Cacao sau Roscove (Carob)?

cacaoroscove

Pudra (faina) de roscove sau carob e la mare moda in Romania. A fost la mare moda in anii 70 prin SUA si iata ca acum curentul bio / green /eco /natural o aduce la suprafata si pe meleagurile noastre. Desi mi se pare ca a compara pudra de cacao cu cea de roscove e ca si cum as compara merele cu perele, o sa expun ce mi-a atras atentia din ceea ce am citit despre cele 2.

Pudra de roscove (carob) inlocuitor pentru cacao?

Pudra de roscove este cel mai adesea folosita ca inlocuitor pentru cacao. Gustul nu mi se pare deloc asemanator. Dupa laudele gasite pe internet, am fost tare dezamagita de gust. Poate pentru ca ma asteptam sa aiba gust de cacao si nu avea deloc. Asadar pudra de carob nu mi se pare un inlocuitor de cacao. Daca vrei sa faci ciocolata sau crema de ciocolata vei folosi cacao, daca vrei sa faci retete cu roscove o vei face pentru ca iti place gustul de roscove, nu pentru ca ar putea inlocui gustul de cacao.

Mai departe m-am intrebat de ce as vra sa inlocuiesc pudra de cacao cu cea de roscove. Care sunt asemanarile si deosebirile, avantajele si dezavantajele celor 2? Iata mai jos ce am aflat:

crema de ciocolata cu alune mascarpone

Care pudra e mai buna? Rosocove (carob) sau cacao?

  • Pudra de roscove este obtinuta din macinarea pastaii intregi, in timp ce pentru pudra de cacao se folosesc doar semintele, de obicei prajite, iar apoi pudra este degresata.  Asta se traduce de obicei prin mai multe calorii in pudra de cacao decat in cea de roscove si mai multe grasimi, dar nu diferente cu adevarat semnificative. Pentru cei care isi numara caloriile si se feresc de grasimi, tin sa mentionez ca oricum pentru a obtine ceva bun din cele doua pudre, tot va trebui sa le amestecati cu ceva gras, deci e inutila comparatia asta.
  • Pudra de cacao poate contine mai multa grasime, in timp ce pudra de carob contine multi carbohidrati.
  • Pudra de cacao contine teobromina, iar pudra de carob nu. Asta se poate traduce cam asa: pudra de cacao poate da energie, poate imbunatati dispozitia prin stimularea de serotonina sau poate agita daca este consumata in cantitati mari. Pudra de roscove nu contine acest stimulent si de aceea este considerata mai buna pentru copii. Eu cred ca daca nu se exagereaza, nu exista riscuri nici cu pudra de cacao din acest punct de vedere. Am gasit un studiu in care se spune ca pudra de carob are un efect usor sedativ. Teobromina din cacao se pare ca ajuta in calmarea tusei.
  • Pudra de carob este dulceaga, in timp ce pudra de cacao este amaruie. Totusi, ambele necesita indulcire atunci cand sunt prelucrate in deserturi.
  • Pudra de cacao este mai puternic aromata decat pudra de roscove.
  • Pudra de cacao este incomparabil mai bogata in minerale decat pudra de roscove. Pudra de cacao contine cantitati bune de magneziu, care ajuta in ameliorarea durerilor premenstruale. Asadar doamnelor, aveti voie sa poftiti la ciocolata inainte de menstruatie. 🙂
  • Pudra de roscove este considerata aliment care alcalinizeaza, in timp ce pdura de cacao are efect acid.
  • Pudra de cacao este considerata super-aliment, fiind bogata in antioxidanti cu beneficii pentru sistemul cardio-vascular, colesterol, protectie anti-cancer. Se pare insa ca pe scara ORAC pudra de roscove depaseste pudra de cacao la nivelul de antioxidanti.
  • Exista cateva studii care arata diverse beneficii pentru sanatate ale plantei de carob cu ajutorul extractelor din frunze, fibre sau gumei produse din pastai. Nu vom aminti de ele pentru ca nu au legatura cu pudrele despre care vorbim.
  • Cicolata a fost banuita de a cauza acnee, dar asta nu are legatura cu pudra de cacao, ci de calitatea celorlalte ingrediente adaugate (zahar, uleiuri vegetale, samd.).
  • Pudra de cacao poate bloca absorbtia unor minerale datorita acidului oxalic continut.
  • Pudra de roscove poate da probleme de imunitate celor predispusi la boli auto-imune, fiind o planta leguminoasa.

