Blini cu pasta de branza si icre de somon

Cand mi-a trimis reteta, Amy mi-a spus ca nu e o poza prea reusita… apoi am vazut si poza si imediat am simtit cum imi ploua in gura la vederea icrelor de somon.

Ingrediente blini cu pasta de branza si icre de somon

Blini:

  • 1ou
  • 25 g faina de hrisca integrala
  • 25g faina de orez integral
  • 10 g unt topit
  • un vf de cutit bicarbonat de sodiu

Se amesteca ingredientele si se coc pancakes  (clatite) mici intr-o tigaie cu smalt sau ceramica. Le puteti coace si la cuptor.

Crema de branza:

  • 50 g unt (bio)
  • 50 g branza de capra, iar pentru adulti si copii mai mari branza cu mucegai albastru
  • 50 ml smantana  (bio)

Se amesteca toate la robot.

Pe fiecare blini se pune pasta de branza si deasupra icre de somon. Gata!

Reteta si poza trimise de Ana Maria Morteci.

Pasta de naut si sardine

Am fiert nautul dorind sa fac o salata calda, insa dupa ce a fiert m-am razgandit si mi-am dorit hummus. Cum ramasesem fara susan in casa si testul York imi spusese deja ca am o intoleranta la susan oricum, am transformat nautul intr-un hummus mai diferit.

Ingrediente Pasta de naut si sardine

  • 250 g de naut (bio)
  • o conserva de sardine (adulti si copii mari) sau file-uri de sardina proaspete (pentru copii mai mici)
  • jumatate de ceapa de apa rosie
  • 4 – 5 catei de usturoi
  • ulei de masline (bio)
  • patrunjel proaspat
  • busuioc proaspat
  • sare
  • piper

Fierbeti nautul bine. Daca vreti il puteti lasa la inmuiat cu cateva ore inainte ca sa fiarba mai rapid. Spalati nautul cu apa rece.

Scurgeti tot uleiul din conserva si aruncati-l / fierbeti file-urile de sardine.

Pasati cu blenderul jumatate din cantitatea de naut cu restul ingredientelor, inclusiv cu sardinele.

Boabele ramase amestecati-le in pasta formata ca sa gasiti din cand in cand cate o boaba mai crocanta.

Serviti pe felii de castraveti proaspeti sau pe biscuiti de casa cu ierburi aromatice, fara cereale.

Zacusca de peste

Zacusca se face de obicei cu ardei, vinete si rosii. Toate fiind solanacee pot avea un efect inflamator in corpul nostru. Daca mai punem si un ulei de floarea soarelui in combinatie, efectul este cu atat mai mare. Iata de ce am adaugat la zacusca noastra pestele oceanic, ce are un binecunoscut rol antiinflamator. Zacusca de peste poate fi transformata si in pasta de peste daca mariti cantitatea de peste folosit si pasati amestecul.

Ingrediente zacusca de peste

  • 1 kg gogosari
  • 1,5 kg file cod (sau alt peste oceanic alb)
  • 300 g ceapa rosie
  • 100 ml ulei de masline
  • o cana de suc de rosii gros
  • jumatate de cana de apa
  • 3 foi de dafin
  • piper boabe
  • sare (optional)

Gogosarii si ceapa se taie felii si se fierb in jumatate de cana de apa.

Se adauga sucul de rosii si se mai fierb in continuare pana scade si se leaga compozitia.

Cand sunt aproape gata se adauga codul taiat cuburi, piperul, sarea, dafinul si uleiul de masline si se mai fierbe aproximativ 15 minute.

Zacusca se toarna fierbinte in borcane, iar acestea vor fi bagate aproximativ 5 minute la cuptor, fara capac, pentru a prinde o crusta la suprafata (nu arsura).

Se pun capacele si se invelesc borcanele cu prosoape pana se racesc total.

Terina de somon

Somonul este pe lista pestilor cu Omega 3 si chiar daca la noi in tara gasim mai mult de crescatorie, tot avem de castigat in urma consumului acestui peste.

Ingrediente Terina de somon

  • 120 – 150g file de somon
  • 2 oua (de tara sau bio)
  • 150 ml lapte de cocos/ sau smantana grasa (bio)
  • boabe de coriandru
  • rozmarin
  • marar
  • piper (optional)
  • boia de ardei iute (optional)
  • sare (optional)

Somonul se prepara la aburi 10 – 15 minute.

Dupa cele 10 minute se pune intr-un vas, alaturi de celelalte ingrediente si se paseaza bine cu un blender pana devin o pasta destul de lichida.

Se pune amestecul in vas termorezistent si se coace in cuptor la foc mediu in jur de 20 minute.

Avocado umplut cu pate de ficat de casa

Ficatul de vitel crescut natural este o sursa importanta de proteine si de vitamina B12 (previne anemiile) si alte vitamine din grupul B, vitamina A, cupru, seleniu, triptofan, zinc, fosfor, vitamina C si fier. Este bogat in grasimi benefice dezvoltarii armonioase a unui copil. Despre avocado am aflat deja ca este un fruct special si foarte sanatos.

