Vitamina C naturala pentru copii

fructe-vitamina-C

V-am mai scris aici despre cele mai bogate alimente in vitamina C. Stiu ca multi parinti sunt sfatuiti sa suplimenteze alimentatia copiilor cu vitamina C, fie pentru a asimila mai bine fierul din alimentatie, fie pentru a-i proteja de raceli frecvente, dar si pentru celelalte beneficii deja cunoscute: sinteza de colagen, protectia pielii si articulatiilor, antioxidant ce ofera protectie in fata poluarii din mediul inconjurator, cresterea poftei de mancare samd.

Am cautat multa vreme o vitamina C naturala pentru copii. Aveam deja vitamina C naturala pentru adulti, sub forma de extract si uneori ii mai dadeam baiatului meu pulbere din acea capsula. Tot ce am gasit in farmacii si chiar in magazinele naturiste era vitamina C de sinteza, in varianta lichida si chiar daca pentru noi mi se pare in regula, pentru copil as fi preferat totusi ceva natural. La magazinele tip plafar am gasit tot felul de sucuri minune, dar prin pasteurizare si adaos de conservanti se indepartau tot mai mult de ce imi doream.

Am mai observat ca multi parinti au aversiune fata de suplimentele nutritive pentru ca le considera ceva chimic, dar asa cum am mai spus conteaza marca, produsul si ingredientele si da, consider ca suplimentarea alimentatiei cu anumite suplimente este necesara mai ales la adulti, dar si la copii (dha, vitamina D, probiotice si ocazional vitamina C) pentru ca nu traim intr-o lume perfecta, fara poluare si agresiuni din partea mediului si nici nu avem o dieta perfecta oricat de mult am incerca, alimentele noastre, uneori si cele bio pierd din nutrienti odata cu modernizarea agriculturii.

Am primit de curand vitamina C naturala sub forma de pulbere, care satisface si poftele celor ce sunt impotriva celorlalte suplimente, pentru ca nu contine extracte din fructe (teama nefondata oricum), ci doar pudre naturale din fructe, miere si propolis. Mai mult, pudrele de fructe sunt obtinute prin liofilizare (evaporare in vid la temperaturi scazute), nu prin uscarea normala. “Avantajul liofilizarii fata de alte metode de uscare este acela ca permite pastrarea aromei, vitaminelor, enzimelor si a altor compusi termodegradabili si totodata pastreaza continutul de fibre, spre deosebire de sucurile din fructe uscate prin atomizare, care, desi au vitamine si enzime, nu contin fibre insolubile, acestea fiind separate anterior uscarii.” Stim deja ca vitamina C este sensibila la temperatura, astfel ca atunci cand gatim un aliment continutul de vitamina C scade, dar este sensibila si la pastrarea in timp, asa ca dupa culegere, daca alegem sa uscam in mod traditional un produs, acesta mai pierde din vitamina C. Dezavantajul liofilizarii este pretul mai ridicat.

Iata ce contine: pulbere din fructe: coacaze negre, macese, zmeura, catina, afine, mure, fragi, pudra de miere de albine si extract de propolis 10%, maltodextrina naturala. Maltodextrina este un carbohidrat usor digerabil, dulceag, adaugat ca suport pentru miere si propolis. Produsul are un gust acrisor.

Cum il luam noi? Cu lingurita! :)) Tudor imi cere sa ii dau pudra direct cu lingurita (nu lingura dozatoare). Nu respect dzr (doza zilnica recomandata) din mai multe motive: este o pudra de fructe si nu i-am limitat niciodata fructele, mai ales fructele de padure, dzr pentru vitamina C este o gluma deorece omul si-a pierdut abilitatea de a-si produce vitamina C in organism, asa cum inca o au celelalte animale, doza optima pentru fiecare fiind cu totul alta si determinandu-se intr-un mod foarte simplu: se ia vitamina C pana observam usoare efecte laxative si apoi se reduce un pic doza.

Poate fi luat si in combinatie cu lapte de cocos, rezultand un smoothie foarte gustos.

