Costume pentru serbare – poveste fara sfarsit

costume serbare

Chiar e musai ca in fiecare an sa li se impuna copiilor cate un rol si cate un costum pentru serbare? Chiar nu putem avea mai multa imaginatie si de ce nu, mai multa empatie pana la urma?

Am spus mereu ca pentru noi ca parinti nu e important sa ne demonstreze  nici copilul, nici educatoiarea si nici gradinita ceva prin intermediul unei serbari. Nu ma deranjeaza daca fiu-meu nu vrea sa participe, dar ma deranjeaza cand vrea sa fie impreuna cu prietenii lui si se simte etichetat cu o eticheta pe care nu si-o doreste.

La serbarea din iarna trecuta fiu-meu a venit morocanos spunandu-mi ca a primit rol de spiridus, iar el isi dorea sa fie ren. La serbare a stat in bratele mele si a refuzat sa participe. In timpul serbarii n-a facut altceva decat sa imi spuna ca ala si-a spus gresit rolul, ca celalalt trebuia sa stea in alta pozitie si tot asa. Apoi vreo 2 luni dupa serbare imi recita replicile celorlalti copii, spunandu-mi ca pe a lui nu o mai stie.

La serbarea din primavara a primit rol de pitic, de data asta a participat pentru ca si-a dorit sa fie cu ceilalti copii, nu pentru ca i-ar fi placut foarte tare rolul. Si-a spus replica (in engleza) in soapta si apoi, 2 luni dupa serbare mi-a recitat replicile celorlalti colegi. Tot in engleza, fara sa stie exact ce inseamna acele replici.

Anul asta copilul meu a primit rol de fulg. Nu ii place. Vroia sa fie Mos Craciun, ca prietenul lui. Exista in sceneta si fratele lui Mos Craciun!?!? Am auzit la o alta gradinita de un copil care a primit rol de fag!?!

Chiar e necesar sa primeasca roluri de la educatori? Chiar au nevoie parintii sa li se confirme ca au invatat ai lor 3 replici la gradinita? Nu se pot convinge in nici un alt mod decat printr-o serbare cu roluri? Serbarea cu roluri ii convinge ca ce? Nu mi-e foarte clar. Ca pot copiii sa memoreze replici si ca le pot spune in fata unor parinti aplaudaci? Oare parintele ala al carui copil recita volume de poezii nu stie deja ca are un copil priceput la asta? Trebuie sa i se reconfirme? In anii trecuti auzisem de o poveste in care educatoarele unei gradinite au pus parintii sa isi acopere fetele cu panze ca sa nu se intimideze copiii atunci cand isi spun rolul. Mai e nevoie sa va spun cum au reactionat copiii cand au vazut in fata lor un public de fantome?

Cred ca serbarile in care canta, danseaza toti la un loc sunt mult mai educative si mai frumoase decat astea cu roluri impuse.

Daca totusi se simte nevoia de scenete si serbari cu rol, nu ar fi mai simplu daca i-am intreba pe ei ce isi doresc sa fie? Probabil ca vom avea vreo 5 Spidermen, vreo 4 Else, 2 Batmen, 1 Testos, 3 Printese Sofia si 1 Doctorita Plusica. Poate ca educatorul ar putea construi impreuna cu ei (cu accent pe impreuna cu ei) o mica sceneta in care 5 Spidermen, 4 Else, 2 Batmen, 1 Testos, 3 Sofii si o Plusica ar fi fericiti sa isi spuna replicile. Poate ca unii nu sunt buni la spus poezii, dar sunt buni la sport, la dans sau la cantat. Altii poate ca sunt buni la desen sau lucru manual si o parte din decor ar putea fi facut de ei. Nu ar trebui sa se tina cont si de aspectele astea la o serbare daca tot simtim nevoia sa defilam cu “ce putem si ce stim”?

Imi aduc aminte de serbarile mele. Eram timida, cu un cap mai inalta decat toti ceilalti copii si o puneam pe mama sa stea cu capul ascuns in geanta. Eram buna la desen la vremea aia, dar nu mi-a folosit mai departe la nimic pentru ca nu am fost stimulata in sensul asta. Doar ca serbarile noastre erau mai blande. Eram imbracati fie in costume populare, fie in haine frumoase, cantam si dansam in grup, cantam uneori si la niste instrumente, desi cantat era mult spus (eu bateam ceva la un trianglu). Eram impreuna.

Daca dati o cautare pentru costume de fulg, veti vedea ca e cam greu sa gasesti un costum de fulg pentru baieti. Costum de fag nici nu vreau sa caut. Nu am vrut sa imi imbrac copilul intr-o zdreanta din satin si fulgi de gaina vopsiti in alb, pe care sa platesc si peste 100 de lei, asa ca am ales sa ii fac eu costumul. Da, va participa la serbare si va fi fulg pentru ca isi doreste sa fie cu prietenii lui. Dar va fi fulgul care va avea o coroana regala cu fulgi, pentru ca si fulgii sunt speciali si importanti! Chiar si fulgii timizi!