Despre Scoala Anastasia Popescu, religie si timp pierdut

scoala anastasia popescu 5

In toamna Tudor va merge la scoala. Avem deja recomandarea din urma evaluarii psihosomatice. M-am agitat destul de mult sa gasesc o scoala buna din punctul nostru de vedere. Nu eram interesata de scoli care pun pret mare pe note si pe concursuri sau care ii streseaza din start si pun presiune pe copii. Imi doream o scoala particulara pentru ca vreau sa fie respectat si sa invete ca e normal sa fie respectat, o scoala cu personal amabil, cu profesori si invatatori  care sa nu tipe, in care sa nu fiu obligata sa dau spagi si pentru care sa ma duc sa imi fac viza de flotant, in care copilul sa invete cu drag, o scoala la care sa se duca din placere si curiozitate, o scoala cu o arie mare de activitati din care sa isi poata alege, in care profesorii sa inteleaga importanta jocului in copilarie si sa nu considere esential volumul mare de teme, sa fie aproape de casa si sa aiba o taxa acceptabila.

Am citit pe forumuri, pe grupuri de parinti, am intrebat in stanga si in dreapta si parea ca gasisem o scoala potrivita: Scoala Anastasia Popescu – privata, aproape de casa, taxa mica, activitati diverse, personal amabil. Scoala are la baza o fundatie crestin ortodoxa, dar multe scoli si gradinite particulare sunt construite avand in spate o asociatie sau o fundatie, pentru diverse scutiri de taxe, asa ca nu m-a dat inapoi asta.

scoala anastasia popescu 6

Pasul 1: Am sunat sa intreb despre scoala. O voce amabila mi-a explicat ca pot merge sa vizitez scoala si ca Tudor va merge apoi la o evaluare la ei in gradinita Arc-en-ciel, care dureaza intre 3 si 5 zile, pentru a vedea daca face fata programului si predarii a 3 limbi straine. I-am explicat doamnei ca el face deja engleza aproape zilnic si merge la franceza si germana ca optionale pentru ca asa si-a dorit el si ii plac foarte mult acele ore. Am intrebat despre partea cu religia. Mi s-a spus ca ei sunt fundatie crestin ortodoxa, dar ca nu am de ce sa imi fac probleme pentru ca religia nu este atat de prezenta si ca cel mai potrivit este sa vizitez scoala pentru a-mi face o parere.

scoala anastasia popescu 3

Pasul 2: Am mers sa vizitez scoala. La intrare ma intampina pe peretele din stanga un citat din D’Hainaut despre importanta educatiei cu accent pe elev si nu pe materie. Mi-a placut, mi-am zis ca incepe bine. Deasupra citatului era o icoana, dar nu mi s-a parut nimic deranjant, nu erau pereti intregi de icoane, iconite sau candele. Am vizitat scoala: clase mici, dar frumoase, nu exista teren sau sala de sport, dar fac sport intr-o sala din pod pe care nu o puteam vizita din nu stiu ce motiv, sala de mese cam urata, la subsol, mancarea venita de la o firma de catering. Am intrebat daca mancarea are delikat sau margarina (pretentiile mele cu absenta zaharului nu le gasesc nicaieri, asa ca am renuntat sa mai intreb) si mi s-a spus ca nu crede ca au delikat, dar margarina e posibil sa aiba in prajituri. Deci doamna nu stia detalii despre mancare, dar mi-a spus ca pot veni si cu mancare de acasa, deci rezolvasem si punctul asta. Personalul parea foarte amabil. Am trecut la marea intrebare despre religie. Mi-a raspuns ca toata lumea o intreaba de religie si nu intelege de unde au pornit intrebarile astea, ca ei sunt intr-adevar o fundatie crestin ortodoxa, dar ca au o singura ora de religie pe saptamana, se cere acordul parintilor pentru a merge la impartasit si pentru a vizita biserica de anumite sarbatori. Am intrebat daca ar avea cu cine sa stea si ce sa faca daca nu dorim sa participe la ora de religie. Mi s-a raspuns ca da, ca poate sta cu invatatoarea pentru ca religia este predata de un profesor si ca mai au un baietel care nu face religie pentru ca nu este ortodox. Cand merg la biserica el poate ramane in scoala sau poate merge la plimbare si daca doreste poate ramane in curtea bisericii sa ia aer curat.  Nu mi s-a parut nimic deplasat in toata povestea asta, asa ca am mers mai departe.

scoala anastasia popescu 2

Fara intentia de a dat citate din Star Trek, dar scenaristii au scris bine ce au scris aici

 