Aici gasiti toate informatiile necesare pentru acest produs si il puteti achizitiona la cel mai bun pret:

Galbenusul si importanta lui in diversificare

Oul este in intregime o sursa de energie si sanatate daca provine de la gaini crescute cat mai natural. Pentru a va convinge de diferentele dintre calitatea diferitelor tipuri de oua puteti incerca urmatorul truc: spargeti un ou normal cumparat din comert, unul bio si unul de la o gaina crescuta natural. Diferenta intre coloritul galbenusului acelor oua va va uimi. (Asta bineinteles daca gainile nu au primit hrana cu tartrazina pentru a le colora galbenusul, tartrazina fiind un colorant artificial extrem de nociv).

Ce contine galbenusul de ou?

Galbenusul de ou a fost si mai este inca hulit de multe ori pentru ca ar “creste colesterolul”. Nimic mai fals, insa. Dupa ultimele descoperiri grasimile de tip trans si carbohidratii sunt de invinovatit pentru asta.

Galbenusul are colesterol. Da, are colesterol, iar colesterolul in alimentatie este absolut necesar dezvoltarii umane, mai ales pentru un copil aflat in plina formare.

Galbenusul contine vitaminele A, D, cantitati bune din grupul de vitamine B, minerale importante precum calciu, fosfor si seleniu, dar si Omega 3. (Continutul de Omega 3 depinde mult de hrana primita de pasari – pentru un nivel mai ridicat este bine ca gaina sa manance verdeata si seminte de in)

Galbenusul este o sursa importanta de DHA (acid gras tip Omega 3) si Acid Arahidonic (acidgras tip Omega 6), ce se gasesc si in laptele matern si se suplimenteaza de obicei in formulele de lapte. DHA-ul sustine dezvoltarea si functionarea creierului si a ochilor, in timp ce Acidul Arahidonic este important si el in mai multe functii – sanatatea pielii, a parului, a sistemului reproducator si ajuta cresterea. Aceste doua elemente sunt deosebit de importante in special pentru copii, femei insarcinate si mame care alapteaza. Galbenusul nu contine EPA, tot un acid de tip Omega 3, util la varsta adulta, dar care interefreaza cu absorbtia Acidului Arahidonic.

Colina continuta de galbenus ocupa un rol special intre vitaminele B, ajutand la protectia si dezvoltarea creierului, protectia celulara si a intregului sistem nervos. De aceea, in cazul unei alergii la oua sau in cazul unei diete vegetariene este bine sa se suplimenteze cu lecitina sau fosfatidilcolina.

Cand poate fi galbenusul introdus in alimentatia bebelusului si in ce cantitate?

In functie de varsta diversificarii, galbenusul este bine sa fie introdus printre primele alimente, daca nu exista cazuri de alergii in familie. Daca ati inceput diversificarea la 4 luni, introduceti galbenus la 4 luni jumatate – 5 luni. Daca ati inceput diversificarea la 6 luni, introduceti galbenusul la 6 luni jumatate. Nu va speriati ca ar fi prea devreme – bebelusul este echipat enzimatic sa proceseze foarte bine grasimile animale, iar acestea il ajuta intr-un mod sanatos.

Prima data se introduce un sfert de galbenus la o masa, in prima saptamana avand 2 mese cu galbenus. In a doua saptamana dupa introducerea galbenusului se servesc 3 mese a cate un sfert de galbenus. In a treia saptamana puteti da 3 galbenusuri pe saptamana.

Albusul de ou este bogat in proteine, insa este indicat a fi introdus in alimentatia copilului dupa 1 an datorita riscului mare de alergii.

Descopera aici Tabelul Alimentelor in Diversificare, in functie de varsta

Cum se prepara galbenusul la perioada diversificarii alimentatiei?

Spalati bine oul inainte de fierbere. Galbenusul se fierbe tare la inceputul diversificarii. El poate fi apoi pasat cu lapte matern, lapte formula sau apa. Poate fi adaugat pe legumele deja introduse in alimentatia copilului. Mai tarziu, daca aveti oua din surse de incredere puteti fierbe oul mai putin, incat galbenusul sa ramana cleios.

Dupa 1 an, daca alegeti sa introduceti albusul in alimentatia celui mic veti grija ca intotdeauna albusul sa fie bine fiert. Si pentru adulti acest aspect este important. El contine avidina, un antinutrient ce blocheaza biotina (necesara mai ales in timpul sarcinii) si tripsina (necesara pentru digestia proteinelor).

Pentru suplimente cu DHA pentru copii dati click aici.

