Curcan Chettinad cu nuci caju

Imi plac mult condimentele si imi place foarte mult mancarea indiana. Din cand in cand incerc si acasa diverse retete. Mai jos o reteta specifica din sudul Indiei si Pakistan. Reteta originala are la sfarsit si frunze de coriandru proaspete, dar la noi nu prea se gasesc, asa ca le-am sarit.

Ingrediente Curcan Chettinad cu nuci caju

  • 900 g piept de curcan
  • 500 ml suc de rosii
  • o ceasca de nuci caju crude
  • 4 pastai de cardamom verde
  • putin praf de nucsoara
  • o steluta de anason
  • jumatate de lingurita de seminte de fenicul (optional)
  • o lingurita cu varf de scortisoara
  • 2 lingurite de boabe de coriandru
  • 2 linguri de seminte de chimen
  • o lingura de ghimbir ras
  • o frunza de dafin
  • 4 linguri de lapte de cocos sau 2 linguri de ulei de cocos bio
  • 3 lingurite de boia de ardei dulce
  • 3 lingurite de turmeric
  • un varf de lingurita de boia de ardei iute (optional)
  • jumatate de ceapa rosie
  • 2 catei de usturoi
  • piper
  • sare

De aici puteti cumpara ulei de cocos bio.

Se pun condimentele uscate intr-un vas emailat sau tigaie ceramica si se incalzesc un pic pentru a se elibera aromele.

Se adauga sucul de rosii si se fierbe pana scade si se ingroasa un pic. Se adauga laptele de cocos sau uleiul de cocos, usturoiul si ceapa feliate.

Adaugati apoi pieptul de curcan taiat cuburi, iar cand acesta este aproape gata adaugati si nucile caju.

Mancati-l simplu sau cu garnitura de orez.

Creveti cu sos de la Catalin si mamaliga indiana

Nu m-am gandit niciodata ca as putea combina mamaliga cu creveti, dar iata ca se poate. Initial am vazut o reteta similara butonand pe site-uri culinare straine si cum de fiecare data cand vad o reteta raman doar cu poza in minte, iata ca am improvizat. Asa ca, in loc de sosul rosu din reteta respectiva (care arata ca un ketchup) am folosit pesto de la Catalin. Catalin este prietenul nostru, indragostit de bucataria Italiei si care gateste multe bunatati pentru familia lui si pe care il asteptam cu retetele-i delicioase si pe site-ul nostru. Folosind doar ingrediente de calitate aduse chiar din Italia, acest pesto nici nu avea cum sa fie altfel decat cel mai bun pesto gustat vreodata.

Ingrediente Creveti cu sos de la Catalin si mamaliga indiana

  • 200-250 g malai (de tara)
  • 50 g de unt (bio)
  • 150 g de branza de capra /sau branza de vaci foarte grasa, cu cheag /sau cascaval (bio)
  • piper
  • sare
  • boia de ardei iute (sau dulce pentru cei mici)
  • curry natural (daca nu aveti curry amestecati turmeric, coriandru, chimen, ghimbir)
  • 250 g de creveti
  • sos pesto de la Catalin (folositi un alt sos pesto daca nu il cunoasteti pe Catalin)

Curatati crevetii.

Din malai se face o mamaliguta moale in care se adauga condimentele enumerate cu exceptia sosului pesto.

Spre sfarsit adaugati branza rasa in mamaliguta si amestecati pana aceasta se topeste in totalitate.

Impartiti mamaliga pe 2 farfurii.

Luati o lingura cu varf de sos pesto si puneti-o intr-un vas emailat si adaugati crevetii. Completati cu putina apa si ulei de masline daca sosul dvs nu a fost suficient de generos la acest capitol. Preparati crevetii pana devin rozalii, fara a-i fierbe prea mult ca sa nu devina tari si elastici.

Turnati crevetii si sosul deasupra mamligutei si serviti mancarea calda.

Supa crema de linte cu chimen

Lintea este gustoasa si nu necesita multe alte ingrediente pentru a se transforma intr-un fel de mancare delicios.

Ingrediente supa crema de linte cu chimen

  • 200 g de linte rosie
  • 2 morcovi
  • o ceapa
  • chimen
  • ulei de masline bio

Puneti la fiert lintea si feliati morcovul si ceapa.

Adaugati morcovul la jumatatea timpului de fierbere si ceapa spre sfarsit.

Dupa ce au fiert adaugati cateva lingurite de chimen si lasati sa se raceasca putin ca sa puteti pasa.

Mancati supa calda cu patrunjel tocat deasupra sau cu seminte de chimen.