 Concluzia mea despre cacao si roscove

Cele 2 pudre imi par foarte diferite din toate punctele de vedere. Daca va place gustul de carob sau daca aveti alergie ori sensibilitate la cacao, puteti incerca utilizarea pudrei de roscove in diverse preparate pentru a le colora, dar nu va asteptati la acelasi gust. Pentru mine pudra de cacao ramane pe primul loc in preferinte.

La final, va las cateva retete unde puteti folosi cacao sau roscove:

Crema de ciocolata cu alune de padure (poza nr. 2)

Crema de ciocolata Coco Cioco

Bomboane de ciocolata cu nuca de cocos

 

Chec cu zmeura si nuca, fara gluten

Checul poate fi facut si fara gluten si chiar fara cereale. Nu va asteptati ca rezultatul sa fie la fel de pufos ca un chec obisnuit, pentru ca fainurile folosite sunt de obicei mai grele, dar nici nu trebuie sa va ganditi ca va fi o clisa insuportabila. Checul de mai jos a iesit suficient de pufos si gustos, fara cereale si fara zahar.

Ingrediente chec cu zmeura si nuca, fara gluten si fara zahar

  • 3 -4 oua de tara sau bio
  • 2 linguri de faina de cocos sau 1 lingura de fulgi de cocos
  • o lingura de miez de nuca tocat
  • zmeura proaspata
  • 2 – 3 curmale
  • un praf de bicarbonat de sodiu (nu foarte mult pt ca are un gust neplacut)
  • unt sau ulei de cocos pentru uns tava

Albusurile se bat spuma cu un praf de bicarbonat de sodiu.

Pasati curmalele.

Galbenusurile se amesteca bine cu pasta facuta din curmale.

Peste spuma de albus se adauga usor (in ploaie) faina de cocos. Daca folositi fulgi de cocos, macinati-i cat puteti de fin si folositi doar o lingura – o lingura si jumatate.

Adaugati apoi galbenusurile amestecate cu pasta de curmale, cat mai delicat ca sa nu se lase spuma de tot.

Adaugati miezul de nuca.

Puneti amestecul in forma de chec unsa cu unt sau ulei de cocos si presarati zmeura.

Introduceti tava in cuptorul preincalzit si apoi reduceti focul dupa 5 minute.

Coaceti fara a rumeni, pana cand se trece testul scobitorii.

Scuzati prezentarea prajiturii, insa mama mea a apucat sa il taie inainte ca eu sa ii pot face o umila poza cu telefonul mobil. 🙂

De aici puteti achizitiona cel mai bun ulei de cocos.

Urzici cu orez si usturoi verde

Ingrediente Pilaf de urzici cu orez integral si usturoi verde

  • 1 kg de urzici
  • 2 -3 cescute de orez integral bio
  • o ceapa uscata tocata marunt
  • 4 – 5 linguri de unt sau ulei de masline
  • sare piper
  • usturoi verde tocat

Se pun urzicile si orezul la fiert in vase separate pentru ca orezul integral poate avea un timp de fierbere mai mare. Urzicilor nu li se pune foarte multa apa.

Cand orezul este aproape fiert se adauga peste urzici.

Se lasa la fiert pana mai scade, se adauga unt, piper si usturoi verde tocat si se stinge focul.

