Lansare carte: Dieta Ketogenica

invitatie lansare dieta ketogenica margarit

Invitatie lansare carte: “Dieta Ketogenica – Solutia nutritionala in epilepsie si alte boli neurologice”

Pe 11 Decembrie, la Restaurantul Cervo, se lanseaza cartea “Dieta Ketogenica – Solutia nutritionala in epilepsie si boli neurologice” scrisa de ADER (Asociatia pentru Dravet si alte Epilepsii Rare) si Cristian Margarit (nutritie).

Initiativa acestei carti ii apartine Adelei Chirica, mama unui copil cu Dravet. Povestea, pe scurt, ar suna cam asa: “Fiul meu, Davis, sufera de Sindrom Dravet. Cand doctorii nu au mai avut solutii decât scheme de anticonvulsivante, care i-au produs hemoragie interna si insuficienta hepatica, am inceput dieta ketogenica. Aceasta a facut si face minuni pentru noi, zi de zi. Acum Davis este alt copil si a ramas doar cu 2 medicamente din 7. Retetele le veti gasi in cartea noastra “Dieta Ketogenica – Solutia nutrițională in epilepsie si boli neurologice”. Toate retetele NU conțin zahar, gluten si au un numar foarte scazut de carbohidrati si proteine. Multumim Cristian Margarit!”

dieta keto epilepsie

Cristi a scris partea de nutritie, Adela partea de retete si povesti de viata si mai exista si o parte scrisa de un psiholog colaborator ADER.Tot de curand, ADER a deschis Centru de zi “Exista Speranta”, primul centru din Romania de terapii zilnice sau individuale dedicat copiilor cu epilepsie!

Ii puteti ajuta cu donatii pe pagina www.dravet.ro, cumparand o bratara mov, dar si votand proiectul lor, Ateliere cu Fluturi.

fluturi mov

 

Pro si contra dietei vegetariene la copii – Totul despre mame

dieta vegetariana copiiDe curand la emisiunea Totul despre mame ati putut vedea dezbaterea pe tema Dietei vegetariene la copii. Iata si inregistrarea unde puteti vedea ce a spus Cristi (Cristian Margarit) si Carmen, mamica invitata.

http://totuldespremame.ro/video/coltul-specialistului/pro-si-contra-dietei-vegetariene-la-copii

Dulciuri sanatoase, pentru dieta si slabire

prajituri cristi margarit getfit

Pentru cei care nu au putut renunta la dulciuri

Pentru cei care vor sa slabeasca

Pentru cei care nu vor sa se ingrase

Pentru cei care vor sa fie sanatosi

Pentru cei care vor sa se rasfete

Pentru cei care vor alimente sanatoase si bio

Pentru toti, am creat aceste dulciuri sanatoase si de dieta. In curand si dulciuri sanatoase pentru copii. Stati pe receptie, vor urma mai multe detalii despre cum le puteti cumpara si de unde. Pana atunci, mai multe detalii gasiti aici.

 

Cheesecake fara cereale si fara zahar, low carb

Xilitolul este un indulcitor natural care ajuta si in prevenirea cariilor, produs in mod natural in organismul uman si prezent in multe fructe. Desi numele prea modern sperie de multe ori, el este natural, dar aveti si alti indulcitori naturali pe care ii puteti folosi daca nu digerati denumirea. Daca tineti o dieta low carb folositi unul dintre acesti indulcitori naturali saraci in calorii, cum sunt xilitolul, eritritolul si stevia. Daca nu, puteti folosi si sirop de artar sau miere.

Ingrediente cheesecake fara cereale si fara zahar, lowcarb

  • 150 – 200 g nuci caju crude
  • 500 g mascarpone
  • 2 oua de tara sau bio
  • extract natural de vanilie
  • o ceasca de fructe de padure (proaspete sau congelate, in functie de sezon)
  • 2 – 3 linguri de xilitol (indulcitor natural) sau stevia sau alt indulcitor natural preferat
  • putin unt pentru uns tava

Aveti nevoie de o tava cu inel detasabil.