Morcovi murati cu chimen si usturoi

Muraturile in saramura contin probiotice benefice. Testeaza reteta noastra de morcovi murati si cu siguranta iti va placea.

Ingrediente morcovi murati cu chimen si usturoi

  • 1kg morcovi
  • 10 catei de usturoi
  • 5 lingurite de seminte de chimen
  • foi de dafin
  • piper boabe
  • sare neiodata – 1lingura de sare la 1l de apa

Pune la fiert apa cu sare.

Taie morcovii pe lungime si aseaza-i in borcane.

Adauga catei de usturoi intregi sau feliati, frunze de dafin, chimen si piper boabe.

Toarna apa cu sare fierbinte, pune capacele si fierbele un pic intr-un vas cu apa.

Pune apoi borcanele cu gura in jos si lasa-le sa se raceasca.

Pulpa de vitel la slow cooker cu piure de morcovi

Daca va doriti o friptura de vita frageda si sanatoasa puteti incerca reteta de mai jos. Slow cooker-ul sau crock pot-ul sunt vase speciale, electrice care pregatesc mancarea timp indelungat la o temperatura joasa, asigurand fragezimea carnii si imbinarea gusturilor. Avantajul lor e ca nu trebuie supravegheate daca se respecta retetele si daca au o cantitate potrivita de apa. Totusi, cu prea multa apa riscam ca friptura sau tocanita sa se transforme in ciorbe sau supe.

Ingrediente Pulpa de vitel cu piure de morcovi

Pentru friptura de vitel:

  • 300 g pulpa de vitel
  • 3 linguri de ulei de masline
  • o ceasca de apa (mai multe daca nu aveti slow cooker si folositi cuptorul normal)
  • 4 catei de usturoi
  • o ceapa mica
  • cimbru
  • piper (optional)

Pentru piure de morcovi

  • 4 morcovi mari
  • 100 g de unt bio
  • 3 – 4 lingurite de chimen
  • piper (optional)
  • sare (optional)

In vasul de slow cooker se pune apa, uleiul, apoi pulpa de vitel taiata in 4 bucati, condimentele, usturoiul si ceapa. Se seteaza pe Medium si se lasa la copt in jur de 10-12 ore. Se mai adauga apa daca este nevoie, iar din cand in cand se intorc bucatile de carne.

Daca nu aveti slow cooker, puteti folosi o oala cu capac, pe care o veti baga la cuptor si veti fixa temperatura de coacere la maxim 100 C. Adaugati apa de cate ori e nevoie si lasati carnea pana cand devine frageda fara a se usca sau arde.

Morcovii se curata si se taie rondele destul de subtiri.

Intr-un vas emailat se pun rondelele de morcov, apa, uleiul si chimenul si se pun la fiert. Se acopera cu capac si se amesteca din cand in cand. Adaugati apa de cate ori e nevoie si aveti grija sa nu se lipeasca.

Cand morcovii s-au fiert luati rondelele cu tot cu chimen si puneti-le intr-un vas.

Adaugati unt, sare si piper si pasati cu blenderul.

Piure de morcovi

Morcovul este un aliment potrivit pentru primele mese de la inceputul diversificarii alimentatiei bebelusului. Are un gust dulceag, iar fiert este moale si fara o aroma prea puternica. De asemenea, pot fi si o garnitura delicioasa pentru adulti sau copii mai mari. Mai jos 2 retete pentru toata familia.

Ingrediente piure morcov diversificare bebelus

  • 1 morcov
  • lapte matern / sau apa/ sau lapte formula
  • unt bio (optional)
  • chimen pudra (optional)

Se fierbe morcovul in apa sau la steamer si se paseaza cu blenderul cu apa, lapte matern sau lapte formula, pana la omogenizare.

Daca doriti puteti adauga si chimen sau unt, dar nu din primele zile de diversificare

Ingrediente piure morcov copii mai mari si adulti

  • 4 morcovi mari
  • 100 g de unt bio
  • 3 – 4 lingurite de chimen
  • piper (optional)
  • sare (optional)

Morcovii se curata si se taie rondele sau cuburi mici.

Intr-un vas emailat se pune morcovul, apa, uleiul si chimenul si se pun la fiert. Se acopera cu capac si se amesteca din cand in cand. Adaugati apa de cate ori e nevoie si aveti grija sa nu se lipeasca.

Cand morcovii s-au fiert puneti-i intr-un vas cu tot cu chimenul de pe ei.

Adaugati unt, sare si piper si pasati cu blenderul.