Chiftele de curcan la cuptor

Toata lumea stie sa faca tot soiul de chiftele.  Am invatat mai nou sa le facem la cuptor ca sa evitam prajeli si arsuri. Chiftelele de mai jos nu au vreo reteta neimaintalnita. Sunt tot chiftele facute la cuptor.  Singura problema cu chiftelutele coapte era faptul ca tot sucul si oul se scurgeau din chiftea, iar ele ramaneau mici si cam uscate, desi gustoase si asa. Mama a venit cu o idee nemaipomenita ca sa previna asta, asa ca iata chiftele moi la cuptor:

Ingrediente chiftele de curcan la cuptor

  • 500g de carne de curcan (nu neaparat pieptul)
  • 1 – 2 oua de tara sau bio (in functie de cat de mari sunt ouale si de cat de zemoasa este carnea)
  • 1 ceapa rosie
  • 3 – 4 catei de usturoi
  • verdeata – marar, patrunjel
  • sare
  • piper

Tocati carnea, ceapa, usturoiul si verdeata cu masina de tocat. Adaugati apoi sare si piper.

Fierbeti apa intr-un vas, opriti focul si scufundati chiftelele in apa cateva momente.

Luati-le din apa si puneti-le in tava de cuptor unsa cu putin unt. Coaceti chiftelele la foc mic fara a le rumeni prea tare.

Poza este facuta cu telefonul pachetelului meu de la birou asa ca ii veti ierta calitatea. 🙂

Minunile supei de gaina

Poate ca vi se pare ca am ales un titlu pompos pentru acest articol, dar supa de pui este un aliment minunat si veti vedea de ce.

In majoritatea culturilor supa de pui este considerata aliment de leac si alinare, dar si aliment de cinste, de rasfat. Dincolo de mituri si traditii vrem sa aflam mai multe despre supa de pui si iata de ce o consider minunata.

Supa de pui se face relativ rapid iar o reteta de baza presupune bucati de pui – cu oase, zgarciuri, carne si piele si cateva legume: morcov, telina si ceapa.  Bineinteles ca retetele difera si pentru o mai mare bogatie si un gust diferit se pot adauga si alte ingrediente: pastranac, patrunjel, etc.  Supa de pui poate fi mancata simpla, cu taitei de casa (mai nou avem si reteta fara gluten), cu galusti (fara gluten si ele), cu legume, concentrata sub forma de piftie, cu smantana, usturoi si ou, congelata sub forma de cuburi si folosita in alte mancaruri precum pilafurile si tocanitele si daca mai aveti si alte idei puteti sa ma completati.

Daca pana acum nu v-a impresiont varietatea retetelor pe care le puteti face cu supa de pui, stati sa cititi in continuare.

Cum spuneam si mai sus in multe culturi supa de pui a fost si este folosita in mod traditional pentru calmarea racelilor si gripelor si pentru durerile de stomac. Multa vreme m-am intrebat daca  exista vreun motiv adevarat dincolo de traditie in spatele acestor practici si se pare ca exista. Prin fierberea bucatilor de pui sau gaina se elibereaza aminoacidul cisteina.

Cisteina ajuta in detoxifierea si refacerea organismului, ea contine sulf, iar in organism poate fi usor transformata in glucoza si folosita ca energie. Cisteina are efect protector asupra stomacului si intestinelor si joaca un rol important in imunitate. Cisteina este necesara pentru producerea de glutation, un antioxidant natural foarte puternic.

Pe langa cisteina iata de ce e important sa mancam supa cu os si zgarciuri: contine minerale precum calciul, magneziul, fosforul si altele, este o forma placuta de a ne ingriji pielea si articulatiile datorita colagenului eliberat, glicina si metionina (aminoacizi cu diferite roluri importante in: prevenirea cancerului, sindromul de oboseala cronica, Parkinson, prevenirea defectelor de tub neural, etc.)

Morcovul contine betacaroten, telina are cumarina si luteolina, iar ceapa quercitina si aliinaza. Daca mai adaugam usturoi, ou, smantana e usor de inteles ca puterea sa creste si mai mult.  Sarea si piperul nu sunt nici ele doar pentru gust – sarea ajuta cu echilibrul de electroliti, iar piperul favorizeaza transpiratia si desfundarea sinusurilor.