Pentru suplimente cu lecitina dati click aici.

De vorba cu: Ana Maita, Asociatia Mame Pentru Mame

Pe Ana o stiu din timpul liceului si uitandu-ma in urma, nu mi-as fi dat seama atunci ca avea sa devina atat de activa in apararea drepturilor mamei. Cand am vazut-o prima oara in ziar alaturi de pozele cu nasterea ei naturala, acasa, am ramas uimita de curajul ei si imi venea sa ii spun “Hei, Ana, esti sigura ca stii ce faci?”.  Mai ales pentru o mama care a nascut prin cezariana, acele poze pot fi de-a dreptul uimitoare si de ce sa nu recunosc, mi s-a facut si frica. Dar Ana stia ce face si intre timp, prin intermediul Asociatiei Mame pentru Mame, ofera consultanta cuplurilor sau mamelor ce vor sa aiba o nastere care nu se incadreaza uneori in limitele sistemului medical romanesc.

Ana, esti mama a 2 copii frumosi si sanatosi amandoi nascuti natural, acasa. Cine te-a consiliat pentru a putea sa nasti in acest mod?

Am nascut doi baieti frumosi si ma straduiesc sa fiu femeia inteleapta care ii va indruma sa devina doi barbati buni. I-am nascut 100% natural, firesc si usor, acasa alaturi de sotul meu. Din pacate, nimeni nu putea si nici nu dorea sa ma ajute cu pregatirea pentru nasterea la domiciliu. In Romania anului 2008 nu se pomenise asa ceva si erau foarte putine persoane care stiau de practica nasterii la domiciliu din tarile civilizate. In plus, stiind ca voi fi singura cu sotul meu nici nu am vrut sa ma leg emotional de cineva – ne-am asumat in totalitate aceasta decizie si ne-am pregatit pe cont propriu. Toata aceasta documentare si experienta practica o pun la dispozitia altor cupluri care doresc sa isi aduca pe lume copii acasa. Si sunt din ce in ce mai multe sa stii.

In momentul de fata nasterea acasa este legala?

Da, nasterea la domiciliu este si va fi intotdeauna legala – este un drept uman fundamental prevazut la Articolul 8 din Conventia Drepturilor si Libertatilor Umane adoptate de UE. Este dreptul oricarei femei sa nasca acolo unde se simte cel mai in siguranta si confortabil in urma unei decizii informate. Problema pe care Romania o intampina se refera la posibilitatea ca o femeie ce doreste sa nasca acasa sa gaseasca un cadru medical specializat (medic sau moasa) care sa o asiste la nastere in afara spitalului. Si nici aici legea din Romania nu interzice cadrelor medicale sa asiste nasteri la domiciliu.
Pur si simplu nu exista inca un protocol standard pentru asistarea nasterii la domciliu iar asta determina o reticenta maxima din partea cadrelor medicale. Nu au un ghid procedural pe care sa il urmeze in acest context si atunci se considera pe buna dreptate expusi din punct de vedere legal. Prin Asociatia Mame pentru Mame vom rezolva insa cat de curand aceasta problema si vom da femeilor posibilitatea de a naste la domiciliu in siguranta si confort, cu asistenta unui cadru medical specializat, exact asa cum se intampla peste tot in jur.

Daca o femeie isi doreste sa nasca natural acasa ce trebuie sa stie si ce conditii trebuie sa indeplineasca? Exista persoane care o pot ajuta si pregati pentru asta?

Repet orice femeie are dreptul sa isi doreasca o nastere la domiciliu – criteriile de eligibilitate sunt in principal legate de starea ei sanatate, de evolutia sarcinii, de varsta, de pregatirea fizica si psihica pe care trebuie sa o faca extrem de temeinic, de relatia cu tatal copilului (e totusi o decizie ce trebuie luata in doi), de distanta fata de un spital dotat cu ATI, de posibilitatea de a gasi un cadru medical competent care sa asiste nasterea, etc. In momentul asta in Romania numai Asociatia Mame pentru Mame consiliaza cuplurile de viitori parinti care ne cauta pentru a discuta optiunea nasterii la domiciliu. Si asa este cel mai bine deoarece numai noi avem experienta practica. Un curs prenatal clasic nu te ajuta cand doresti sa nasti la domiciliu. Noi oferim cursuri prenatale individualizate pe nevoile fiecarui cuplu.

