La circ – “D-ale Bibicilor lui Caragiale”

Nu stiu daca exista o varsta recomandata pentru a merge cu copilul la un spectacol de circ, dar noi l-am luat pe cel mic  (2 ani si 5 luni)  in acest sfarsit de saptamana la primul lui spectacol. Nu vreau sa va vorbesc aici despre animale in captivitate sau cat de abili au fost dresorii, ci despre opinia mea ca parinte. Spectacolul se numeste “D-ale Bibicilor lui Caragiale” si chiar daca ma asteptam sa fie trimiteri si la piesele dramaturgului, nu ma asteptam ca teatrul sa predomine.

– Copilul poate vedea animale felurite: spectacolul a avut dresura de caini, capre, cai, tigri si foci, iar cateva pasari au fost si ele prezente – cativa papagali si 2 pauni albi prezenti in spectacol pentru simplul fapt ca sunt foarte frumosi. A aparut si un sarpe la un moment dat. In pauza am zarit pe geam si camile, insa nu au fost prezente in spectacol. Ne-am fi dorit sa vedem si maimute. 🙂 Focile au fost supuse si cooperante, in timp ce tigrisorii… pisicutele astea sunt foarte independente si asta se vedea in atitudinea lor. Am simtit si mila dar si un pic de teama in acelasi timp.

– Spectacolul de fata combina teatrul cu circul, avand prezenti cativa actori renumiti. Consider ca ar fi fost potrivit ca pe afis sa fie specificata o varsta minima de participare. Cei mai multi copii nu erau departe de varsta fiului meu… si erau foarte multi copii prezenti la spectacol.

– Ar fi frumos sa se reduca sonorul, urletele si agresivitatea. De acord ca circul nu se adreseaza doar copiilor insa cei mai multi vin la circ pentru a-si duce copilul la un spectacol. Cred ca sunt putini cei care merg la un spectacol al circului romanesc doar de dragul spectacolului si nu pentru a-si bucura copilul. Pentru a capta publicul actorii sar printre spectatori in drum spre scena. Noi ne-am nimerit chiar langa una dintre aceste mini-scene si de fiecare data mi-a fost teama ca vreun “Mitica” sa nu dea peste mine si copil.

Personalul de plasare este foarte politicos. Exista insa 2 intrari – una pentru cei care au primit invitatii si cealalta pentru cei “mai fraieri” care platesc biletul. Pana aici nimic deplasat, doar ca ambele intrari dau fix in acelasi hol fara alta departajare, iar atitudinea de la intrare e un pic deranjanta.

Pretul biletelor nu este mic: variaza intre 35 – 70 lei. Cei sub 4 ani nu platesc bilet si stau in bratele parintilor. Desigur, pleiada de actori, circari si animale si tot efortul justifica pretul, insa am mentionat acest aspect deoarece nu pare a fi pentru orice buzunar.

– Daca aveti copil mic, nu luati bilet in primele randuri. Noi am stat mai sus si a fost mai bine. Cei mici se pot speria din cauza animalelor.

– Sunt de felicitat acrobatii pentru munca depusa si rezultatele bune care se vad in spectacol.

– In spectacol nu a fost nici un clovn. Ma refer la clovnii clasici. Desi nu imi plac deloc, copiilor le plac si daca nici la circ nu sunt clovni, atunci unde?

– Sa imi fie scuzata indrazneala, dar combinatia de teatru si circ nu a fost tocmai pe gustul meu. As fi vrut mai mult circ si mai putin teatru. La teatru nu l-am fi luat pe Tudor cu noi.

Si pentru ca nu doar mami e carcotasa, din cand in cand l-am intrebat pe Tudor: “Iti place?” Raspunsurile lui au fost foarte sincere: la momentele fara animale “Nu” spus tare si raspicat si incercarea lui de a ne bloca aplauzele. Animalele au primit raspunsuri pozitive insa, iar la final a aplaudat si el.

Ca o concluzie, daca vreti sa va duceti copilul la circ asteptati mai bine alt spectacol, poate mai potrivit pentru cei mici. Altfel, cei sub 10 ani s-ar putea sa nu fie foarte incantati.

