Minunile supei de gaina

Poate ca vi se pare ca am ales un titlu pompos pentru acest articol, dar supa de pui este un aliment minunat si veti vedea de ce.

In majoritatea culturilor supa de pui este considerata aliment de leac si alinare, dar si aliment de cinste, de rasfat. Dincolo de mituri si traditii vrem sa aflam mai multe despre supa de pui si iata de ce o consider minunata.

Supa de pui se face relativ rapid iar o reteta de baza presupune bucati de pui – cu oase, zgarciuri, carne si piele si cateva legume: morcov, telina si ceapa.  Bineinteles ca retetele difera si pentru o mai mare bogatie si un gust diferit se pot adauga si alte ingrediente: pastranac, patrunjel, etc.  Supa de pui poate fi mancata simpla, cu taitei de casa (mai nou avem si reteta fara gluten), cu galusti (fara gluten si ele), cu legume, concentrata sub forma de piftie, cu smantana, usturoi si ou, congelata sub forma de cuburi si folosita in alte mancaruri precum pilafurile si tocanitele si daca mai aveti si alte idei puteti sa ma completati.

Daca pana acum nu v-a impresiont varietatea retetelor pe care le puteti face cu supa de pui, stati sa cititi in continuare.

Cum spuneam si mai sus in multe culturi supa de pui a fost si este folosita in mod traditional pentru calmarea racelilor si gripelor si pentru durerile de stomac. Multa vreme m-am intrebat daca  exista vreun motiv adevarat dincolo de traditie in spatele acestor practici si se pare ca exista. Prin fierberea bucatilor de pui sau gaina se elibereaza aminoacidul cisteina.

Cisteina ajuta in detoxifierea si refacerea organismului, ea contine sulf, iar in organism poate fi usor transformata in glucoza si folosita ca energie. Cisteina are efect protector asupra stomacului si intestinelor si joaca un rol important in imunitate. Cisteina este necesara pentru producerea de glutation, un antioxidant natural foarte puternic.

Pe langa cisteina iata de ce e important sa mancam supa cu os si zgarciuri: contine minerale precum calciul, magneziul, fosforul si altele, este o forma placuta de a ne ingriji pielea si articulatiile datorita colagenului eliberat, glicina si metionina (aminoacizi cu diferite roluri importante in: prevenirea cancerului, sindromul de oboseala cronica, Parkinson, prevenirea defectelor de tub neural, etc.)

Morcovul contine betacaroten, telina are cumarina si luteolina, iar ceapa quercitina si aliinaza. Daca mai adaugam usturoi, ou, smantana e usor de inteles ca puterea sa creste si mai mult.  Sarea si piperul nu sunt nici ele doar pentru gust – sarea ajuta cu echilibrul de electroliti, iar piperul favorizeaza transpiratia si desfundarea sinusurilor.

Asadar, data viitoare cand esti racit incearca intai cu supa de gaina si ceaiuri si incearca sa amani folosirea medicamentelor. Pentru ceva gustos si cu efecte garantate incearca o supa de gaina de tara cu morcov, ceapa, telina, busuioc, cimbru, sare, piper, iar cand o mananci adauga putin usturoi si ghimbir ras.

In curand vom publica retetele de supa de pui cu taitei de casa fara gluten si supa de pui cu galusti fara gluten.

Supa simpla de pui sau de gaina

Cum iti intaresti natural imunitatea?

Remediu natural pentru raceala




Supa simpla de pui sau de gaina

Supa de gaina poate constitui baza pentru multe feluri de mancare: supe cu taitei de orez, supe cu galusti de mei, supe cu perisoare, ciorbe de tot felul, pilafuri de orez, amarant sau quinoa, tocanite, etc. Supa de gaina simpla este un ajutor de nadejde atunci cand suntem raciti sau avem o sinuzita, fara ca asta sa fie doar un babism sau un mit, ci este chiar un fapt demonstrat, in supa de pui eliberandu-se cisteina, un aminoacid ce ajuta la fluidizarea mucusului si la eliminarea lui.

Ingrediente supa simpla de pui sau de gaina

  • 1 – 2 cepe
  • 4 – 5 morcovi
  • 1 – 2 teline cu sau fara frunze
  • jumatate de pui sau de gaina de tara (daca faceti dintr-un sfert, injumatatiti cantitatile de legume, iar daca folositi o gaina sau un pui intreg ,dublati cantitatile)
  • apa cat sa acopere carnea
  • optional puteti adauga leustean, patrunjel si alte verdeturi

Desfaceti puiul sau gaina in bucati si acoperiti cu apa.

Fierbeti si incercati din cand in cand carnea cu furculita pentru a vedea cat este de fiarta.

Din cand in cand mai adaugati putina apa daca este nevoie.

Cand carnea este aproape fiarta adaugati si legumele intregi sau taiate si lasati pe foc pana fierb si legumele.

Supa preparata astfel poate fi mancata ca atare, transformata in alte feluri de mancare delicioase sau pusa in tava de cuburi de gheata si congelata spre a fi folosita ulterior la pilafuri si alte preparate.