In opinia ta exista riscuri pentru copil in cazul unei nasteri acasa?

Riscurile pentru copil in cazul unei nasteri la domiciliu sunt similare ca cele in cazul unei nasteri in spital – a iesit recent un studiu care sustine ca riscul este usor mai ridicat pentru copii nascuti acasa, dar s-a dovedit ulterior ca metoda de cercetare si de calcul statistic utilizata de acel studiu era viciata, asa ca nu mai poate fi invocat ca fiind credibil. Ideal insa este ca in cazul in care exista un risc anuntat prenatal (o sarcina cu probleme) nasterea sa fie planificata din capul locului pentru spital. Deasemenea este esential ca nasterea la domiciliu sa fie asistata de personal medical competent care sa aiba kitul standard pentru prevenirea si/sau stabilizarea situatilor de urgenta atat pentru mama cat si pentru copil, cel putin pana la transferul urgent la spital.

Nasterea la domiciliu are, ca orice alt tip de nastere, atat avantaje cat si dezavantaje. Este responsabilitatea cuplului de viitori parinti sa se informeze temeinic si sa aleaga nasterea cea mai indicata din punct de vedere medical si totodata nasterea care sa le ofere cea mai frumoasa si confortabila experienta. Este o decizie importanta si dificila insa nimeni nu a spus ca a fi parinte e usor. Nasterea este prima dintre numeroasele decizii grele pe care un parinte trebuie sa le ia.

Daca totusi o femeie alege sa nasca in spital, fie el de stat sau privat, are “voie” sa solicite o pozitie de nastere mai naturala?

De cand Asociatia Mame pentru Mame a inceput sa puna in mod foarte ferm problema drepturilor gravidei la nastere au inceput sa fie ameliorari in ceea ce priveste flexibilitatea medicilor in raport cu nevoile femeilor. In acest scop am lansat si conceptul de Plan de Nastere in Romania pe care il punem la dispozitia tuturor celor care doresc sa isi comunice dorintele medicului prin acest instrument. Insa trebuie sa recunoastem ca rezistenta sistemului e mare – numai cele mai hotarate, informate si pregatite cupluri de viitori parinti reusesc sa aiba nasterea pe care si-o doresc in maternitati de stat si chiar si private. Asociatia Mame pentru Mame ofera consultanta tuturor acestor cupluri in ceea ce priveste drepturile lor legale in baza carora trebuie sa le fie respectate nevoile cat si in ceea ce priveste strategiile diplomatice prin care au cele mai multe sanse sa mentina o relatie buna cu medicul lor chiar si cand isi doresc o nastere ‘neconventionala’ in raport cu protocolul standard al maternitatii.
Practic prin Asociatia Mame pentru Mame oferim exact consultanta pe care eu si celelalte 4 membre fondatoare ale Asociatiei nu le-am gasit in Romania atunci cand am avut nevoie de ele. Noi a trebuit sa ne informam pe cont propriu din surse de limba straina si am fost primele care am negociat efectiv cu sistemul modul in care ne doream sa nastem – am fost deschizatoare de drum si ne bucuram ca putem sa usuram calea celor care, in numar din ce in ce mai mare, doresc sa le fie respectat dreptul de a avea o experienta pozitiva la nastere, fie ca nasterea se petrece natural sau nu.

Chec cu banane – banana bread

Banana Bread este o prajiturica americana asemanatoare la aspect cu checul, dar diferita ca gust si textura.

Ingrediente Chec cu banane – banana bread:

  • jumatate de cana de ulei de cocos topit (sau unt)
  • jumatate de cana de sirop de artar sau miere (sau mai putin daca nu o vreti foarte dulce)
  • 6 oua
  • jumatate de cana faina de orez
  • un sfert de cana fulgi de cocos macinati foarte fin
  • 1 banana mare coapta (sau 2 mai mici)
  • cateva picaturi de esenta naturala de vanilie sau pudra de vanilie naturala
  • un praf de sare

Ingredientele ude se amesteca primele pana se omogenizeaza.

Apoi se adauga pe rand vanilia, sarea, faina de orez si fulgii de cocos.

Se unge o tava incapatoare cu ulei de cocos sau unt si se toarna compozitia. Stratul nu trebuie sa fie gros pentru ca altfel va ramane lichida la mijloc.