Tort cu spuma si jeleu de zmeura, mango si ciocolata alba

Am sarbatorit recent ziua de nastere a fiului meu, alintat cum altfel decat bebster. A implinit 2 ani si daca la petrecerea de 1 an am facut tort special pentru el ( o turtita cu dovleac, branza, ou, mar si banana) si altul pentru adulti, de data asta m-am gandit ca va fi curios de tortul adultilor, asa ca am incercat sa fac un tort frumos, bun si sanatos din care sa poata gusta si el. Mentionez ca pana acum nu i-am dat dulciuri deloc si singurele forme de indulcire a biscuitilor de casa facuti pentru el au fost bananele sau stafidele. Copilul nestiind ce struto-camila se afla in fata lui nici nu s-a atins de tortul meu si nici nu am insistat pentru ca nu as vrea ca la alte torturi, nefacute de mine sanatos sa fie curios si sa doreasca, asa ca in mare parte tot adultilor a revenit, dar si alti copii invitati au ciugulit din el. 🙂 Mentionez ca tortul, chiar si cel facut sanatos, nu este un aliment care trebuie consumat frecvent, dar daca tot il consumati la ocazii speciale, macar sa fie unul bun si mai sanatos, fara margarina, coloranti, zahar rafinat, etc.

Pentru ca am promis ca voi pune reteta initiala, dar si o reteta vegana pentru o prietena virtuala, vreau sa ma tin de cuvant si nu mai lungesc prea mult descrierea. Reteta vegana nu am facut-o, insa o sa notez ce consider eu ca poate fi inlocuit in reteta initiala, cu ingrediente vegane. Daca va place textura de crema de tort diplomat, atunci asta e desertul pentru voi. Va mai rog doar sa fiti ingaduitori cu aspectul imperfect al decoratiunilor de pe tort, avand in vedere ca este prima oara cand prepar tort.

Scroll pentru reteta vegana

Ingrediente Tort cu spuma si jeleu de zmeura, mango si ciocolata alba

Blat:

Stratul de spuma de zmeura

  • 2 cani de zmeura (proaspata sau decongelata si scursa)
  • 500 ml smantana lichida pentru frisca (fara conservanti, adaosuri si agenti de ingrosare si fara grasimi vegetale hidrogenate)
  • 2-3 linguri de mascarpone (in cazul in care smantana nu se bate si nu se transforma in frisca)
  • 15 g de gelatina pudra
  • eritritol (dupa gust)

Stratul de spuma de mango

  • 3 fructe de mango bine coapte
  • 500 ml smantana lichida pentru frisca (fara conservanti, adaosuri si agenti de ingrosare si fara grasimi vegetale hidrogenate)
  • 2-3 linguri de mascarpone (in cazul in care smantana nu se bate si nu se transforma in frisca)
  • 15 g de gelatina pudra
  • eritritol (dupa gust)

Stratul de ciocolata alba

Stratul de jeleu de zmeura

Pentru decor

  • smantana lichida pentru frisca
  • boabe de rodie
  • unt pentru uns tava

Aveti nevoie de tava de tort cu diametrul de 28 cm, cu inel detasabil si instrumente pentru ornat.

Bateti albusurile spuma si separat galbenusurile. Cand ati obtinut o spuma groasa de albus adaugati usor, in ploaie, faina, eritritol, si amestecati fara a strica spuma de albus. Adaugati si extractul de vanilie si galbenusurile.

Ungeti tava de tort cu unt si puneti blatul in cuptor, verificand din cand in cand cu o scobitoare daca este copt si la mijloc. Cand blatul s-a copt, scoateti-l si lasati-l la racit.

Pregatiti stratul de spuma de zmeura:

Smantana pentru frisca, dupa ce a stat la frigider si este foarte rece se bate pana cand se intareste si se formeaza frisca. Daca nu reusiti sa formati frisca, adaugati putin mascarpone.

In functie de tipul de gelatina folosita, aceasta se pregateste fie prin adaos de lichid fierbinte, fie prin hidratare si topire. Urmati instructiunile de pe ambalajul gelatinei folosite de dvs.

In acest timp puneti la hidratat gelatina in putina apa. Dupa 10 minute puneti-o pe un vas cu apa pe aragaz, pentru a o topi, dar avand grija sa nu fiarba. / sau Adaugati apa fierbinte peste pdura de gelatina, in fucntie de instructiuni.

Adaugati peste frisca zmeura (cu exceptia catorva boabe), extractul de vanilie, gelatina si amestecati cu mixerul pana se omogenizeaza. Opriti mixerul si puneti si boabele de zmeura oprite.

Adaugati spuma formata peste blat, dierct in forma de tort si puneti la frigider pentru o ora.

Dupa o ora se pregateste al doilea strat, de spuma de mango.

Curatati fructele de mango si taiati-le cuburi. Pasati 2 fructe si jumatate si opriti cateva cuburi.

Urmati toti pasii de la stratul de spuma de zmeura.

Turnati stratul de spuma de mango peste cel de zmeura si lasati la frigider pentru o ora.