Nu degresati supa. Copiii au nevoie de grasimi pentru a se dezvolta.

Gutuile

Gutuile sunt fructe acrisoare si astringente, dar foarte aromate. Cu toate astea, nu sunt placute de multa lume datorita texturii lor inecacioase.

Sfaturi practice despre selectarea si pastrarea gutuilor

  • se aleg gutui ferme, coapte, cu coaja galbena si fara pete si gauri
  • se consuma imediat dupa taiere deoarece oxideaza rapid
  • se manevreaza cu grija deoarece se lovesc usor
  • pot fi fierte pentru a obtine un compot acrisor
  • pentru a le congela este bine sa le scufundati in apa cu zeama de lamaie inainte de punerea in caserole sau pungi
  • datorita continutului mare de pectina pot fi folosite in magiunuri si gemuri fara zahar pentru a ajuta alte fructe sa se pastreze mai bine

Beneficii pentru sanatate prin consumul de gutui

  • contin pectina, ce este folosita pentru ajutorul oferit in tranzitul intestinal, dar si pentru tratatrea si prevenirea otravirii cu plumb, strontiu si alte metale grele
  • contin vitamina C, un antioxidant puternic si cunoscut mai ales in prevenire bolilor de inima, dar si pentru efecte anti imbatranire, anti inflamatorii, etc.
  • contin polifenoli diversi, printre care si procianidine, ce ajuta in prevenirea ulcerului gastric
  • crude au proprietati anti inflamatorii, anti virale si anti emetice atunci cand sunt preparate termic (greata, voma)

Probleme, rsicuri, alergii asociate consumului de gutui

  • nu consumati semintele

Agrisele

Agrisele fac parte din punct de vedere botanic din categoria bacelor. Se gasesc in mai multe soiuri, cele mai intalnite la noi fiind alb-verzui si cele rosii, cu coacere in iunie-iulie.

Sfaturi practice despre agrise

  • Agrisele sunt fructe sensibile, iar culegerea se face cu atentie, culegandu-se boaba cu boaba.
  • Se spala doar inainte de a fi consumate.
  • Pentru pastrare se pot congela.

Beneficii pentru sanatate prin consumul de agrise

  • Bogate in vitamina C, mai ales specia de agrise indiene, numita si Amla (alta specie).
  • Putere antioxidanta mare, fiind folosite si ca ajutor in imbunatatirea vederii.
  • Utile in tratarea afectiunilor aparatului respirator (bronsite, tuse, astm) si urinar (infectii urinare), benefice pentru ficat si utile in mai buna asimilare a alimentelor.
  • Au rol antifungic, ajutand in prevenirea infectiilor cu ciuperci (ex: candidoze).
  • Ajuta in fertilitate, imbunatatind calitatea spermei.
  • Benefice in tratamentul diabeticilor si al hipertensiunii arteriale.
  • Bogate in calciu, potasiu, fosfor, vitamina A.
  • Bogatia de nutrienti le recomanda ca factor antiaging si antiinflamator.

Probleme, riscuri, alergii datorate consumului de agrise

  • Ca in cazul altor fructe, exista persoane alergice la agrise.

Colici – remedii naturale

Colicile bebelusuli sunt deseori motiv de ingrijorare pentru parinti. Desi se prezinta sub forma de gaze, indigestie, reflux, acestea sunt doar simptome. Cauza acestora nu este foarte bine cunoscuta, dar din ce in ce mai multe studii arata prezenta unui sistem digestiv imatur si un dezechilibru la nivelul sistemului nervos. In timpul nasterii cei mai multi bebelusi sufera o trauma insotita de stres si anxietate. De aceea cele mai multe tehnici noi de tratare a colicilor se bazeaza pe tehnici de relaxare si combatere stresului.

In farmacii exista tot felul de picaturi impotriva colicilor, dar de cele mai multe ori nu sunt naturale. Aceasta nu este singura problema. Ele contin si arome sintetice precum si indulcitori artificiali foarte nocivi. Pana nu de mult se facea un adevarat trafic cu aceste picaturi, fiind aduse la suprapret din Anglia, desi in Romania exista un produs avand aceeasi substanta activa, si aceleasi arome si indulcitori artificiali.

Tratamente naturale pentru colici

1. Ceaiuri pentru colicile bebelusului

Ceaiurile de chimen, de fenicul si de anason ajuta in problemele cauzate de gaze si indigestie, dar pot avea efect estrogenic si trebuie folosite cu grija. Ceaiul de musetel calmeaza.  Menta ajuta si ea in digestie. Ceaiul de rooibos este folosit in mod traditional in Africa pentru a trata natural alergiile si colicile. Rooibos este un arbust rosiatic, iar ceaiul sau de aceeasi culoare este dulceag si este anti-spasmotic. Se poate folosi atat pentru colici cat si pentru alergii si iritatii de scutec. Nu contine foarte multi tanini si poate fi folosit in siguranta fara teama de blocare a absorbtiei de fier ca in cazul altor ceaiuri.