Colici – remedii naturale

Colicile bebelusuli sunt deseori motiv de ingrijorare pentru parinti. Desi se prezinta sub forma de gaze, indigestie, reflux, acestea sunt doar simptome. Cauza acestora nu este foarte bine cunoscuta, dar din ce in ce mai multe studii arata prezenta unui sistem digestiv imatur si un dezechilibru la nivelul sistemului nervos. In timpul nasterii cei mai multi bebelusi sufera o trauma insotita de stres si anxietate. De aceea cele mai multe tehnici noi de tratare a colicilor se bazeaza pe tehnici de relaxare si combatere stresului.

In farmacii exista tot felul de picaturi impotriva colicilor, dar de cele mai multe ori nu sunt naturale. Aceasta nu este singura problema. Ele contin si arome sintetice precum si indulcitori artificiali foarte nocivi. Pana nu de mult se facea un adevarat trafic cu aceste picaturi, fiind aduse la suprapret din Anglia, desi in Romania exista un produs avand aceeasi substanta activa, si aceleasi arome si indulcitori artificiali.

Tratamente naturale pentru colici

1. Ceaiuri pentru colicile bebelusului

Ceaiurile de chimen, de fenicul si de anason ajuta in problemele cauzate de gaze si indigestie, dar pot avea efect estrogenic si trebuie folosite cu grija. Ceaiul de musetel calmeaza.  Menta ajuta si ea in digestie. Ceaiul de rooibos este folosit in mod traditional in Africa pentru a trata natural alergiile si colicile. Rooibos este un arbust rosiatic, iar ceaiul sau de aceeasi culoare este dulceag si este anti-spasmotic. Se poate folosi atat pentru colici cat si pentru alergii si iritatii de scutec. Nu contine foarte multi tanini si poate fi folosit in siguranta fara teama de blocare a absorbtiei de fier ca in cazul altor ceaiuri.

2. Masajul anticolici

Masajul anticolici se pare ca este una dintre cele mai eficiente tehnici. Exista anumite manevre si metode care ajuta la relaxarea bebelusului dar si la eliminarea eficienta a gazelor. Si la noi in tara se gasesc specialisti care sa demonstreze tehnici de masaj pentru practica acasa.

3. Plante care pot ajuta in colicile bebelusului

Uleiul de marar se foloseste pentru eliberarea gazelor si reducerea durerii abdominale. Trebuie folosit cu atentie deoarece poate avea efect estrogenic. Ghimbirul da si el ajutor digestiv, la fel ca si aloe vera, care mai ajuta si la eliminarea de gaze. Daca vi se par prea dure pentru bebelus, ghimbirul si sucul de aloe pot fi consumate de mama care alapteaza.

4. Tehnica Baby Bowen

Este o tehnica inventata de australianul Tom Bowen care presupune 7 miscari blande pentru echilibrarea sistemului nervos. Se recomanda aplicarea sub supravegherea unui specialist si abia apoi acasa.

5. Probiotice pentru colici

Probioticele ajuta ca flora intestinala a copilului sa fie populata de bacteriile bune. Dupa administrarea de probiotice se observa ameliorari ale colicilor. Probioticele ajuta si in candidoza bucala la bebelus (limba alba). Se pot administra sub forma de pudra, de picaturi sau dand putina pudra din capsula destinata adultilor.

6. Enzime digestive in tratarea colicilor

Multi bebelusi scapa de colici dupa administrarea de lactaza – o enzima care ajuta la digestia lactozei din laptele matern sau din formula de lapte praf. Se poate administra sub forma de picaturi sau pudra. Se pot folosi si enzime pentru digestia lactatelor care contin si lactaza, dar si alte enzime pentru un efect avansat.

7.  Alte metode ce pot fi de ajutor in calmarea colicilor

Aplicarea de comprese sau pernute calde pe abdomen poate ajuta la eliminarea gazelor, insa nu investiti foarte mult in aceste pernute anticolici, deoarece eficienta lor este destul de scazuta. Exista pe piata mai multe variante de pernute anticolici umplute cu samburi. Alegeti variante mai ieftine pentru ca fac toate acelasi lucru. Alaptarea in pozitie verticala a bebelusului il poate ajuta la o mai buna digestie, eliberare de gaze si diminuare a refluxului gastro-esofagian.

Alte metode incercate de mamici si bazate pe distragerea atentiei presupun deschiderea unui aparat care face zgomot – aspirator, mixer, uscator de par, etc. Daca bebelusul se sperie opriti imediat aparatul. O alta metoda este plimbarea cu masina – leganatul si zgomotul de fond pot linisti anumiti bebelusi. Daca bebelusul devine mai agitat nu insistati.

Daca observati aparitia colicilor dupa baia de seara schimbati ora la care efectuati baia bebelusului.