Lasati nucile caju la inmuiat cateva ore. Scurgeti-le de apa si pasati-le bine cu blenderul impreuna cu 1 lingura sau jumatate de lingura de xilitol (sau indulcitorul natural ales, in cantitatea dorita).

Ungeti tava cu unt si intindeti bine pasta de caju la baza. O puteti baga cateva minute in cuptor daca doriti ca stratul de la baza cheesecake-ului sa fie mai tare, dar o puteti lasa si asa. Eu am ales sa nu o coc inainte.

Amestecati cu blenderul cutia cu mascarpone, 2 linguri de xilitol (sau indulcitorul natural ales), ouale, extractul de vanilie. Turnati amestecul peste baza de caju.

Pasati fructele de padure cu putin xilitol si faceti deasupra cheesecake-ului formele dorite. Eu nu m-am straduit prea mult cu simetrii, dar daca doriti puteti face opere de arta in cheesecake. 🙂

Coaceti la foc mic (100 C) pana cand compozitia se mai intareste. Pentru ca mascarpone este o crema cu multa grasime, nu devine tare atunci cand este calda, asa ca nu lasati in cuptor prea mult timp (20 – 30 min).

Lasati la racit si apoi bagati in frigider. Consumati rece, cu sos de fructe de padure sau simpla. Noi nu am mai avut rabdare si am taiat-o calda. Compozitia in interior era usor lichida, dar foarte gustoasa. 🙂

Multumiri, pupaturi si un 2012 care bate la usa

Iata ca trece 2011 si il asteptam voiosi pe 2012.

Bebster.ro a aparut in 2011 si si-a dorit sa stranga la un loc parinti (dar nu numai) pasionati de hrana adevarata. Avand deja experienta fratilor mai mari – Getfit.ro si Suplimente.ro, ne bucuram ca am atras public si aici prin retetele si articolele noastre. Stim ca e tot mai greu sa mananci natural – fie din lipsa resurselor, fie din lipsa surselor de alimente bune, dar de cele mai multe ori din dezinformare si comoditate. Noi suntem aici sa va indemnam in continuare catre o viata sanatoasa si sper din suflet sa avem mai mult ajutor din partea voastra pentru ca e important sa avem un loc al nostru, unde sa gasim informatii si retete utile. Asadar parinti cu bloguri culinare sau de crestere a copiilor, va asteptam daca doriti sa fiti “contributors” pe Bebster.ro. Dupa cum ati vazut, fiecare articol sau reteta ce apartine unui colaborator este semnat de acesta si in functie de preferintele sale punem link catre blogul sau pagina personala de facebook.

Si daca tot vorbim de colaboratori vreau sa multumesc unor fete speciale care ne ajuta fie cu retete, fie cu articole. Multumesc Ana Maria Morteci pentru retetele si pozele minunate si iti doresc un an nou perfect alaturi de sotoi, purci si minunea pe care o asteptati (cosmetice handmade facute de Amy puteti cumpara de aici). Multumesc Alexandra Saceanu pentru articolele de suflet in care s-au regasit multe mame si iti trimit toate gandurile bune pentru noul an pentru tine, pentru Lia si pentru mama ta care va ajuta din umbra (cosmetice lucrate de Alexandra puteti cumpara de aici). Multumesc Adina Beres, psihologul care ne ajuta cu experienta si articolele sale (aici gasiti blogul ei). Multumesc Adina Vladoiu, castigatoarea biletelor in GetFit Camp, care ne-a trimis si ea cateva retete bune si care isi ia sotul de manuta si il aduce la seminariile lui Cristian Margarit despre viata sanatoasa, alimentatie sanatoasa. Le doresc si lor numai bine alaturi de fetita lor scumpa. Multumesc Laura Frunza pentru ca ne-ai oferit ajutor in cadrul unui concurs si pentru ca stiu ca rasfoiesti si retetele de aici pentru scumpa ta Eliza (blogul Laurei e aici). Multa sanatate in noul an! Multumesc Raluca Donciu pentru traducerea trimisa si sper sa mai ai timp si altadata. Va urez un an nou la fel de frumos cum e familia voastra! (blogul Ralucai e aici). Multumesc Iulia Bada (blogul e aici) si Moni si Natalia (bogul aici) pentru retetele voastre si va mai astept. Multumesc Corina B (mamica lui Andrei) si Andreea B (mamica lui Rares), fete dragi mie si care m-au ajutat si ele fie cu articole, fie cu retete. Multumesc si Anei Maita (site-ul aici) si Roxanei Dudus (forumul aici) pentru interviurile pe care le-au acceptat.