Asadar, data viitoare cand esti racit incearca intai cu supa de gaina si ceaiuri si incearca sa amani folosirea medicamentelor. Pentru ceva gustos si cu efecte garantate incearca o supa de gaina de tara cu morcov, ceapa, telina, busuioc, cimbru, sare, piper, iar cand o mananci adauga putin usturoi si ghimbir ras.

In curand vom publica retetele de supa de pui cu taitei de casa fara gluten si supa de pui cu galusti fara gluten.

Supa simpla de pui sau de gaina

Cum iti intaresti natural imunitatea?

Remediu natural pentru raceala




Legume mexicane cu sos de smantana la cuptor

Amy are pofte in sarcina. 🙂 Ce bine ca pofteste la feluri de mancare sanatoase!

Ingrediente legume mexicane cu sos de smantana la cuptor:

Pt 2 portii:

  • 1 punga legume amestec mexican congelat
  • 2 linguri ulei masline extravirgin
  • sare
  • piper
  • 4 linguri smantana (bio)
  • 1 lingura faina de hrisca/orez integrala (optional)

Puneti legumele intr-un vas de sticla termorezistent. Nu este nevoie sa le decongelati. Adaugati uleiul sarea si piperul, amestecati bine cat sa se acopere toate legumele cu ulei si puneti tava la cuptor la foc mediu.
Lasati legumele la cuptor pana scade apa (vor lasa apa) si se coc. Va dura intre 45-60min, depinde de cuptor. Amestecati des.

Cand s-au copt legumele este timpul sa preparati sosul. Amestecati smantana cu faina, turnati totul peste legume, amestecati si puneti din nou vasul in cuptor pentru 3-4 minute.

Serviti legumele calde langa broccoli sau ca si garnitura pentru diferite fripturi.

Reteta si poza trimise de Ana Maria Morteci

Blini cu pasta de branza si icre de somon

Cand mi-a trimis reteta, Amy mi-a spus ca nu e o poza prea reusita… apoi am vazut si poza si imediat am simtit cum imi ploua in gura la vederea icrelor de somon.

Ingrediente blini cu pasta de branza si icre de somon

Blini:

  • 1ou
  • 25 g faina de hrisca integrala
  • 25g faina de orez integral
  • 10 g unt topit
  • un vf de cutit bicarbonat de sodiu

Se amesteca ingredientele si se coc pancakes  (clatite) mici intr-o tigaie cu smalt sau ceramica. Le puteti coace si la cuptor.

Crema de branza:

  • 50 g unt (bio)
  • 50 g branza de capra, iar pentru adulti si copii mai mari branza cu mucegai albastru
  • 50 ml smantana  (bio)

Se amesteca toate la robot.

Pe fiecare blini se pune pasta de branza si deasupra icre de somon. Gata!

Reteta si poza trimise de Ana Maria Morteci.

Biscuiti de casa cu nuca, fara gluten si fara zahar

Iulia Bada ne-a trimis reteta ei de biscuiti de casa cu nuca si faina fara gluten, faina pe care i-am trimis-o mai demult in urma unui concurs de retete sanatoase.

Ingrediente biscuiti de casa cu nuca, fara gluten si fara zahar

Amestecati ingredientele si adaugati faina suficienta cat sa se formeze o coca densa, ce poate fi taiata cu formele de biscuiti.

Iulia nu a adaugat ceva care sa indulceasca pentru ca piticul ei nu este prieten cu gustul dulce. 🙂

Se amesteca untul moale, oul si nucile si se adauga faina cate cuprinde, cat sa se formeze o coca densa, ce poate fi taiata cu formele de biscuiti.

Aluatul se lasa la rece 20 minute in frigider, apoi se intinde si se taie cu formele dorite.

Se coc biscuitii la foc mic in cuptorul preincalzit.

Reteta si poza trimise de Iulia Bada.

Quiche de curcan, fara gluten

Ce e interesant despre quiche, este faptul ca el vine din germanul Küchen, care inseamna prajitura, avand in vedere ca regiunea din care provine facea parte din Germania si abia apoi din Franta. Original, includea foaie de patiserie, oua, branza, legume si sunca, dar acum se foloseste pentru mai multe umpluturi si bineinteles si pentru diete mai prietenoase cu sanatatea. Asadar, reteta propusa de Amy exclude foaia de patiserie :). Cine are nevoie de faina arsa?