Se baga la cuptorul incins si se reduce focul pentru a se patrunde bine si a se coace pe indelete.

Prajitura nu trebuie sa creasca in timpul coacerii, praful de copt fiind absent.

La sfarsit veti avea o prajitura usor umeda, dar foarte buna la micul dejun. Autoarea retetei ne recomanda sa o savuram alaturi de un pahar de lapte batut sau un ceai fierbinte daca este mai frig afara. Pofta buna!

Reteta si poza trimise de Ana Maria Morteci

Inghetata de pepene galben

Vrei sa te racoresti cu o inghetata sanatoasa din care sa nu iti fie teama sa ii dai si copilului tau daca pofteste? Avem una delicioasa cu pepene galben:

Ingrediente inghetata de pepene galben fara zahar:

Se paseaza pepenele galben cu blenderul si apoi se incorporeaza celelalte ingrediente pana la omogenizare.

Se pune in congelator pana devine solida si se savureaza cu multe mmmmm-uri de placere!

Multumim Ana Maria Morteci pentru poze si reteta. 🙂

Crema de protectie solara pentru copii si adulti

In magazine gasim atat de multe produse pentru protectie solara incat nu stim ce sa mai alegem. Pe eticheta din fata vedem un scris mare cu cateva ingrediente naturale care sa ne atraga privirea si sa ne convinga. Pe spate gasim si eticheta ingredientelor si observa ca cele naturale adesea sunt trecute la sfarsit, iar in rest, o eticheta plina – plina cu tot felul de chimicale greu de deslusit. Unde mai pui ca unele dintre ele isi pierd protectia dupa 30 de minute, iar altele in loc sa protejeze actioneaza precum o lupa la nivelul pielii, grabind arderea.

Nu o sa va spun cliseul cu “subiectul arzator” pentru ca in fiecare vara e la fel de arzator si de aceea e bine sa stim mereu ce crema de protectie solara sa alegem atat pentru noi cat si pentru copil. O sa va spun ce sa cautati si ce sa evitati la o astfel de crema.

Ingrediente de evitat in crema de protectie solara:

Ensulizol (Acid Fenilbenzimidazol Sulfonic) – folosit ca filtru UVB. Prin aplicarea pe piele si expunerea la soare afecteaza ADN-ul si poate produce cancer.

Oxibenzona (Benzofenona-3) – reactii de fotosensibilizare, eczeme, dermatite. Se absoarbe in proportie foarte mare in corp si este considerat cancerigen. Copiii nu au enzimele necesare pentru a descompune aceasta substanta si nu o vor putea elimina foarte bine din corp.

Padimat O (Octil Dimetil PABA / Ester PABA) – alergii, efect estrogenic, afecteaza ADN-ul.

Mentil Antranilat (Meradimat) – filtru UVA, produce radicali liberi.

Octinoxat (Octil Metoxicinamat) – este extras din uleiul de scortisoara si desi pare ceva aproape natural, da fotosensibilitate pielii si are efect estrogenic.

Octisalat – este un filtru UVB ce permite patrunderea celorlalte substante nocive.

Homosalat – efect estrogenic.

Avobenzona (Parsol 1789) – este un filtru UVA care sub actiunea razelor solare se descompune in alte chimicale toxice; efect estrogenic.

Pe langa acestea este bine sa evitam si celelalte chimicale nocive din cosmetice precum: parabeni, propilen glicol, ulei mineral, parafina, alcool etoxilat, PEG, polisorbat, etc. De asemenea, evitati cremele cu parfum deoarece se stie ca sub actiunea razelor soarelui parfumul pateaza pielea. Cremele cu Mexoryl XS isi pierd din protectie dupa 2 ore.

Ingrediente sigure in crema de protectie solara pentru copii si adulti:

Oxid de Zinc – este un ingredient folosit de foarte multa vreme fara efecte secundare; absorbtia in piele este mica.

Dioxid de Titan – este un ingredient sigur, avand absorbtie scazuta in piele; Evitati spray-urile care il contin deoarece nu este foarte sigur atunci cand este inhalat.

Untul de cacao, untul de shea, uleiul de cocos, aloe vera, vitamina E, uleiul de morcov sunt ingrediente care ajuta pielea si ii ofera sanatate.