Si le mai multumesc celor care ne citesc din umbra, celor care ne lasa feedback si ne incurajeaza spunandu-ne ca le place Bebster.ro, celor care se inspira din retetele noastre si sunt binevoitori incat sa puna un link inapoi catre noi sau care au puterea sa spuna multumesc, dar si celor care se straduiesc sa manance sanatos si se informeaza mereu, asa cum sunt fetele din micul nostru grup.

Sper ca in 2012 sa va avem pe mai multi alaturi de noi. Nu va faceti griji daca nu va ies poze de revista, va asteptam oricum.

La multi ani tuturor!

Nuggets de curcan, fara gluten si fara prajire

Ca sa evitam mancarea nesanatoasa din restaurantele fast food, putem incerca variante hranitoare si sanatoase acasa. Nu vor avea acelasi gust pentru ca nu folosim chimicalele folosite acolo, dar sunt foarte gustoase si acestea, mai ales daca apreciati gustul mancarii adevarate.

Ingrediente Nuggets de curcan sanatoase

  • 300 g piept de curcan (de tara)
  • 100 g de migdale
  • 2 oua de tara (sau bio)
  • putin praz
  • piper
  • boia de ardei (iute sau dulce in functie de varsta)
  • sare
  • 2 catei de usturoi
  • unt (pentru uns tava)

Taiati pieptul de curcan in cubur de dimensiunea dorita.

Tocati prazul si usturoiul foarte marunt si bateti ouale amestecandu-le cu acestea.

Ungeti tava de cuptor cu putin unt.

Tocati migdalele cu robotul, dar nu le macinati foarte marunt.

Treceti bucatile de piept de curcan prin amestecul de ou aromat si apoi prin migdalele tocate.

Asezati fiecare nugget pe tava de cuptor si coaceti la foc mic – maxim 120 C pentru a evita prajirea migdalelor.  Incercati cu furculita un nugget pentru a vedea daca pieptul este copt.

Se pot servi calde sau reci si pot fi luate cu usurinta la pachet.

Creveti cu sos de la Catalin si mamaliga indiana

Nu m-am gandit niciodata ca as putea combina mamaliga cu creveti, dar iata ca se poate. Initial am vazut o reteta similara butonand pe site-uri culinare straine si cum de fiecare data cand vad o reteta raman doar cu poza in minte, iata ca am improvizat. Asa ca, in loc de sosul rosu din reteta respectiva (care arata ca un ketchup) am folosit pesto de la Catalin. Catalin este prietenul nostru, indragostit de bucataria Italiei si care gateste multe bunatati pentru familia lui si pe care il asteptam cu retetele-i delicioase si pe site-ul nostru. Folosind doar ingrediente de calitate aduse chiar din Italia, acest pesto nici nu avea cum sa fie altfel decat cel mai bun pesto gustat vreodata.

Ingrediente Creveti cu sos de la Catalin si mamaliga indiana

  • 200-250 g malai (de tara)
  • 50 g de unt (bio)
  • 150 g de branza de capra /sau branza de vaci foarte grasa, cu cheag /sau cascaval (bio)
  • piper
  • sare
  • boia de ardei iute (sau dulce pentru cei mici)
  • curry natural (daca nu aveti curry amestecati turmeric, coriandru, chimen, ghimbir)
  • 250 g de creveti
  • sos pesto de la Catalin (folositi un alt sos pesto daca nu il cunoasteti pe Catalin)

Curatati crevetii.