Ingrediente quiche de curcan:

  • 250 g branza rasa bio sau de la tara (cascaval, cheddar, svaiter sau alte branzeturi care se topesc)
  • 250 g smantana bio sau de la tara
  • 200 ml lapte integral (nepasteurizat, de tara sau bio)
  • 6 oua de tara sau bio
  • o ceapa medie taiata cuburi
  • 200 g sunculita de curcan facuta in casa sau carne de curcan fiarta cu mirodenii
  • 250 g mazare
  • 1 lingura de unt bio
  • sare
  • piper

Radeti branza aleasa si dupa ce ungeti cu unt un vas termorezistent presarati branza.

Feliati sunca ai adaugati-o deasupra, impreuna cu mazarea si ceapa.

Amestecati ouale, laptele si smantana cu condimente si turnati peste  toata compozitia asezata anterior.

Coaceti la cuptor la foc mic pana quiche-ul devine ferm. Aveti grija sa nu rumeniti si reduceti temperatura daca e necesar.

Se poate manca atat cald cat si rece.

Reteta si poze trimise de Ana Maria Morteci

Cheesecake fara cereale si fara zahar, low carb

Xilitolul este un indulcitor natural care ajuta si in prevenirea cariilor, produs in mod natural in organismul uman si prezent in multe fructe. Desi numele prea modern sperie de multe ori, el este natural, dar aveti si alti indulcitori naturali pe care ii puteti folosi daca nu digerati denumirea. Daca tineti o dieta low carb folositi unul dintre acesti indulcitori naturali saraci in calorii, cum sunt xilitolul, eritritolul si stevia. Daca nu, puteti folosi si sirop de artar sau miere.

Ingrediente cheesecake fara cereale si fara zahar, lowcarb

  • 150 – 200 g nuci caju crude
  • 500 g mascarpone
  • 2 oua de tara sau bio
  • extract natural de vanilie
  • o ceasca de fructe de padure (proaspete sau congelate, in functie de sezon)
  • 2 – 3 linguri de xilitol (indulcitor natural) sau stevia sau alt indulcitor natural preferat
  • putin unt pentru uns tava

Aveti nevoie de o tava cu inel detasabil.

Lasati nucile caju la inmuiat cateva ore. Scurgeti-le de apa si pasati-le bine cu blenderul impreuna cu 1 lingura sau jumatate de lingura de xilitol (sau indulcitorul natural ales, in cantitatea dorita).

Ungeti tava cu unt si intindeti bine pasta de caju la baza. O puteti baga cateva minute in cuptor daca doriti ca stratul de la baza cheesecake-ului sa fie mai tare, dar o puteti lasa si asa. Eu am ales sa nu o coc inainte.

Amestecati cu blenderul cutia cu mascarpone, 2 linguri de xilitol (sau indulcitorul natural ales), ouale, extractul de vanilie. Turnati amestecul peste baza de caju.

Pasati fructele de padure cu putin xilitol si faceti deasupra cheesecake-ului formele dorite. Eu nu m-am straduit prea mult cu simetrii, dar daca doriti puteti face opere de arta in cheesecake. 🙂

Coaceti la foc mic (100 C) pana cand compozitia se mai intareste. Pentru ca mascarpone este o crema cu multa grasime, nu devine tare atunci cand este calda, asa ca nu lasati in cuptor prea mult timp (20 – 30 min).

Lasati la racit si apoi bagati in frigider. Consumati rece, cu sos de fructe de padure sau simpla. Noi nu am mai avut rabdare si am taiat-o calda. Compozitia in interior era usor lichida, dar foarte gustoasa. 🙂

Salata de fructe Baby

O salata de frutce simpla, potrivita si pentru bebelusi.