Ingrediente Avocado umplut cu pate de ficat de casa

  • 1 avocado
  • 150g ficat de vitel crescut natural
  • 80g unt bio
  • 2 felii subtiri de ceapa rosie (optional)
  • putina apa sau supa
  • busuioc proaspat
  • sare (optional)

Ficatul se fierbe si apoi se paseaza cu blenderul impreuna cu untul, ceapa, busuiocul si sarea.

Avocado se taie in jumatate si i se scoate samburele.

In locul ramas in urma scoaterii samburelui se umple cu pasta de ficat obtinuta mai devreme.

Sandwich cu omleta verde si pasta de somon

Ca sa incepeti un mic dejun in forta, aveti nevoie de proteine. Mai jos, un alt mod de a privi omleta de la micul dejun:

Ingrediente sandwich cu omleta verde si pasta de somon

Omleta verde:

  • 2 oua (de tara sau bio)
  • jumatate de ceapa mica
  • o ceasca de spanac oparit sau 5 cuburi de spanac congelat
  • 50g cascaval ras (bio)
  • ulei de cocos (bio)
  • busuioc verde
  • marar
  • boia de ardei iute (optional, pentru adulti)
  • amestec de piper (optional, pentru adulti)
  • sare

Pasta de somon

  • 100 g somon
  • 70g unt bio
  • un catel de usturoi
  • piper (optional, pentru adulti)
  • boia de ardei iute (optional, pentru adulti)
  • sare

Spanacul se opareste sau se decongeleaza.

In blender amestecati ouale, ceapa, spanacul, cascavalul si mirodeniile. Amestecati pana capata o forma omogena.

Turnati amestecul intr-un vas de sticla termorezistenta uns cu putin ulei de cocos si coaceti la cuptor.

Fierbeti somonul la aburi.

Puneti in blender somonul, untul, usturoiul si mirodeniile si pasati pana devine o pasta foarte fina.

Dupa ce omleta este coapta, taiati-o in 4 triunghiuri.

Ungeti 2 triunghiuri cu pasta de somon si puneti deasupra celelalte 2, pentru a forma un sandwich.

Pasta de dinti home made

De ce o reteta pentru pasta de dinti?

Poate ca ai aflat deja ca fluorul nu este foarte prietenos cu dintii, asa cum se credea.  Exista o intreaga dezbatere pe subiectul fluorului adaugat in apa potabila sau in pasta de dinti.

Multe paste de dinti, unele chiar naturale sau bio contin glicerina. Ea ajuta la omogenizare si textura, insa exista pareri impartite despre utilizarea ei in pasta de dinti.  Glicerina poate fi un produs care mentine hidratarea in piele  cand este folosita in produsele cosmetice si poate fi benefica gingiilor, dar se spune ca adera la smaltul dintilor si poate rezista si pana la 20 de spalari, blocand remineralizarea acestora prin alimentatie. De cealalta parte exista si voci care spun ca tocmai prin faptul ca adera la smaltul dintilor, glicerina i-ar proteja de atacul acizilor din mancare.

Daca te ingrijoreaza problema adaosului de fluor sau daca vrei ceva mai natural pentru cei mici, care mai si inghit din pasta de dinti, iata o alternativa:

Ingrediente pasta de dinti

  • 3 linguri de ulei de cocos
  • 3 linguri de bicarbonat de sodiu
  • xylitol
  • o picatura de ulei esential de menta (optional, contraindicat copiilor sub 8 ani si gravidelor)

Se amesteca toate ingredientele pana formeaza o pasta omogena.

Beneficiile ingredientelor din pasta de dinti home made

Uleiul de cocos

  • are rol antibacterian, antiviral si antifungic;
  • se foloseste in tratarea virusului herpetic, mononucleozei, candidozei, racelii banale sau gripei.

Bicarbonatul de sodiu

  • alcalinizeaza ph-ul, este folosit in medicamentele cu rol de pansament gastric si in unele produse anticolici.

Xylitolul

  • este un indulcitor natural ce ajuta la repararea smaltului dintilor si alcalinizeaza saliva

Uleiul esential de menta

  • are proprietati antiseptice,  se foloseste pentru aroma, senzatie de prospetime, halena, desfunda temporar caile respiratorii, inlatura greata (contraindicat copiilor sub 8 ani si gravidelor)

La temperaturi ridicate uleiul de cocos devine lichid si uneori puteti gasi pasta de dinti sub alta forma decat cea initiala.

Se poate pastra intr-un borcan sau cutie cu gura larga si capac. La folosire se inmoaie periuta in amestec si se foloseste ca orice pasta de dinti. Recomandam un recipient separat pentru pasta de dinti a copiilor.