Minunile supei de gaina

Poate ca vi se pare ca am ales un titlu pompos pentru acest articol, dar supa de pui este un aliment minunat si veti vedea de ce.

In majoritatea culturilor supa de pui este considerata aliment de leac si alinare, dar si aliment de cinste, de rasfat. Dincolo de mituri si traditii vrem sa aflam mai multe despre supa de pui si iata de ce o consider minunata.

Supa de pui se face relativ rapid iar o reteta de baza presupune bucati de pui – cu oase, zgarciuri, carne si piele si cateva legume: morcov, telina si ceapa.  Bineinteles ca retetele difera si pentru o mai mare bogatie si un gust diferit se pot adauga si alte ingrediente: pastranac, patrunjel, etc.  Supa de pui poate fi mancata simpla, cu taitei de casa (mai nou avem si reteta fara gluten), cu galusti (fara gluten si ele), cu legume, concentrata sub forma de piftie, cu smantana, usturoi si ou, congelata sub forma de cuburi si folosita in alte mancaruri precum pilafurile si tocanitele si daca mai aveti si alte idei puteti sa ma completati.

Daca pana acum nu v-a impresiont varietatea retetelor pe care le puteti face cu supa de pui, stati sa cititi in continuare.

Cum spuneam si mai sus in multe culturi supa de pui a fost si este folosita in mod traditional pentru calmarea racelilor si gripelor si pentru durerile de stomac. Multa vreme m-am intrebat daca  exista vreun motiv adevarat dincolo de traditie in spatele acestor practici si se pare ca exista. Prin fierberea bucatilor de pui sau gaina se elibereaza aminoacidul cisteina.

Cisteina ajuta in detoxifierea si refacerea organismului, ea contine sulf, iar in organism poate fi usor transformata in glucoza si folosita ca energie. Cisteina are efect protector asupra stomacului si intestinelor si joaca un rol important in imunitate. Cisteina este necesara pentru producerea de glutation, un antioxidant natural foarte puternic.

Pe langa cisteina iata de ce e important sa mancam supa cu os si zgarciuri: contine minerale precum calciul, magneziul, fosforul si altele, este o forma placuta de a ne ingriji pielea si articulatiile datorita colagenului eliberat, glicina si metionina (aminoacizi cu diferite roluri importante in: prevenirea cancerului, sindromul de oboseala cronica, Parkinson, prevenirea defectelor de tub neural, etc.)

Morcovul contine betacaroten, telina are cumarina si luteolina, iar ceapa quercitina si aliinaza. Daca mai adaugam usturoi, ou, smantana e usor de inteles ca puterea sa creste si mai mult.  Sarea si piperul nu sunt nici ele doar pentru gust – sarea ajuta cu echilibrul de electroliti, iar piperul favorizeaza transpiratia si desfundarea sinusurilor.

Asadar, data viitoare cand esti racit incearca intai cu supa de gaina si ceaiuri si incearca sa amani folosirea medicamentelor. Pentru ceva gustos si cu efecte garantate incearca o supa de gaina de tara cu morcov, ceapa, telina, busuioc, cimbru, sare, piper, iar cand o mananci adauga putin usturoi si ghimbir ras.

In curand vom publica retetele de supa de pui cu taitei de casa fara gluten si supa de pui cu galusti fara gluten.

Supa simpla de pui sau de gaina

Cum iti intaresti natural imunitatea?

Remediu natural pentru raceala