Ingrediente salata de fructe baby

  • 1 avocado copt
  • 1 mango copt
  • 1 banana coapta bine dar fara pete maronii
  • un strop de zeama de lamaie sau lime

Fructele se taie dupa bunul plac, se amesteca intr-un bol adaugand zeama de lamaie… si gata. 🙂

Reteta si poza trimise de Ana Maria Morteci

Multumiri, pupaturi si un 2012 care bate la usa

Iata ca trece 2011 si il asteptam voiosi pe 2012.

Bebster.ro a aparut in 2011 si si-a dorit sa stranga la un loc parinti (dar nu numai) pasionati de hrana adevarata. Avand deja experienta fratilor mai mari – Getfit.ro si Suplimente.ro, ne bucuram ca am atras public si aici prin retetele si articolele noastre. Stim ca e tot mai greu sa mananci natural – fie din lipsa resurselor, fie din lipsa surselor de alimente bune, dar de cele mai multe ori din dezinformare si comoditate. Noi suntem aici sa va indemnam in continuare catre o viata sanatoasa si sper din suflet sa avem mai mult ajutor din partea voastra pentru ca e important sa avem un loc al nostru, unde sa gasim informatii si retete utile. Asadar parinti cu bloguri culinare sau de crestere a copiilor, va asteptam daca doriti sa fiti “contributors” pe Bebster.ro. Dupa cum ati vazut, fiecare articol sau reteta ce apartine unui colaborator este semnat de acesta si in functie de preferintele sale punem link catre blogul sau pagina personala de facebook.

Si daca tot vorbim de colaboratori vreau sa multumesc unor fete speciale care ne ajuta fie cu retete, fie cu articole. Multumesc Ana Maria Morteci pentru retetele si pozele minunate si iti doresc un an nou perfect alaturi de sotoi, purci si minunea pe care o asteptati (cosmetice handmade facute de Amy puteti cumpara de aici). Multumesc Alexandra Saceanu pentru articolele de suflet in care s-au regasit multe mame si iti trimit toate gandurile bune pentru noul an pentru tine, pentru Lia si pentru mama ta care va ajuta din umbra (cosmetice lucrate de Alexandra puteti cumpara de aici). Multumesc Adina Beres, psihologul care ne ajuta cu experienta si articolele sale (aici gasiti blogul ei). Multumesc Adina Vladoiu, castigatoarea biletelor in GetFit Camp, care ne-a trimis si ea cateva retete bune si care isi ia sotul de manuta si il aduce la seminariile lui Cristian Margarit despre viata sanatoasa, alimentatie sanatoasa. Le doresc si lor numai bine alaturi de fetita lor scumpa. Multumesc Laura Frunza pentru ca ne-ai oferit ajutor in cadrul unui concurs si pentru ca stiu ca rasfoiesti si retetele de aici pentru scumpa ta Eliza (blogul Laurei e aici). Multa sanatate in noul an! Multumesc Raluca Donciu pentru traducerea trimisa si sper sa mai ai timp si altadata. Va urez un an nou la fel de frumos cum e familia voastra! (blogul Ralucai e aici). Multumesc Iulia Bada (blogul e aici) si Moni si Natalia (bogul aici) pentru retetele voastre si va mai astept. Multumesc Corina B (mamica lui Andrei) si Andreea B (mamica lui Rares), fete dragi mie si care m-au ajutat si ele fie cu articole, fie cu retete. Multumesc si Anei Maita (site-ul aici) si Roxanei Dudus (forumul aici) pentru interviurile pe care le-au acceptat.

Si le mai multumesc celor care ne citesc din umbra, celor care ne lasa feedback si ne incurajeaza spunandu-ne ca le place Bebster.ro, celor care se inspira din retetele noastre si sunt binevoitori incat sa puna un link inapoi catre noi sau care au puterea sa spuna multumesc, dar si celor care se straduiesc sa manance sanatos si se informeaza mereu, asa cum sunt fetele din micul nostru grup.

Sper ca in 2012 sa va avem pe mai multi alaturi de noi. Nu va faceti griji daca nu va ies poze de revista, va asteptam oricum.

La multi ani tuturor!