Retete sanatoase pentru Craciun

craciun fara gluten

Cautati niste retete sanatoase pentru Craciun? Dupa cum stiti, nu prea mai public retete aici, dar asta nu inseamna ca cele vechi nu sunt bune. Daca vreti retete mai noi le puteti gasi pe getfit.ro, iar daca vreti sa va inspirati din ce mancam noi, puteti urmari contul de Instagram cristianmargarit.

Pe langa clasicele sarmalute si piftii (sanatoase, dealtfel), multi pregatesc si turta dulce. Poate ca anul asta veti incerca si retete fara gluten. Noi avem cateva.

Am vrut sa pun la un loc retetele care s-ar potrivi de Craciun, asa ca iata o lista cu link-uri utile:

Biscuiti de turta dulce cu paducele sau merisoare, fara gluten, fara cereale, fara zahar.

Biscuiti de turta dulce fara gluten, fara zahar, cu faina de hrisca

Biscuiti de casa pentru Mos Craciun, fara gluten, fara zahar, cu faina de migdale

Turta dulce cu visine

Biscuiti fara gluten, cu nuca

Prajitura puf cu portocale

Rata pe varza

Salata de curcan

Decoratiuni de Craciun:

Decoratiuni simple de Craciun, handmade

Articole despre alimente sanatoase

Despre sorici

Iata si un articol util parintilor. Pe cristianmargarit.ro gasiti multe articole despre cum, cat, ce mancam de sarbatori si ce e bine sa facem dupa.

Cum iti faci poftele de sarbatori

 

 

Clatite fara gluten si fara zahar

Ce faci cand copilul vine de la gradinita si iti spune: “Mami, mi-e foame de clatite!” Eu am cascat ochii, i-am explicat ca au zahar si ca mami ii va face lui fara zahar si faina rea. A uitat el de clatite, dar m-a lovit pe mine o pofta. Asadar, am facut clatite fara gluten si fara zahar, iar reteta am pus-o pe GetFIT.

clatite fara gluten fara zahar

Biscuiti crocanti cu ceapa si rozmarin, fara gluten si pate de ficat de vitel

biscuiti cu rozmarin si ceapa fara glutenIntr-o alimentatie sanatoasa simti nevoia de alimente crocante. Si nu neaparat de un morcov crud, un ardei sau un cotor de varza. Asa ca iata niste biscuiti crocanti, care merg si pentru a fi suport pentru pate de ficat facut in casa, salata de icre si alte minunatii.

Ingrediente biscuiti fara gluten, cu ceapa si rozmarin

  • 2 oua de tara sau bio
  • 1 cana de faina de naut
  • 1 cana de faina de orez (sau inca una de naut, daca nu vrei orez)
  • jumatate de ceapa rosie tocata foarte marunt
  • 2 linguri de rozmarin
  • 1 lingurita turmeric
  • sare
  • o lingura de ulei de masline sau de unt

 

Se framanta toate ingredientele pana se formeaza o coca. Se intinde si se taie in bucatile dorite sau se modeleaza cu mana. Cuptorul se incalzeste. Se coc la foc mic (cuptorul dat la minim) in tava neunsa, pana se intaresc si se desprind usor de pe tava.

Pate-ul de ficat l-am facut dupa reteta asta, dar cu mici modificari: am folosit ficat de vitel, am pus 2 linguri de unt si un strop de ulei de masline extravirgin ca sa fie mai cremos deorece ficatul de vitel se comporta diferit fata de cel de pui sau gaina, rozmarin, oregano, busuioc.

Biscuiti turta dulce, fara gluten si fara zahar

Ingrediente biscuiti turta dulce fara gluten, fara zahar:

  • 250g – 300g faina de hrisca bio
  • 4 oua de tara sau bio
  • 20-25 de curmale
  • 2 linguri deulei de cocos bio sau unt bio / ghee
  • 2 lingurite de scortisoara
  • 2 lingurite de ghimbir pudra
  • 1 lingurita de turmeric
  • merisoare uscate sau stafide pentru ornat

Amestecati ouale cu uleiul/untul si curmalele si pasati cu blenderul.

