Minunile supei de gaina

Poate ca vi se pare ca am ales un titlu pompos pentru acest articol, dar supa de pui este un aliment minunat si veti vedea de ce.

In majoritatea culturilor supa de pui este considerata aliment de leac si alinare, dar si aliment de cinste, de rasfat. Dincolo de mituri si traditii vrem sa aflam mai multe despre supa de pui si iata de ce o consider minunata.

Supa de pui se face relativ rapid iar o reteta de baza presupune bucati de pui – cu oase, zgarciuri, carne si piele si cateva legume: morcov, telina si ceapa.  Bineinteles ca retetele difera si pentru o mai mare bogatie si un gust diferit se pot adauga si alte ingrediente: pastranac, patrunjel, etc.  Supa de pui poate fi mancata simpla, cu taitei de casa (mai nou avem si reteta fara gluten), cu galusti (fara gluten si ele), cu legume, concentrata sub forma de piftie, cu smantana, usturoi si ou, congelata sub forma de cuburi si folosita in alte mancaruri precum pilafurile si tocanitele si daca mai aveti si alte idei puteti sa ma completati.

Daca pana acum nu v-a impresiont varietatea retetelor pe care le puteti face cu supa de pui, stati sa cititi in continuare.

Cum spuneam si mai sus in multe culturi supa de pui a fost si este folosita in mod traditional pentru calmarea racelilor si gripelor si pentru durerile de stomac. Multa vreme m-am intrebat daca  exista vreun motiv adevarat dincolo de traditie in spatele acestor practici si se pare ca exista. Prin fierberea bucatilor de pui sau gaina se elibereaza aminoacidul cisteina.

Cisteina ajuta in detoxifierea si refacerea organismului, ea contine sulf, iar in organism poate fi usor transformata in glucoza si folosita ca energie. Cisteina are efect protector asupra stomacului si intestinelor si joaca un rol important in imunitate. Cisteina este necesara pentru producerea de glutation, un antioxidant natural foarte puternic.

Pe langa cisteina iata de ce e important sa mancam supa cu os si zgarciuri: contine minerale precum calciul, magneziul, fosforul si altele, este o forma placuta de a ne ingriji pielea si articulatiile datorita colagenului eliberat, glicina si metionina (aminoacizi cu diferite roluri importante in: prevenirea cancerului, sindromul de oboseala cronica, Parkinson, prevenirea defectelor de tub neural, etc.)

Morcovul contine betacaroten, telina are cumarina si luteolina, iar ceapa quercitina si aliinaza. Daca mai adaugam usturoi, ou, smantana e usor de inteles ca puterea sa creste si mai mult.  Sarea si piperul nu sunt nici ele doar pentru gust – sarea ajuta cu echilibrul de electroliti, iar piperul favorizeaza transpiratia si desfundarea sinusurilor.

Asadar, data viitoare cand esti racit incearca intai cu supa de gaina si ceaiuri si incearca sa amani folosirea medicamentelor. Pentru ceva gustos si cu efecte garantate incearca o supa de gaina de tara cu morcov, ceapa, telina, busuioc, cimbru, sare, piper, iar cand o mananci adauga putin usturoi si ghimbir ras.

In curand vom publica retetele de supa de pui cu taitei de casa fara gluten si supa de pui cu galusti fara gluten.

Supa simpla de pui sau de gaina

Cum iti intaresti natural imunitatea?

Remediu natural pentru raceala




Top alimente bogate in vitamina C

Vitamina C este un antioxidant puternic, benefic pentru sanatatea generala a organismului. Mai jos am enumerat cateva surse alimentare de vitamina C, unele mai cunoscute, altele mai putin cunoscute, dar foarte sanatoase. Acerola este  fructul cu cea mai mare cantitate de vitamina C, avand 1700mg la 100g de fructe, dar nefiind disponibil in tara noastra decat sub forma de supliment alimentar, nu l-am inclus in lista de mai jos.

Despre vitamina C se spune ca amelioreaza simptomele de raceala si gripa si scurteaza perioada de convalescenta.Vitamina C ajuta in sanatatea oaselor, pielii si a dintilor, dar are si rol important in prevenirea bolilor cardiovasculare, a cancerului precum si a altor probleme de sanatate.

Incercati sa consumati alimente bogate in vitamina C si suplimentati atunci cand se apropie sezonul rece sau ori de cate ori este nevoie. Omul si-a pierdut abilitatea de a-si produce singur vitamina C necesara si de aceea un aport serios de vitamina C este mai mult decat necesar.

Macesele

Macesele au cam fost uitate in ultima vreme, odata cu aparitia pe piata a tot felul de extracte de fructe exotice. Macesele insa, au o cantitate mare de vitamina C, avand 430mg la 100g de macese. 100g de macese acopera si 90% din doza zilnica recomandata de vitamina A. Nu le ocoliti!

Ardei iute

Ardeii iuti verzi au in jur de 230mg de vitamina C la 100g de ardei, iar cei rosii aproximativ 150mg la 100g.

Ardei gras

Ardeii grasi sunt si ei bogati in vitamina C, ardeii grasi galbeni fiind cei mai bogati in vitamina C dintre toti – 180mg la 100g de ardei gras.

Coacaze negre

Coacazele negre au 180mg de vitamina C la 100g de fructe.

Cimbru

Cimbrul este o planta aromatica folosita des in bucataria traditionala romaneasca, la ciorbe si fripturi la cuptor. Cimbrul este mirodenia cea mai bogata in vitamina C, avand 150mg la 100g de cimbru.

Patrunjel

Patrunjelul este bine cunoscut pentru continutul sau de vitamina C, avand 120mg la 100g de patrunjel.

Rosii uscate la soare

Rosiile normale au si ele o cantitate buna de vitamina C (20mg/100g), dar cele uscate la soare concentreaza 100mg la 100g.

Kiwi

Kiwi contine 90mg de vitamina C la 100g de fruct.

Legume cu frunze verzi

Broccoli, frunzele de ridichi si varza de Bruxelles sunt si ele in top. Broccoli are 80mg de vitamina C la 100g, frunzele de ridichi 60 mg / 100g, iar varza de Bruxelles 70mg/100g. Daca tot am amintit de broccoli, e bine sa stim ca ruda sa, conopida are si ea 40mg / 100g.

Papaya

Papaya contine 60mg de vitamina C la 100g de fruct.

Puteti achizitiona dand click aici un supliment alimentar natural cu vitamina C in concentratie mare si imbunatatit cu extracte de plante, pentru o mai buna absorbtie.