Dupa o ora pregatiti stratul de ciocolata alba.

Intr-un vas emailat se pune la topit untul de cacao, la foc foarte mic (aragaz electric intre treptele 1 si 2)

Se adauga eritritol, mascarpone si extract de vanilie.

Dupa omogenizare se lasa un pic la racit si daca vi se pare ca nu e suficient de groasa pasta, puneti din nou pe foc si adaugati treptat cate putina faina de orez. Frecati bine pentru a nu se forma cocoloase.

Desfaceti inelul formei de tort si transferati tortul pe suportul de servire.

Adaugati pasta de ciocolata alba peste tortul rece, uniformizand rapid si apoi bagati la frigider.

Pregatiti stratul de jeleu de zmeura, pasand zmeura rece si pastrand sucul ramas de la zmeura de dinainte.

Hidratati gelatina in apa sau sirop de zmeura si topiti-o ca in etapele anterioare / sau adaugati apa fierbinte peste gelatina, in functie de instructiunile de pe pachet.

Adaugati apoi zmeura pasata si amestecati bine pana iese de consistenta unui gem.

Intindeti jeleul doar deasupra tortului, pentru a forma un capac de jeleu. Acesta se va coagula rapid si e bine sa il intindeti repede.

Ornati cu frisca batuta ca mai devreme si cu boabe de rodie.

De aici puteti achizitiona eritritol, faina fara gluten si fara grau, pudra de gelatina, pudra de agar, faina de orez bio, faina de migdale, extract  de vanilie bio si multe alte alimente sanatoase.

Reteta vegana Tort cu spuma si jeleu de zmeura, mango si ciocolata alba

Blat:

Stratul de spuma de zmeura

Stratul de spuma de mango

Stratul de ciocolata alba

Stratul de jeleu de zmeura

Pentru decor

  • frisca din cocos: crema de cocos, fulgi de cocos, eritritol, extract de vanilie
  • boabe de rodie
  • ulei de cocos virgin bio pentru uns tava

Aveti nevoie de tava de tort cu diametrul de 28 cm, cu inel detasabil si instrumente pentru ornat.

Amestecati ingredientele pentru blat, ungeti tava de tort cu putin ulei de cocos.

Coaceti blatul si lasati-l la racit.Este posibil ca acesta sa nu fie pufos ca un blat de chec, dar nu deranjeaza avand in vedere fainurile folosite.

Pregatiti stratul de spuma de zmeura: Dizolvati pudra de agar in 100 ml de apa deasupra unui vas cu apa ce sta pe foc. Nu fierbeti.

Adaugati agar-ul peste crema de cocos, ertitritol si zmeura si amestecati cu mixerul. Mai asaugati cateva boabe de zmeura intregi si turnati in forma de tort, peste blat. Puneti la frigider pentru o ora.

Peste o ora pregatiti la fel stratul de spuma de mango si lasati la frigider inca o ora.

Pregatiti stratul de ciocolata alba: topiti untul de ciocolata la foc mic (intre 1 si 2 pentru aragaz electric) si adaugati crema de cocos, eritritol, extract de vanilie. Omogenizati si adaugati faina de orez daca vi se pare crema prea moale.

Scoateti tortul din frigider, desfaceti inelul si mutati-l pe suportul de servire.

Acoperiti intreaga suprafata cu crema de ciocolata deja formata si bagati din nou in frigider.

Pregatiti jeleul de zmeura, topind agar in apa sau suc de zmeura si amestecati apoi cu zmeura pasata.

Intindeti deasupra tortului pentru a forma un capac. de jeleu.

Pentru a orna tortul puteti forma frisca: macinati fulgi de cocos cat de fin puteti pentru a obtine o faina de cocos; amestecati cu crema de cocos, eritritol si extract de vanilie. Potriviti ingredientele pentru a ajunge la consistenta dorita.

Ornati tortul cu frisca de cocos si boabe de rodie.

Tort crud cu branza, fara zahar si fara cereale

Daca e ziua celui mic sau pur si simplu vrei sa faci o prajitura sau un tort rapid si sanatos, iata mai jos o reteta:

Ingrediente tort crud cu branza, fara zahar si fara cereale

Blat

  • stafide, curmale, smochine (de preferat bio, fara adaos de zahar)
  • alune de padure, caju, nuci, migdale (crude)

Crema

  • 100 gr branza de vaci dulce, grasa si moale
  • 1 banana
  • 50 gr migdale (pe care le-am pus la inmuiat in prealabil)

Se ia un pumn de stafide si cateva curmale si smochine.
Se adauga putin mix de alune de padure, nuci,  caju, migdale.
Se baga impreuna in mixer si se amesteca vanjos, pana se formeaza o pasta.
Dupa ce se face blatul, se baga vreo 30min la congelator sa se intareasca.
Pentru crema se amesteca toate ingredientele la blender.
Se aseaza apoi peste blat si se lasa din nou la congelator pentru inca 30min si se serveste imediat (altfel, crema se inmoaie).
Reteta si poza trimise de Andreea B.