Din malai se face o mamaliguta moale in care se adauga condimentele enumerate cu exceptia sosului pesto.

Spre sfarsit adaugati branza rasa in mamaliguta si amestecati pana aceasta se topeste in totalitate.

Impartiti mamaliga pe 2 farfurii.

Luati o lingura cu varf de sos pesto si puneti-o intr-un vas emailat si adaugati crevetii. Completati cu putina apa si ulei de masline daca sosul dvs nu a fost suficient de generos la acest capitol. Preparati crevetii pana devin rozalii, fara a-i fierbe prea mult ca sa nu devina tari si elastici.

Turnati crevetii si sosul deasupra mamligutei si serviti mancarea calda.

Despre dulciurile care “slabesc”

Azi am prins la televizor o emisiune de sanatate unde o doamna doctor, din cate am inteles, prezenta “dulciuri sanatoase cu ajutorul carora slabesti”. Hmm, cum eu sunt destul de sceptica atunci cand aud de asa ceva am dat sonorul mai tare si am cascat ochii mari. Doamna avea o firma ce vinde faina si alte derivate ce se presupune ca sunt sanatoase si chiar ajuta la slabire si cu ajutorul lor pregatea o reteta “sanatoasa” si “dietetica”.

Eu cand vad retete sunt pregatita sa schimb rapid in minte ingredientele nesanatoase cu unele mai prietenoase cu organismul uman, dar de data asta, nu stiu de ce, chiar m-am asteptat sa nu fie nevoie sa schimb nimic. Dar…

Sa va spun lista ingredientelor mai intai: 2 pungi si jumatate de biscuiti speciali inventati de doamna doctor, despre care aflam ca au mai putin amidon si mai multe proteine si fibre, margarina, cacao, fructoza, nuci, alune, caise uscate, goji si esenta de rom.

Daca cititi articole de pe acest site veti intelege de ce am ramas socata pentru cateva secunde. Mama mea, care de obicei crede ce spune orice doctor care apare la televizor, pana si ea a ramas uimita cum poate sa afirme cineva despre aceasta combinatie de ingrediente ca ar  ajuta la slabire.

Daca nu ati citit articolele pana acum, o sa va spun pe scurt ce e bun si ce e rau in combinatia de mai sus.

Biscuitii – dupa cum spunea doamna doctor, au un continut mai mic de amidon, mai multe proteine si fibre, deci sunt dintr-o faina de grau integrala, usor modificata, cu multe tarate, pentru ca fibrele de acolo vin si cu faina de soia pentru proteine. Daca despre gluten, cereale si fibre v-am tot spus, despre soia puteti citi articolul Soia – otrava sau aliment?

Citeste si articolul Fibrele in dieta – prieten sau dusman?

Citeste si articolul Cerealele

Margarina – cred ca la acest punct multi stiu deja ca margarina nu este un aliment sanatos, indiferent ce reclama i s-ar face. Asadar, cum poate fi sanatos un desert cu margarina?

Fructoza – este un indulcitor natural, zaharul din fructe, dar care este extras din porumb si  recomandat multa vreme diabeticilor. Intre timp, au mai ajuns si pe la urechile si ochii romanilor studii despre fructoza care se pare ca nu este chiar atat de sanatoasa pe cat se spunea. Fructoza nu slabeste, ci dimpotriva ingrasa si mai rau si tipul de ingrasare este mai periculos chiar decat in cazul glucozei, deoarece creste nivelul de grasime ce se depune pe organe. Asta nu inseamna ca e gresit sa mancam fructe in cantitati moderate, dar e gresit sa folosim fructoza pura crezand ca vom slabi sau ca ne va ajuta cu sanatatea in vreun fel.

