Blini cu pasta de branza si icre de somon

Cand mi-a trimis reteta, Amy mi-a spus ca nu e o poza prea reusita… apoi am vazut si poza si imediat am simtit cum imi ploua in gura la vederea icrelor de somon.

Ingrediente blini cu pasta de branza si icre de somon

Blini:

  • 1ou
  • 25 g faina de hrisca integrala
  • 25g faina de orez integral
  • 10 g unt topit
  • un vf de cutit bicarbonat de sodiu

Se amesteca ingredientele si se coc pancakes  (clatite) mici intr-o tigaie cu smalt sau ceramica. Le puteti coace si la cuptor.

Crema de branza:

  • 50 g unt (bio)
  • 50 g branza de capra, iar pentru adulti si copii mai mari branza cu mucegai albastru
  • 50 ml smantana  (bio)

Se amesteca toate la robot.

Pe fiecare blini se pune pasta de branza si deasupra icre de somon. Gata!

Reteta si poza trimise de Ana Maria Morteci.

Supa crema de linte cu chimen

Lintea este gustoasa si nu necesita multe alte ingrediente pentru a se transforma intr-un fel de mancare delicios.

Ingrediente supa crema de linte cu chimen

  • 200 g de linte rosie
  • 2 morcovi
  • o ceapa
  • chimen
  • ulei de masline bio

Puneti la fiert lintea si feliati morcovul si ceapa.

Adaugati morcovul la jumatatea timpului de fierbere si ceapa spre sfarsit.

Dupa ce au fiert adaugati cateva lingurite de chimen si lasati sa se raceasca putin ca sa puteti pasa.

Mancati supa calda cu patrunjel tocat deasupra sau cu seminte de chimen.

Supa crema de broccoli cu branza Cheddar

Mami Amy ne propune o reteta foarte gustoasa de supa de borccoli. Nu e orice fel de supa de broccoli, ci una foarte aromata si gustoasa. Incercati-o! 🙂

Ingrediente supa crema de broccoli cu branza Cheddar

  • 500 g broccoli rupt in buchetele
  • 1 ceapa mica taiata cubulete
  • 2-3 catei de usturoi tocati marunt
  • 1 cubulet de unt (15-20g)
  • 250 ml lapte
  • 1 litru apa
  • 150 g branza Cheddar rasa
  • 1 lingura faina integrala de hrisca
  • sare
  • piper dupa gust

Intr-o oala de supa, topiti untul, adaugati ceapa si usturoiul, amestecati putin si acoperiti totul cu apa. Lasati sa fiarba la foc mic pana cand ceapa si usturoiul se inmoaie. Daca scade apa prea mult, completati astfel incat legumele sa fie mereu acoperite.

Dupa ce s-au fiert ceapa si usturoiul, adaugati litrul de apa si asteptati sa fiarba. Adaugati buchetelele de broccoli, acoperiti cu unt capac si fierbeti pentru 10-15 minute.

Optional!
Dupa cele 10-15 minute scoateti cateva buchetele de broccoli pe o farfurie, va vor servi ca ornament cand serviti supa.

Intr-un bol amestecati bine faina de hrisca si laptele, avand grija sa nu se formeze cocoloase. Turnati amestecul in oala si omogenizati. Lasati sa fiarba pentru 5 minute amestecand des pentru a nu se prinde. Adaugati apoi branza cheddar si fierbeti totul la foc mic pana cand aceasta se topeste (amestecand in continuu). Potriviti de sare si piper.

Opriti apoi focul, lasati sa se raceasca putin si pasati totul folosindu-va de blender. Se serveste calda sau rece ornata cu buchetele mici de broccoli.

Pofta mare!

Reteta si poze trimise de Ana Maria Morteci

Supa crema de dovleac copt, cu mirodenii

Dovleacul! Din nou el in rolul principal. Daca tot v-am facut pofta cu o supa crema de dovleac  foarte simpla si gustoasa, iata inca o reteta si mai aromata.