De ce am ales sa alaptez dupa varsta de doi ani

Articol si poza: Alexandra Saceanu

“De ce am ales sa alaptez dupa varsta de doi ani”

Pentru un lucru exagerat, inutil, deviant, periculos, imprudent si scarbos alaptarea dupa varsta de doi ani e cam minunata. Si oricate perechi de sprancene as ridica si oricate     nu-stiu-ce-sa-zic-uri circumspecte ar trebui sa indur, pentru mine nimic nu este mai firesc, mai util, mai natural, mai sigur, mai chibzuit si mai induiosator decat alaptarea unui copil pana cand EL decide sa renunte la san.

Mi-am facut bine temele in timpul sarcinii. Stiam ca ideal este sa alaptezi cel putin sase luni exclusiv, insa dupa primele zile de hranit la foc continuu m-am intrebat, pe buna dreptate: “Sase luni in ritmul asta? Oare voi reusi?”. Dar am reusit. Si uite asa, sase luni s-au trasformat intr-un an, un an s-au trasformat in doi si povestea de dragoste continua.

E firesc, pentru ca un copil nu se trezeste la un an (varsta clasica pentru intarcare la romani) ca dintr-o data nu mai are nevoie de apropiere, de atingerea si de mirosul mamei. Si in niciun caz aniversarea varstei de doi ani nu vine la pachet cu lapte amar si san neatragator. Puiul de om a trait milioane de ani fara sa stie ce varsta are si fara sa primeasca lapte cu program. Ma indoiesc ca ii sunt suficiente cateva sute de ani de “civilizatie” pentru a renunta la asteptarile care i-au modelat evolutia atata amar de vreme.

Este util, pentru ca laptele nu isi pierde proprietatile nutritive (asa cum se tot insista) ci doar, eventual, si le modifica. Pentru ca atunci cand copilul e bolnav, suparat, frustrat sau plictisit sanul e cel mai bun remediu. Pentru ca atunci cand, dupa toate eforturile depuse de noi in bucatarie, copilul impinge cu sila farfuria frumos decorata, suptul salveaza mama de la a ceda nervos. Pentru ca la san adoarme in 10 minute si, daca se trezeste noaptea, nu are nevoie decat de 5 minute pentru a adormi la loc.

Este natural, pentru ca sanii sunt special conceputi pentru a hrani. Nu pentru a atrage, nici pentru a vinde. Ci pentru a hrani. Suntem mamifere si cu asta ne ocupam.

Este sigur, pentru ca, spre deosebire de variantele la cutie, laptele matern nu contine proteine degenerate, grasimi oxidate, indulcitori, vitamine si minerale sintetice. Pentru ca este viu si vine in mii de arome, de gusturi, de senzatii.

Este chibzuit, pentru ca alaptarea prelungita nu este nici pe departe un dat in societatea noastra. Este nevoie de enorm de multa informare, de lecturi kilometrice, de discutii interminabile, de grupuri de suport, de determinare. Mai ales de determinare.

Este induiosator, pentru ca nimic nu poate duplica sentimentul pe care il traieste o mama cu puiul la san. Apropierea, atingerile, oftatul de placere, ticurile si, mai tarziu jocurile, glumele, tachinarile, rasul in hohote. Cum sa nu zambesti? Cum sa nu te induiosezi pana la lacrimi?

Nu stiu cate mamici sunt dispuse sau au posibilitatea sa mearga atat de departe. Nu stiu nici daca este cu adevarat important in zilele noastre, cand accesul la alimente sigure si ingrijire este mult mai facil si cand, evident, copilul de doi ani nu mai depinde de sanul mamei pentru supravieturie. Habar nu am daca alaptarea prelungita este benefica oricarui copil, in orice conditii.

Ce stiu insa cu siguranta este ca noi doua suntem fericite asa, ca fetita mea a crescut minunat, ca este sanatoasa, mancacioasa, vesela, relaxata, sociabila, curioasa, independenta, intelegatoare, empatica, dragastoasa si iubitoare. Si pariez pe orice ca si alaptarea are o mica, mititica, minuscula contributie la afacerea asta. Sau una imensa?

Poza si articol de Alexandra Saceanu