Caisele uscate folosite de doamna doctor erau de un portocaliu intens, semn ca fusesera tratate cu sulfiti pentru conservare si mentinerea culorii. Caisele uscate natural, fara chimicale sunt de culoare maro inchis.

Esenta de rom – nu este chiar un lucru rau daca este naturala, in mod normal fiind extrasa din melasa.

Alunele si nucile sunt sanatoase daca sunt neprajite.

Fructele de goji sunt din ce in ce mai cunoscute in Romania, dar nu trebuie sa uitam ca totusi ele ajung la noi in stare uscata sau in sucuri pasteurizate.

Asadar cum sa spui despre un produs cu soia, margarina si fructoza ca ar fi sanatos? Sau cum sa spui despre un produs care combina glucide cu grasimi ca ar ajuta la slabire?

Exista totusi dulciuri sanatoase sau dulciuri care ajuta la slabire?

Exista dulciuri mai sanatoase, cu unt sau ulei de cocos, in loc de margarina, fara cereale sau cel putin fara cereale cu gluten, cu fructe si alti indulcitori naturali decat fructoza.

Duciuri care sa ajute la slabire? Mi se pare o exprimare destul de bizara. Putem spune ca sportul si dieta sanatoasa ajuta la slabire, insa dulciurile dietetice te pot ajuta cel mult sa nu te ingrasi ca in cazul dulciurilor clasice, atunci cand sunt facute cu indulcitori naturali hipocalorici. Mi se pare contraproductiv sa vrei sa slabesti ajutandu-te de dulciuri. Deja ai pornit-o pe un drum gresit daca asa iti pui problema.

Dintre indulcitorii naturali mai sanatosi decat zaharul si fructoza amintim extractul de stevia (hipocaloric), sucul de trestie evaporat (sucanatul), dar si indulcitorii naturali fara calorii precum xilitolul si eritritolul, care se gasesc in mod natural in fructe si despre care incep sa apara informatii ca ar ajuta si in alte probleme de sanatate (xilitolul).

Citeste si articolul Dulce si indulcitori pentru a afla diferentele dintre diverse tipuri de indulcitori, atat naturali cat si artificiali.

Pentru a cumpara indulcitori naturali da click aici

Soufle de dovleac fara cereale

Un desert usor si simplu de facut. In plus, puteti ascunde in el oua, pentru mofturosii care le refuza.

Ingrediente soufle de dovleac fara cereale

  • 3 oua (de tara sau bio)
  • 100 g de dovleac copt bine  sa fie dulce)
  • jumatate de banana (optional, daca dovleacul nu e suficient de dulce)
  • o pastaie de cardamom
  • scortisoara
  • 100 g fulgi de cocos
  • ulei de cocos sau unt pentru uns formele de copt

Taiati dovleacul cuburi si puneti-l la fiert pe aburi.

Macinati fulgii de cocos cat mai marunt posibil in robot.

Separati albusurile de galbenusuri. Pasati dovleacul impreuna cu mirodeniile, cu galbenusurile si cu banana (daca ati adaugat).

Bateti spuma albusurile.

Peste spuma de albus adaugati treptat cocosul si incorporati-l usor cu o lingura de lemn. Apoi adaugati si pasta de dovleac cu ou, la fel de incet.

Ungeti forma de copt cu ulei de cocos sau unt si turnati in forme.

Incalziti cuptorul si coaceti la foc mic. Verificati cu o scobitoare daca este copt si in interior.

Halibut cu broccoli si sos de unt cu ierburi aromate

Halibutul e un peste gras, oceanic, bogat in Omega 3. La noi se gaseste sub forma de file, dar la alegerea lui trebuie mare atentie – daca file-ul nu este perfect alb, nu cumparati acest peste deoarece este vechi si va mirosi puternic a sulf. El oricum are un gust puternic, aparte, chiar si in stare proaspata. Daca nu gasiti halibut sau nu va atrage ideea puteti folosi file de cod. Broccoli-ul l-am cumparat in vara de la o mamica ce are norocul sa aiba parinti cu teren pe care se cultiva fara chimicale. L-am congelat in pungute mici de cate o portie.