Adaugati apoi restul ingredientelor si framantati coca.

Ungeti tava cu putin ulei de cocos si asezati biscuitii in tava.

Coaceti biscuitii la foc mic – minim la cuptorul pe gaz si 100C la cel electric , fara a lasa biscuitii sa devina aramii.

 

Chec cu zmeura si nuca, fara gluten

Checul poate fi facut si fara gluten si chiar fara cereale. Nu va asteptati ca rezultatul sa fie la fel de pufos ca un chec obisnuit, pentru ca fainurile folosite sunt de obicei mai grele, dar nici nu trebuie sa va ganditi ca va fi o clisa insuportabila. Checul de mai jos a iesit suficient de pufos si gustos, fara cereale si fara zahar.

Ingrediente chec cu zmeura si nuca, fara gluten si fara zahar

  • 3 -4 oua de tara sau bio
  • 2 linguri de faina de cocos sau 1 lingura de fulgi de cocos
  • o lingura de miez de nuca tocat
  • zmeura proaspata
  • 2 – 3 curmale
  • un praf de bicarbonat de sodiu (nu foarte mult pt ca are un gust neplacut)
  • unt sau ulei de cocos pentru uns tava

Albusurile se bat spuma cu un praf de bicarbonat de sodiu.

Pasati curmalele.

Galbenusurile se amesteca bine cu pasta facuta din curmale.

Peste spuma de albus se adauga usor (in ploaie) faina de cocos. Daca folositi fulgi de cocos, macinati-i cat puteti de fin si folositi doar o lingura – o lingura si jumatate.

Adaugati apoi galbenusurile amestecate cu pasta de curmale, cat mai delicat ca sa nu se lase spuma de tot.

Adaugati miezul de nuca.

Puneti amestecul in forma de chec unsa cu unt sau ulei de cocos si presarati zmeura.

Introduceti tava in cuptorul preincalzit si apoi reduceti focul dupa 5 minute.

Coaceti fara a rumeni, pana cand se trece testul scobitorii.

Scuzati prezentarea prajiturii, insa mama mea a apucat sa il taie inainte ca eu sa ii pot face o umila poza cu telefonul mobil. 🙂

De aici puteti achizitiona cel mai bun ulei de cocos.

Legume mexicane cu sos de smantana la cuptor

Amy are pofte in sarcina. 🙂 Ce bine ca pofteste la feluri de mancare sanatoase!

Ingrediente legume mexicane cu sos de smantana la cuptor:

Pt 2 portii:

  • 1 punga legume amestec mexican congelat
  • 2 linguri ulei masline extravirgin
  • sare
  • piper
  • 4 linguri smantana (bio)
  • 1 lingura faina de hrisca/orez integrala (optional)

Puneti legumele intr-un vas de sticla termorezistent. Nu este nevoie sa le decongelati. Adaugati uleiul sarea si piperul, amestecati bine cat sa se acopere toate legumele cu ulei si puneti tava la cuptor la foc mediu.
Lasati legumele la cuptor pana scade apa (vor lasa apa) si se coc. Va dura intre 45-60min, depinde de cuptor. Amestecati des.

Cand s-au copt legumele este timpul sa preparati sosul. Amestecati smantana cu faina, turnati totul peste legume, amestecati si puneti din nou vasul in cuptor pentru 3-4 minute.

Serviti legumele calde langa broccoli sau ca si garnitura pentru diferite fripturi.

Reteta si poza trimise de Ana Maria Morteci

Blini cu pasta de branza si icre de somon

Cand mi-a trimis reteta, Amy mi-a spus ca nu e o poza prea reusita… apoi am vazut si poza si imediat am simtit cum imi ploua in gura la vederea icrelor de somon.