2. Masajul anticolici

Masajul anticolici se pare ca este una dintre cele mai eficiente tehnici. Exista anumite manevre si metode care ajuta la relaxarea bebelusului dar si la eliminarea eficienta a gazelor. Si la noi in tara se gasesc specialisti care sa demonstreze tehnici de masaj pentru practica acasa.

3. Plante care pot ajuta in colicile bebelusului

Uleiul de marar se foloseste pentru eliberarea gazelor si reducerea durerii abdominale. Trebuie folosit cu atentie deoarece poate avea efect estrogenic. Ghimbirul da si el ajutor digestiv, la fel ca si aloe vera, care mai ajuta si la eliminarea de gaze. Daca vi se par prea dure pentru bebelus, ghimbirul si sucul de aloe pot fi consumate de mama care alapteaza.

4. Tehnica Baby Bowen

Este o tehnica inventata de australianul Tom Bowen care presupune 7 miscari blande pentru echilibrarea sistemului nervos. Se recomanda aplicarea sub supravegherea unui specialist si abia apoi acasa.

5. Probiotice pentru colici

Probioticele ajuta ca flora intestinala a copilului sa fie populata de bacteriile bune. Dupa administrarea de probiotice se observa ameliorari ale colicilor. Probioticele ajuta si in candidoza bucala la bebelus (limba alba). Se pot administra sub forma de pudra, de picaturi sau dand putina pudra din capsula destinata adultilor.

6. Enzime digestive in tratarea colicilor

Multi bebelusi scapa de colici dupa administrarea de lactaza – o enzima care ajuta la digestia lactozei din laptele matern sau din formula de lapte praf. Se poate administra sub forma de picaturi sau pudra. Se pot folosi si enzime pentru digestia lactatelor care contin si lactaza, dar si alte enzime pentru un efect avansat.

7.  Alte metode ce pot fi de ajutor in calmarea colicilor

Aplicarea de comprese sau pernute calde pe abdomen poate ajuta la eliminarea gazelor, insa nu investiti foarte mult in aceste pernute anticolici, deoarece eficienta lor este destul de scazuta. Exista pe piata mai multe variante de pernute anticolici umplute cu samburi. Alegeti variante mai ieftine pentru ca fac toate acelasi lucru. Alaptarea in pozitie verticala a bebelusului il poate ajuta la o mai buna digestie, eliberare de gaze si diminuare a refluxului gastro-esofagian.

Alte metode incercate de mamici si bazate pe distragerea atentiei presupun deschiderea unui aparat care face zgomot – aspirator, mixer, uscator de par, etc. Daca bebelusul se sperie opriti imediat aparatul. O alta metoda este plimbarea cu masina – leganatul si zgomotul de fond pot linisti anumiti bebelusi. Daca bebelusul devine mai agitat nu insistati.

Daca observati aparitia colicilor dupa baia de seara schimbati ora la care efectuati baia bebelusului.

Urzicare – calmarea simptomelor

Primavara urzicile sunt consumate de foarte multe persoane ca garnitura, pilaf sau mancare de post. Desi delicioase, culegerea si curatarea acestora e un chin din cauza spinilor. Alteori copiii se pot juca si atinge de urzici. Piele se umlfa, se inroseste, iar simptomele de usturime si mancarime se agraveaza prin scarpinare. Daca durerea este chinuitoare si de foarte lunga durata se recomanda vizita la medic. Senzatia de intepare poate dura cateva ore sau cateva zile, in functie de sensibilitatea pielii. Iata cateva sugestii pentru calmarea zonei urzicate acasa.

Tratament natural anti -urzicare

  • frecarea locului cu frunze de macris, stevie sau sporul casei (impatiens capensis)
  • aplicarea de bicarbonat de sodiu
  • aplicarea de felii de castravete, telina sau avocado
  • daca vedeti spinii, aplicati usor banda adeziva si apoi dezlipiti-o si acestia vor fi indepartati

Natural pentru raceala

In sezonul rece e destul de usor sa ne imbolnavim. Copiilor le place sa alerge prin zapada, sa se joace cu ea si uneori… sa o manance. Daca observam ca apar simptome de raceala – secretii nazale, frisoane, usoara temperatura, raguseala putem incerca ceva natural, inainte de a sari  imediat cu medicamente puternice.

  • lamaie
  • ghimbir
  • miere nepasteurizata
  • ceai de musetel
  • ceai de menta
  • ceai de macese
  • baton de scortisoara

Faceti o infuzie de menta, musetel si macese. Adaugati ghmbir ras. Cand ceaiul devine caldut, adaugati miere, lamaie si amestecati totul cu un baton de scortisoara pe post de lingurita.

Daca adaugam in ecuatie si o supa de gaina in care pisam un mic catel de usturoi, a doua zi s-ar putea sa aveti un copil care sa vrea din nou sa se tavaleasca prin zapada, sau de ce nu… sa o manance. Remediul functioneaza foarte bine si pentru adulti.