Ingrediente halibut cu broccoli si sos de unt

  • file de halibut (sau cod)
  • buchetele de broccoli proaspete sau congelate

Sos de unt

  • o lingura de unt
  • o lingura de ulei de masline bio
  • salvie
  • rozmarin
  • busuioc
  • cimbru
  • sare
  • piper
  • usturoi (optional)

Spalati file-ul de halibut si puneti-l in primul vaa al steamer-ului.

Puneti buchetetele de broccoli alaturi sau in vasul de deasupra.

Setati steamerul pe 15 minute sau pe semnul de preparare al pestelui.

Daca nu aveti steamer, folositi o sita / strecuratoare deasupra unui vas cu apa ce fierbe si acoperiti sita cu un capac.

Tocati ierburile aromatice si usturoiul si acoperiti-le cu ulei de masline, unt, sare si piper. Frecati amestecul cu o lingura pana se omogenizeaza si sosul devine cremos.

Turnati sosul peste peste si broccoli si serviti cald sau rece.

Perele

Perele sunt fructe dulci si aromate care se coc de vara pana toamna tarziu.

Sfaturi practice despre pere

  • se aleg fructe coapte, dar tari si se consuma crude, de preferat fara a fi facute suc si separate de pulpa
  • daca oferiti bebelusului piure de para este bine sa fie consumat rapid dupa ce este pasata, pentru ca oxideaza rapid
  • se aleg fructe netratate chimic, pentru a beneficia de proprietatile nutritiv aflate in coaja
  • daca doriti sa congelati pere, este bine sa le stropiti abundent cu zeama de lamaie sau sa le scufundati in apa cu zeama de lamaie inainte de congelare

Beneficii pentru sanatate

  • pectina continuta de pere ajuta in probleme de constipatie si poate regla tranzitul intestinal
  • contin vitamina C, vitamina K si acid folic, dar nu in cantitati mari

Probleme, riscuri, alergii datorate consumului de pere

  • datorita efectului laxativ pot cauza dezechilibre la nivel digestiv atunci cand se exagereaza cu consumul de suc de pere
  • o portie de 100g de pere are arpoximativ 10g de zahar

Prunele

Prunele sunt fructe inrudite cu piersicile, nectarinele, caisele, migdalele. Cele pe care le consumam in mod frecvent au denumirea latina de Prunus domestica, dar mai intalnim uneori si corcoduse (Prunus cerasifera) sau porumbe (Prunus spinosa), perje (Prunus domestica insititia), care tot inrudite cu prunele sunt. Este interesant de stiut ca Romania se afla in topul producatorilor de prune din lume.

Sfaturi practice despre prune

  • se aleg prune coapte, dar fara parti prea moi, pete si gauri
  • se pot congela sau fierbe sub forma de magiun de prune natural, fara zahar, dar este de preferat sa le pastram congelate
  • se pot usca natural pe foi de hartie, in spatii aerisite; nu recomandam consumul de prune uscate prin afumare

Beneficii pentru sanatate prin consumul de prune

  • prunele sunt fructe bogate in vitamina A, vitamina C, potasiu, vitamina K si polifenoli
  • prunele uscate contin bor, benefic pentru sanatatea oaselor
  • prin antioxidantii continuti aduc beneficii dovedite in cancerul de san si cel de colon
  • au un efect laxativ natural, prin continutul de sorbitol

Probleme, riscuri, alergii asociate consumului de prune

  • prunele uscate din comert au de cele mai multe ori substante nocive care le ajuta conservarea, de obicei sulfiti – E220 – E228
  • pot provoca balonare, flatulenta
  • contin oxalati
  • in anumite conditii si in functie de varietate, prunele pot produce o substanta toxica numita acrilamida, care poate aparea natural atunci cand sunt inclazite timp indelungat, chiar si la temperaturi mai mici de 100C; de aceea este mai bine sa consumam prunele crude si sa le pastram congelate.