Evitati cremele care au in compozitie nano oxid de zinc sau nano dioxid de titan, precum si formele micronizate. Acestea, desi asigura o mai buna protectie a pielii, sunt ingrediente noi si insuficient studiate, care se absorb mai mult in piele decat formele mai sus amintite.

Alegeti creme si lotiuni cu factor de protectie mare, care se aplica normal, nu prin pulverizare (spray) si evitati uleiurile (efect de lupa). In rest aplicati sfaturile bine-cunoscute: expuneti-va la soare cu moderatie, folositi umbrele, palarii si haine din fibre naturale care sa va acopere pielea.

De ce am ales nasterea naturala

Traim intr-o societate in care acte firesti precum nasterea naturala sau alaptarea au devenit “alegeri de lifestyle”. Corect (politic) e sa spunem: fiecare face cum vrea.

Iar eu am vrut nastere naturala. Fara provocarea travaliului. Fara anestezie epidurala.

Da, am avut de ales.

Sunt o femeie sanatoasa, am avut o sarcina fara probleme si am fost intr-adevar in pozitia privilegiata de a alege.

Inca de dinainte sa raman insarcinata, am privit nasterea naturala ca pe un act suprem al feminitatii, ca pe un moment de maxima forta. Dincolo de scenele penibile din serialele cu medici, dincolo de durere, de pozitia total inconfortabila si de tot circul care vine la pachet cu o nastere in spital, eu vedeam totul ca pe o experienta spirituala, ca pe un moment in care suntem mai aproape de divinitate, oricare ar fi ea.

Sarcina, legatura profunda cu fiinta din pantece, nu a facut decat sa-mi intareasca aceasta convingere. Nu puteam concepe sa nu traiesc experienta nasterii, sa nu fiu “acolo” cand copilul meu vine pe lume.

Dincolo de firescul de necontestat, nasterea naturala, neasistata de medicamente, are o multime de avantaje: organismul mamei se autoechilibraza; nefiind luat prin surprindere, sistemul hormaonal are timp sa-si ajusteze productia de hormoni specifici. Pentru bebelus, trecerea prin canalul vaginal faciliteaza o tranzitie naturala spre noul mediu de viata, activeaza anumiti centri nervosi si asigura popularea cu bacterii a sistemului digestiv. Mama poate alapta imediat dupa nastere si poate avea grija singura de bebelus. Recuperarea post natala este mult mai rapida si riscurile instalarii unei depresii post natale scad semnificativ.

Spre fericirea mea, toata aceasta “teorie” si-a gasit echivalent in realitate. Am nascut relativ usor (spun relativ pentru ca nu am scapat si de faimoasa perfuzie cu oxitocina care, chipurile, “m-a ajutat sa nasc mai repede”). Mi-am dat seama cat de importante sunt respiratia si puterea de concentrare.. Nimeni si nimic nu conteaza in momentele alea – doar tu si copilul tau.

Durerea e crancena. Spre finalul travaliului durerea era atat de mare incat eram pregatita sa dau uitarii orice convingere si sa strig “vreau ceva, orice!!”. Am aflat apoi ca asta se intampla frecvent. Din fericire, durerile cele mai mari vin atunci cand e prea tarziu pentru anestezie. Si de fapt sunt dureri frumoase, care te aduc din ce in ce mai aproape de puiul tau.

Expulzia a venit ca o imensa usurare, cu un val de fericire si portie sanatoasa de bocit. Am alaptat la 2 ore dupa nastere si am avut bebelina in grija inca din prima noapte. Nu a primit supliment cu lapte praf, nu a avut nevoie de ingrijiri speciale. Primele luni au fost mult mai usoare decat am fost prevenita – lipsite de nopti albe, de colici, de cearcane.

Regret alegerea facuta? Nici o secunda!

Ce as face diferit? As naste acasa. Sau intr-un spital cu adevarat baby friendly, in care oxitocina, epiziotomia si indepartarea bebelusului de mama dupa nastere nu sunt practici “normale”. Pentru ca mie nu imi place normalitatea societatii in care traim. Imi place normalitatea speciei mele, care a evoluat de-a lungul a sute de mii de ani. Natura stie un pic mai bine, nu credeti?

Articol de Alexandra Saceanu

Ellen Pompeo a decis: fara alimente procesate pentru copilul ei!