Ingrediente supa crema de dovleac copt, cu mirodenii

  • 300g dovleac
  • 1 morcov mare
  • jumatate de ceapa
  • 2-3 catei de usturoi
  • chimen
  • coriandru boabe
  • busuioc
  • cimbru
  • boia de ardei iute sau dulce
  • miez de seminte de dovleac crud
  • ulei de masline (bio)
  • sare
  • piper

Dovleacul se pune la copt la foc mic.

Se fierb morcovul si ceapa cu o cana de apa, adaugandu-se apa de cate ori este nevoie, pentru a preveni lipirea legumelor de fundul oalei.

Cand dovleacul este copt se adauga peste morcov si ceapa si se pune chimen, coriandru, busuioc, cimbru, boia de ardei, sare, piper si usturoiul feliat.

Dupa 1 minut se stinge focul si se pune ulei de masline.

Cand se mai raceste se paseaza cu blenderul si se va servi supa calda cu seminte de dovleac crude.

Supa crema de dovleac

Dovleacul de placinta a aparut in toate pietele si ne-am grabit sa facem cateva retete sanatoase si gustoase cu dovleac. Toamna iubesc dovlecii, castanele si aromele deserturilor cu fructe coapte. De data aceasta nu facem un desert ci o supa simpla si gustoasa, usor dulceaga.

Ingrediente supa crema de dovleac

  • 1 morcov mare
  • jumatate de ceapa rosie
  • 200g de dovleac taiat cuburi
  • chimen
  • cimbru
  • sare (optional)
  • piper (optional)
  • unt bio (optional)

Morcovul si ceapa se taie cuburi si se pun la fiert cu o cana de apa. Se acopera oala cu un capac.

Din cand in cand mai adaugam cate putin apa atunci cand scade si avem grija sa nu se lipeasca legumele.

Cand morcovul este aproape fiert se adauga cuburile de dovleac si condimentele.

Dupa ce au fiert toate se lasa pana devine calduta si se paseaza simpla sau cu unt.

Crema de ciocolata cu alune de padure

Dulciurile sunt un subiect sensibil in alimentatia copiilor. Amanati cat mai mult introducerea lor si incercati sa limitati consumul de dulciuri dupa ce ati facut-o. Oferiti-i celui mic fructe ca sa preintampinati dorinta de dulce. Cu toate acestea, incercam sa va oferim idei si solutii mai sanatoase pentru alimentele care va plac.

Ingrediente crema de ciocolata cu alune de padure

Puneti la foc mic intr-un vas cu smalt apa, untul de cacao si sucanatul, mierea sau siropul de artar. Asteptati un pic pana incepe untul de cacao sa se topeasca.

Cand untul de cacao incepe sa se topeasca adaugati pudra de cacao sau de roscove si amestecati bine.

Dupa cacao/ roscove adaugati mascarpone sau crema de cocos si amestecati continuu cu lingura.

Opriti focul si adaugati alune de padure intregi sau pisate.

Crema de ciocolata Coco Cioco

O alternativa delicioasa la cremele de ciocolata din comert.

Ingrediente Crema de ciocolata Coco Cioco

Primele trei ingrediente se mixeaza impreuna, avand grija sa fie la temperatura camerei inainte de a le pune in blender.
Crema de ciocolata se orneaza cu fulgi de cocos sau fructe de padure.

Reteta si poza trimise de Alexandra Saceanu

Crema de fructe cu iaurt

Combinatia de iaurt cu fructe sperie de multe ori datorita eventualelor probleme digestive pe care la putem avea in urma consumului unui astfel de amestec. Dar, din cand in cand, merge sa facem un desert sanatos si foarte gustos pentru cei mici. Avocado, fiind un fruct gras, ajuta amestecul sa fie mai pasnic cu burticile mici.

Ingrediente crema de fructe cu iaurt

  • jumatate de pepene galben mic (sau o felie mai generoasa dintr-un pepene mai mare)
  • jumatate de avocado copt
  • jumatate de mango bine copt
  • iaurt natural integral (de casa sau bio)

Pentru copiii mici pasati fructele si adaugati iaurtul.

Pentru cei mari se pot taia fructele cubulete si la sfarsit sa turnati iaurt.

Reteta si imagine trimise de Iulia Bada.