Pasul 3: Am mers cu Tudor la gradinita la evaluare. Tudor este un copil timid, dar a participat la activitati din prima. Profesoara de franceza mi-a spus ca unii copii renunta la vechea gradinita si vin aici pana la inceperea scolii pentru ca le place foarte mult. Cand am iesit din clasa l-am auzit raspunzand profesoarei de franceza: ii spunea culori si numara. I-am spus ca eu voi pleca si nu s-a aratat nemultumit in vreun fel. Am mers apoi sa discut detaliile acestei perioade de evaluare, in care nu i se dadeau teste, ci doar se faceau activitati obisnuite de gradinita. Am intrebat de masa, de somn si despre religie. Mi-a spus ca urmau sa aiba in gradinita chiar in acea zi o ora de religie si ca ei fac ore frumoase de religie, in care li se spun povesti despre sfinti, ingeri. I-am spus ca noi nu ne dorim sa faca religie in scoala, ca vorbisem deja si dincolo despre asta, dar ca nu mi se pare o tragedie daca va participa la ora din acea zi, chiar daca nu imi doresc sa ii se spuna povesti cu sfinti, pacate si ingeri. Eram curioasa sa aflu de la el ce fac. Am discutat apoi despre taxa din acele 3 zile si despre un optional de arte la sfarsitul programului. Tudor a mers 3 zile la evaluare. Dupa prima zi l-am intrebat despre religie si mi-a spus ca au facut un joc si mi-a aratat o plansa de colorat cu Avraam. Optionalul de arte i-a placut cel mai mult pentru ca a putut sa modeleze lut.

scoala anastasia popescu 4

Pasul 4: Comunicarea rezultatelor evaluarii. Dupa cele 3 zile am fost chemata sa mi se comunice concluziile lor despre Tudor si sa achit cele 3 zile in care a fost la ei in gradinita. Mi-au spus ca e timid, dar ca participa la activitati si ca evaluarea este buna, DAR, ca dupa o discutie avuta cu cele doua doamne din conducerea scolii nu cred ca ne potrivim pentru ca nu ne dorim religie si ca pentru ei religia este foarte importanta, ca este o ora obligatorie, nu facultativa cum mi s-a comunicat, ca merg la impartasit si la biserica si ca trebuie sa mearga indiferent ca ar fi ortodox sau nu si daca vreau mai multe detalii sa iau legatura cu una din doamnele Serbanescu. Mi-au dat numarul de telefon, am achitat taxa si nici nu am intrat bine in masina ca am primit un telefon chiar de la una din cele 2 doamne. Am aflat astfel pentru prima data ca se spune rugaciune inainte de masa si inainte de ore, ca exista un careu de rugaciune (sper ca am inteles eu bine, pentru ca nu imi imaginez ce inseamna), ca ora de religie ortodoxa este obligatorie, ca sunt invatati zilnic despre “Iisus si Preasfanta Fecioara Maria” si chiar daca ar fi fost de alta religie tot ar fi trebuit sa participe la acele ore, ca ei nu pot avea personal special care sa stea cu Tudor atunci cand este ora de religie sau cand merg la biserica. Mi-a spus ca isi cere scuze ca nu mi s-au spus aceste lucruri de la inceput si ca imi dau banii inapoi pentru cele 3 zile, cu exceptia mesei.

M-am enervat! M-am enervat foarte tare pentru ca nu e normal sa iti bati joc asa de oameni! Nu e normal sa ma pui pe drumuri degeaba si sa ma faci sa pierd timpul prin scoala daca tu stii de la inceput ca situatia e altfel decat mi-o doresc eu! Nu e normal sa chemi copilul la tine in gradinita si sa imi fluturi prin fata altceva decat realitatea! Ca imi ceri si taxa pentru asta e si mai urat! Ca s-au oferit sa imi dea banii inapoi nu mi se pare ca scuza cu nimic situatia si timpul pierdut, timp in care eu puteam sa caut alta scoala. Pentru ca da, stiam ca Tudor va face fata evaluarii in ciuda timiditatii lui, dar nu stiam ca nu vom face fata acestui zid cu sarma ghimpata care este religia ortodoxa. 

Conducerea scolii Anastasia Popescu poate ca ar trebui sa se gandeasca de ce mi-au fost ascunse anumite detalii si de ce am fost chemati in continuare la ei. Poate ca o parte din personal intelege absurdul situatiei de a impune religia in scoli in anul 2015, mai ales cand, in sfarsit, nici prin lege ea nu mai este materie obligatorie.

Poate ca scoala este buna din multe puncte de vedere, dar mi se pare incredibil ca in timpurile noastre asa se pune problema intr-o institutie de invatamant particulara.

scoala anastasia popescu