Actrita din Grey’s Anatomy este adepta unei vieti ordonate, a alimentatiei cat se poate de naturale/sanatoase.

De cand a devenit mamica, acorda o si mai mare atentie regimului alimentar, punand accent pe felul in care o hraneste pe micuta Stella Luna, fetita ei in varsta de 1 an si 7 luni.

Ea a inceput diversificarea micutei in jurul varstei de 7 luni si a incercat sa o diversifice incet cu alimente cat mai naturale, amintindu-si de propria copilarie cand manca din gradina parintilor tot felul de legume si fructe sadite chiar de catre mama sa dar avand si cateva pasari in curte, se putea bucura si de oua proaspete.

Ellen isi aminteste ca de mic copil a avut o alimentatie sanatoasa, la acest stil de viata contribuind foarte mult si bunica ei. Ea sustine ca nu a fost adepta junk food-ului astfel ca niciodata nu a fost tentata sa guste. Spre bucuria actritei, micuta Luna este o mare amatoare a fructelor dar si a legumelor, astfel ca nu a avut mari batai de cap in ceea ce priveste ora mesei.

Micuta adora sa petreaca timpul cu mama sa in bucatarie si sa o ajute la pregatirea mesei, felul de mancare preferat fiind legumele proaspete consumate ca atare impreuna cu un suc de morcov si mar pe care a invatat sa si-l prepare singurica, acest lucru amuzand-o teribil pe Ellen, care trebuie sa stranga “dezastrul” din bucatarie lasat de Luna. Ea este insa multumita de faptul ca a reusit sa-i implementeze si fetitei stilul de viata care i se pare cel mai corect.

Articol de Corina B.

© bebster.ro

Pasta de dinti home made

De ce o reteta pentru pasta de dinti?

Poate ca ai aflat deja ca fluorul nu este foarte prietenos cu dintii, asa cum se credea.  Exista o intreaga dezbatere pe subiectul fluorului adaugat in apa potabila sau in pasta de dinti.

Multe paste de dinti, unele chiar naturale sau bio contin glicerina. Ea ajuta la omogenizare si textura, insa exista pareri impartite despre utilizarea ei in pasta de dinti.  Glicerina poate fi un produs care mentine hidratarea in piele  cand este folosita in produsele cosmetice si poate fi benefica gingiilor, dar se spune ca adera la smaltul dintilor si poate rezista si pana la 20 de spalari, blocand remineralizarea acestora prin alimentatie. De cealalta parte exista si voci care spun ca tocmai prin faptul ca adera la smaltul dintilor, glicerina i-ar proteja de atacul acizilor din mancare.

Daca te ingrijoreaza problema adaosului de fluor sau daca vrei ceva mai natural pentru cei mici, care mai si inghit din pasta de dinti, iata o alternativa:

Ingrediente pasta de dinti

  • 3 linguri de ulei de cocos
  • 3 linguri de bicarbonat de sodiu
  • xylitol
  • o picatura de ulei esential de menta (optional, contraindicat copiilor sub 8 ani si gravidelor)

Se amesteca toate ingredientele pana formeaza o pasta omogena.

Beneficiile ingredientelor din pasta de dinti home made

Uleiul de cocos

  • are rol antibacterian, antiviral si antifungic;
  • se foloseste in tratarea virusului herpetic, mononucleozei, candidozei, racelii banale sau gripei.

Bicarbonatul de sodiu

  • alcalinizeaza ph-ul, este folosit in medicamentele cu rol de pansament gastric si in unele produse anticolici.

Xylitolul

  • este un indulcitor natural ce ajuta la repararea smaltului dintilor si alcalinizeaza saliva

Uleiul esential de menta

  • are proprietati antiseptice,  se foloseste pentru aroma, senzatie de prospetime, halena, desfunda temporar caile respiratorii, inlatura greata (contraindicat copiilor sub 8 ani si gravidelor)

La temperaturi ridicate uleiul de cocos devine lichid si uneori puteti gasi pasta de dinti sub alta forma decat cea initiala.

Se poate pastra intr-un borcan sau cutie cu gura larga si capac. La folosire se inmoaie periuta in amestec si se foloseste ca orice pasta de dinti. Recomandam un recipient separat pentru pasta de dinti a copiilor.