul si sa ungeti feliile de peste cu sosul din vas.

Sparanghel copt:

  • o legatura de sparanghel
  • 2 linguri ulei de masline extravirgin bio sau unt bio
  • sare

Curatati sparanghelul, taiati cozile. Puneti bucatile comestibile intr-un vas, adaugati uleiul de masline si sarea. Amestecati-le bine cu mainile. Coaceti sparanghelul pe hartie de copt, la foc mediu pentru circa 15 minute. Aveti grija sa il intoarceti la jumatatea timpului.

Reteta si poza trimise de Ana Maria Morteci

Blini cu pasta de branza si icre de somon

Cand mi-a trimis reteta, Amy mi-a spus ca nu e o poza prea reusita… apoi am vazut si poza si imediat am simtit cum imi ploua in gura la vederea icrelor de somon.

Ingrediente blini cu pasta de branza si icre de somon

Blini:

  • 1ou
  • 25 g faina de hrisca integrala
  • 25g faina de orez integral
  • 10 g unt topit
  • un vf de cutit bicarbonat de sodiu

Se amesteca ingredientele si se coc pancakes  (clatite) mici intr-o tigaie cu smalt sau ceramica. Le puteti coace si la cuptor.

Crema de branza:

  • 50 g unt (bio)
  • 50 g branza de capra, iar pentru adulti si copii mai mari branza cu mucegai albastru
  • 50 ml smantana  (bio)

Se amesteca toate la robot.

Pe fiecare blini se pune pasta de branza si deasupra icre de somon. Gata!

Reteta si poza trimise de Ana Maria Morteci.