Ingrediente blini cu pasta de branza si icre de somon

Blini:

  • 1ou
  • 25 g faina de hrisca integrala
  • 25g faina de orez integral
  • 10 g unt topit
  • un vf de cutit bicarbonat de sodiu

Se amesteca ingredientele si se coc pancakes  (clatite) mici intr-o tigaie cu smalt sau ceramica. Le puteti coace si la cuptor.

Crema de branza:

  • 50 g unt (bio)
  • 50 g branza de capra, iar pentru adulti si copii mai mari branza cu mucegai albastru
  • 50 ml smantana  (bio)

Se amesteca toate la robot.

Pe fiecare blini se pune pasta de branza si deasupra icre de somon. Gata!

Reteta si poza trimise de Ana Maria Morteci.

Penne la cuptor cu carne de vita si mozzarella

Imi plac pastele si sunt fericita ca exista si paste fara gluten. Desi nu sunt de acord cu un consum exagerat de cereale, recunosc, din cand in cand mananc cereale fara gluten.

Ingrediente penne la cuptor cu carne de vita si mozzarella

  • paste tip penne din porumb
  • 300 g mozzarella
  • 400 g carne de vita (tocata inainte de a fi folosita)
  • 2 cani de suc de rosii facut in casa
  • sare
  • piper
  • boia de ardei iute si dulce
  • 2 catei de usturoi
  • jumatate de ceapa rosie
  • ulei de masline bio
  • oregano
  • busuioc

Tocati carnea de vita, condimentati-o si puneti-o intr-o tigaie smaltuita cu apa si ulei de masline, usturoiul si ceapa feliate marunt. Cand este fiarta adaugati sucul de rosii si lasati sa scada cat sa ramana un sos de carne suficient de gros.

Fierbeti pastele.

Intr-un vas termorezistent amestecati pastele cu sosul de carne. Adaugati deasupra mozzarela, sare si piper si dati la cuptor pana cand branza este topita.

Biscuiti de casa cu nuca, fara gluten si fara zahar

Iulia Bada ne-a trimis reteta ei de biscuiti de casa cu nuca si faina fara gluten, faina pe care i-am trimis-o mai demult in urma unui concurs de retete sanatoase.

Ingrediente biscuiti de casa cu nuca, fara gluten si fara zahar

Amestecati ingredientele si adaugati faina suficienta cat sa se formeze o coca densa, ce poate fi taiata cu formele de biscuiti.

Iulia nu a adaugat ceva care sa indulceasca pentru ca piticul ei nu este prieten cu gustul dulce. 🙂

Se amesteca untul moale, oul si nucile si se adauga faina cate cuprinde, cat sa se formeze o coca densa, ce poate fi taiata cu formele de biscuiti.

Aluatul se lasa la rece 20 minute in frigider, apoi se intinde si se taie cu formele dorite.

Se coc biscuitii la foc mic in cuptorul preincalzit.

Reteta si poza trimise de Iulia Bada.

Prajitura Puf cu portocale, fara gluten, fara zahar

Cel mai bun desert cu portocale este portocala in sine, mancata imediat dupa decojire. Ama a lansat o provocare saptamana aceasta si i-am dat urmare.  Daca vrem sa ne rasfatam un pic putem proceda ca mai jos:

Ingrediente Prajitura Puf cu portocale, fara gluten, fara zahar

  • 3 oua de tara sau bio
  • coaja de portocala si lamaie
  • 1 portocala
  • 1 lingura de faina de porumb bio (faina, nu malai; se gaseste in hipermarketuri la raionul bio)
  • 2 – 3 linguri de xilitol sau un alt indulcitor natural preferat
  • extract de vanilie naturale sau pastaie de vanilie
  • 4 linguri de mascarpone
  • unt bio pentru uns tava

De aici puteti lua Xilitol – indulcitor natural.

Se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma cu mixerul.