Supa crema de legume cu migdale

Ingrediente supa crema de legume cu migdale

  • 1 morcov
  • 1 ceapa
  • 1 ardei gras
  • un sfert de capatana de telina medie
  • jumatate de dovlecel
  • o rosie
  • boabe de coriandru macinate
  • maghiran
  • o lingura de ulei de masline
  • migdale inmuiate in loc de crutoane (pentru copii mai mari de 1 an jumatate si pentru adulti)

Legumele se spala si se taie in cubulete mici.

Se pun la fiert in putina apa morcovul, ceapa si telina, iar cand sunt aproape fierte se adauga la fiert si restul legumelor ramase.

Se paseaza impreuna cu zeama sau fara, in functie de consistenta dorita.

La sfarsit se pune uleiul de masline, se condimenteaza cu coriandru si maghiran si se serveste cu migdale inmuiate si decojite in locul obisnuitelor crutoane.

Supa crema de broccoli cu nuca

Gustand de curand la un restaurant din Bucuresti o supa crema de broccoli am zis ca merita sa incerc si acasa si va spun sincer ca imi pare chiar mai buna decat cea de la restaurant. 🙂

Ingrediente supa crema de broccoli cu nuca

  • un buchet mare de broccoli foarte tanar
  • 1 morcov
  • 1 ceapa
  • 1 ardei gras
  • un sfert de capatana de telina medie
  • jumatate de dovlecel
  • o rosie
  • miez de nuca
  • putin busuioc pentru aroma
  • ulei de masline
  • optional: branza feta / telemea de oaie sau capra / smantana / unt

Toatel legumele in afara de broccoli se curata si se taie cuburi mici.

Intr-o oala mica se pun la fiert morcovul, ceapa si telina.

Spre sfarsit se adauga rosia si ardeiul gras in oala.

Buchetul de broccoli se imparte in buchetele mici, se spala si se opareste 1 minut, dupa care se trece sub jet de apa rece.

Cand legumele sunt fierte se strecoara supa ramasa in urma fierberii. Acestea se pot pastra si pasa intr-o supa crema de legume diferita.

Broccoli se paseaza impreuna cu supa de legume strecurata si aproape rece si cu busuiocul. Puneti o lingura de ulei de masline. Se poate adauga smantana si unt daca doriti.

La sfarsit se serveste cu miez de nuca in loc de crutoane si optional, cu branza feta sau telemea.

Crema de protectie solara pentru copii si adulti

In magazine gasim atat de multe produse pentru protectie solara incat nu stim ce sa mai alegem. Pe eticheta din fata vedem un scris mare cu cateva ingrediente naturale care sa ne atraga privirea si sa ne convinga. Pe spate gasim si eticheta ingredientelor si observa ca cele naturale adesea sunt trecute la sfarsit, iar in rest, o eticheta plina – plina cu tot felul de chimicale greu de deslusit. Unde mai pui ca unele dintre ele isi pierd protectia dupa 30 de minute, iar altele in loc sa protejeze actioneaza precum o lupa la nivelul pielii, grabind arderea.

Nu o sa va spun cliseul cu “subiectul arzator” pentru ca in fiecare vara e la fel de arzator si de aceea e bine sa stim mereu ce crema de protectie solara sa alegem atat pentru noi cat si pentru copil. O sa va spun ce sa cautati si ce sa evitati la o astfel de crema.

Ingrediente de evitat in crema de protectie solara:

Ensulizol (Acid Fenilbenzimidazol Sulfonic) – folosit ca filtru UVB. Prin aplicarea pe piele si expunerea la soare afecteaza ADN-ul si poate produce cancer.

Oxibenzona (Benzofenona-3) – reactii de fotosensibilizare, eczeme, dermatite. Se absoarbe in proportie foarte mare in corp si este considerat cancerigen. Copiii nu au enzimele necesare pentru a descompune aceasta substanta si nu o vor putea elimina foarte bine din corp.

Padimat O (Octil Dimetil PABA / Ester PABA) – alergii, efect estrogenic, afecteaza ADN-ul.

Mentil Antranilat (Meradimat) – filtru UVA, produce radicali liberi.

Octinoxat (Octil Metoxicinamat) – este extras din uleiul de scortisoara si desi pare ceva aproape natural, da fotosensibilitate pielii si are efect estrogenic.