Se adauga jumatate din cantitatea de xilitol, coaja de portocala si lamaie, extract de vanilie natural si se bate din nou amestecul.

Se adauga faina de porumb si se bate din nou.

Ungeti o tava rotunda cu unt si turnati compozitia. Coaceti la 120 C pana trece testul scobitorii.

Separat puneti cele 3 galbenusuri, mascarpone, jumatate din cantitatea de xilitol, coaja de portocala si lamaie, extract de vanilie natural intr-un castron de portelan si amestecati-le bine. Asezati  castronul intr-un vas cu apa care fierbe si frecati aproximativ 10 – 15 minute. 🙂 Stiu, e obositor. Din cand in cand puteti lasa castronul din mana sa va odihniti… nu e nici o problema.

Lasati crema la racit.

Taiati felii de portocala si indepartati coaja. Daca vreti felii egale, veti sacrifica mai multe portocale… eu nu mi-am batut capul fiind o prajitura pentru acasa.

Fierbeti apa si inmuiati 1-2 minute feliile de portocala.

Peste blat intindeti crema si deasupra asezati feliile de portocale. Ajutati cu o lingura sa curga crema (mie imi place cum arata crema care se revarsa de pe prajituri).

Dati prajitura la rece.

Quiche de curcan, fara gluten

Ce e interesant despre quiche, este faptul ca el vine din germanul Küchen, care inseamna prajitura, avand in vedere ca regiunea din care provine facea parte din Germania si abia apoi din Franta. Original, includea foaie de patiserie, oua, branza, legume si sunca, dar acum se foloseste pentru mai multe umpluturi si bineinteles si pentru diete mai prietenoase cu sanatatea. Asadar, reteta propusa de Amy exclude foaia de patiserie :). Cine are nevoie de faina arsa?

Ingrediente quiche de curcan:

  • 250 g branza rasa bio sau de la tara (cascaval, cheddar, svaiter sau alte branzeturi care se topesc)
  • 250 g smantana bio sau de la tara
  • 200 ml lapte integral (nepasteurizat, de tara sau bio)
  • 6 oua de tara sau bio
  • o ceapa medie taiata cuburi
  • 200 g sunculita de curcan facuta in casa sau carne de curcan fiarta cu mirodenii
  • 250 g mazare
  • 1 lingura de unt bio
  • sare
  • piper

Radeti branza aleasa si dupa ce ungeti cu unt un vas termorezistent presarati branza.

Feliati sunca ai adaugati-o deasupra, impreuna cu mazarea si ceapa.

Amestecati ouale, laptele si smantana cu condimente si turnati peste  toata compozitia asezata anterior.

Coaceti la cuptor la foc mic pana quiche-ul devine ferm. Aveti grija sa nu rumeniti si reduceti temperatura daca e necesar.

Se poate manca atat cald cat si rece.

Reteta si poze trimise de Ana Maria Morteci

Biscuiti de casa pentru Mos Craciun

Mi se pare amuzant cand vad in filmele americane cum cei mici ii pregatesc biscuiti de casa si cate un pahar de lapte pentru a-l imbuna pe Mos Craciun sa le dea cadoul dorit. Poate ca nu e traditie romaneasca, dar nu vad nimic rau in a imprumuta ceva frumos, pozitiv din alta cultura. Asa ca, daca am avut mai devreme Turta dulce de casa cu paducele, fara gluten , as vrea acum sa va propun niste biscuiti mai simpli, tot cu gust de turta dulce, fie pentru Mosul, fie pentru cei care il asteapta pe Mos.

Ingrediente Biscuiti de casa pentru Mos Craciun

Se amesteca toate ingredientele pana se formeaza “aluatul” si apoi se formeaza bilute care se turtesc cu mana sau cu fundul unui pahar. Se coc la foc mic (100 C) in tava unsa. Nu trebuie rumeniti.

I se dau Mosului cu o ceasca de lapte de tara sau iaurt.