Octisalat – este un filtru UVB ce permite patrunderea celorlalte substante nocive.

Homosalat – efect estrogenic.

Avobenzona (Parsol 1789) – este un filtru UVA care sub actiunea razelor solare se descompune in alte chimicale toxice; efect estrogenic.

Pe langa acestea este bine sa evitam si celelalte chimicale nocive din cosmetice precum: parabeni, propilen glicol, ulei mineral, parafina, alcool etoxilat, PEG, polisorbat, etc. De asemenea, evitati cremele cu parfum deoarece se stie ca sub actiunea razelor soarelui parfumul pateaza pielea. Cremele cu Mexoryl XS isi pierd din protectie dupa 2 ore.

Ingrediente sigure in crema de protectie solara pentru copii si adulti:

Oxid de Zinc – este un ingredient folosit de foarte multa vreme fara efecte secundare; absorbtia in piele este mica.

Dioxid de Titan – este un ingredient sigur, avand absorbtie scazuta in piele; Evitati spray-urile care il contin deoarece nu este foarte sigur atunci cand este inhalat.

Untul de cacao, untul de shea, uleiul de cocos, aloe vera, vitamina E, uleiul de morcov sunt ingrediente care ajuta pielea si ii ofera sanatate.

Evitati cremele care au in compozitie nano oxid de zinc sau nano dioxid de titan, precum si formele micronizate. Acestea, desi asigura o mai buna protectie a pielii, sunt ingrediente noi si insuficient studiate, care se absorb mai mult in piele decat formele mai sus amintite.

Alegeti creme si lotiuni cu factor de protectie mare, care se aplica normal, nu prin pulverizare (spray) si evitati uleiurile (efect de lupa). In rest aplicati sfaturile bine-cunoscute: expuneti-va la soare cu moderatie, folositi umbrele, palarii si haine din fibre naturale care sa va acopere pielea.

Cum sa previi vergeturile in timpul sarcinii?

Sarcina poate sa lase in urma kilograme in plus, vergeturi si celulita sau poate sa fie momentul in care pielea ta nu s-a simtit nicicand mai bine. Intre 75-90% dintre femei fac vergeturi in timpul sarcinii, fie pe abdomen, dar si in alte zone: sani, brate, coapse, gambe, genunchi.

Mai jos cateva sfaturi si ajutoare naturale pentru prevenirea vergeturilor

  1. Hidrateaza-te! Acesta este primul pas pentru sanatatea pielii tale. Apa mentine tesuturile hidratate si este importanta si pentru dezvoltarea bebelusului.
  2. Ia-ti vitaminele de sarcina! Pe langa complexul de multivitamine pentru gravide si acidul folic, ia si Omega 3 distilat molecular si vitamina E.
  3. Ai la grija de alimentatia si greutatea ta. Nu exagera cu cantitatile de mancare. Alimentatia pentru doi inseamna altceva. Alege alimente bogate nutritiv si evita-le pe cele ultra procesate, prajelile, dulciurile si in general alimentele proinflamatoare.
  4. Mananca supe de carne cu os. Supele de oase si carne contin mult colagen benefic pentru pielea si articulatiile tale.
  5. Consuma alimente bogate in vitamina C pentru a stimula productia de colagen in mod natural.
  6. Ia-ti o perie cu par natural sau o manusa aspra si freaca pielea uscata pentru a stimula microcirculatia. Fii blanda si nu apasa!
  7. Dupa dus foloseste neaparat o crema sau un ulei hidratant sau produse speciale anti vergeturi.
  8. Dimineata si seara fa-ti un obicei din a-ti aplica pe zonele predispuse crema sau ulei anti vergeturi. Poti folosi chiar mai multe produse – unul dimineata, celalalt seara, pentru a beneficia de mai multe substante active.
  9. Pe langa produsele speciale anti vergeturi poti utiliza si creme si uleiuri cu vitamina E, unt de cacao, unt de shea (karite), ulei de jojoba, etc.
  10. Daca au aparut deja dungulitele rosii reaplica lotiunile si cremele chiar si mai des de 2 ori pe zi.

Descopera pachetul special conceput pentru prevenirea vergeturilor in timpul sarcinii.