Ce mai mananca Bebster?

Poate ca multi ajungeau aici cautand retete pentru copii. Initial am pus titlul acestui articol “De ce nu mai public retete noi pe blog”, dar am schimbat inainte sa-l public. Timpul trece si gusturile copilasilor se schimba. Astfel, modul in care mananca al meu copil poate fi enuntat in cateva fraze.

somon midii cartofi dulci

De ceva timp nu mananca nimic complicat, ci prefera alimentele rontaite separat. Asadar, carnea e carne, leguma e leguma, fructul e fruct. Degeaba ma cazneam eu cu inventat retete peste retete, copilul nu mai vroia nimic amestecat, cu cateva exceptii: ciorbele si pilafurile. Bineinteles ca mai mananca si din preparatele ale caror retete le public pe GetFIT.ro, dar am observat ca preferatele lui raman mancarurile simple.

Saratele fara gluten

Saratele fara gluten

Ce mai mananca Bebster (care acum are deja 4 ani jumatate)?

  • Supe de carne si os, din pasare sau vita – prefera sa bea supa clara direct din pahar sau cana. Uneori mai facem taitei de casa din faina de orez si rareori, cu faina de grau.
  • Ciorbe clasice, neaparat cu carne si pe cat posibil cu maduva si zgarciuri, din porc, oaie, vita.  Nu se atinge de supe si ciorbe precum: supa crema de broccoli, ciorba de loboda. Daca e ciorba, e musai sa avem un os in farfurie si daca mai poate musca si dintr-o ceapa e si mai bine!
  • Pestele este carnea preferata. Cere mereu peste portocaliu (somon), dar si alti pesti. Ii place mult sa manance sushi.
  • Uneori cere “doar carne” sau copanel, desi nu e un impatimit al carnii, preferand legumele. Copanelele la noi sunt destul de limitate pentru ca pasarile de tara nu se gasesc pe toate drumurile, iar gainile au doar 2 picioare.
  • Iubeste lebarul, carnatii de casa (pregatiti la steamer, oricat de ciudat ar parea, ies buni), soriciul, ficatul fiert (a mancat si crud din proprie initiativa), creierul, maduva.
  • Legume de tot felul, preparate la aburi, cu unt si condimente (broccoli, conopida, morcov), la cuptor (cartofii obisnuiti si cei dulci), dar mai ales crude.
  • Fructe de tot felul, inclusiv avocado gol. Mai mananca uneori pasta din avocado, ou, ceapa si patrunjel.
  • Ii plac pilafurile, cu orezul fiert in supa de pasare de tara. Rareori mananca si paste din orez sau porumb, cu carne si suc de rosii.
  • Ii plac nucile si semintele si le rontaie aproape zilnic.
  • Ciuguleste biscuiti raw vegan, biscuiti fara gluten si fara zahar, facuti de mine in casa (aveti destule retete), uneori ciocolata fara zahar, indulcita cu stevia sau cu maltitol.
  • Bea in continuare lapte din biberon seara, dar nu in fiecare seara si nu insist sa ii schimb acest obicei pentru ca ii face placere.
  • Nu se innebuneste dupa oua, dar le primeste in diverse preparate si rar cere sa manance oul fiert cu miez de nuca.

sorici

Ce nu mananca Bebster?

  • De la 10 luni refuza orice lactate in afara de laptele de capra (sau vaca iarna) si de untul din diverse preparate. Mai mananca mascarpone, nestiind ca e branza. Uneori mai facem inghetata cu fructe si iaurt si nu se prinde.
  • Nu il atrag deloc chestii precum pizza, lasagna… nici nu mi-as dori neaparat. Am facut si variante fara gluten si fara branza, dar i s-au parut suspecte si nu s-a atins de ele.
  • Nu primeste prajeli, mezeluri, margarina, soia.
  • A gustat ocazional paine, tort de la zile de nastere ale altor copii.

nuci romanesti

 

 

 

 

Diversificarea alimentatiei bebelusului – tot ce trebuie sa stii!

slider diversificare

Am strans aici linkurile cu cele mai utile articole despre diversificare si autodiversificare cu alimente sanatoase. Veti putea citi despre schema cu alimente utile si despre ce inseamna piramida alimentara sanatoasa. Acest buchet de link-uri este util oricarei mamici care nu stie de unde sa porneasca, se simte coplesita de atatea informatii contradictorii, dar vrea sa isi creasca sanatos copilul.

Inceputul diversificarii alimentatiei bebelusului

Autodiversificarea cu alimente sanatoase

Schema Bebster de diversificare a alimentatiei bebelusului

Tabel cu alimente pentru diversificare in functie de varsta – Cand introducem alimentul X?

Piramida alimentara Bebster

 

Galbenusul si importanta lui in diversificare

Ficatul si importanta lui in diversificare

Minunile supei de gaina

 

Succes! Va asteptam cu drag comentariile!

Copilul NU vrea sa manance (II)

Am revenit cu un update la articolul din 26 Decembrie. Nu ma asteptam sa vad schimbari atat de curand, dar iata ca ele au venit deja. Tudor, a inceput sa manance mult mai mult, sa ceara mancare si desi mai face mofturi la anumite alimente suntem incantati de cele realizate pana acum. Mai nou are 3 mese principale pe zi, iar pana acum nu vroia decat 1 la care ciugulea mai mult. Intre mese are gustari de fructe sau nuci, alune, caju, fistic.

Mai exact, iata ce am facut:

1) Am decis sa nu mai spunem ca el “NU” mananca in prezenta lui.

2) Mancam toti la masa sau masa se ia cu cel putin un membru al familiei care mananca acelasi lucru.

3) Nu este intrebat daca vrea sa manance. Farfuria cu mancare o punem pe masa. Daca cere altceva de mancare ii dam altceva.

4) Daca refuza mancarea, luam farfuria de pe masa la sfarsitul perioadei necesare mesei. Daca o cere inapoi i-o dam. Nu insistam deloc sa manance. Nu ne rugam de el sa manance.

6) Cand refuza un aliment hranitor si necesar in dieta lui, fie il ascundem in alte alimente, fie il incurajam sa manance cu ajutorul unor jocuri: “ce puternic te-ai facut daca ai mancat alimentul x!” sau “esti ca un tigru cand mananci x!” sau “oare va veni leul Tudor sa manance tot din farfurie?“. De cele mai multe ori el isi asuma personajul si incepe sa manance alimentul respectiv. Daca exista un aliment pe care nu vrea deloc sa il manance, care ii provoaca greata si nefiind unul absolut necesar, nu insistam. In cazul lui Tudor acest aliment este branza. Noi folosim alimentul asta pentru o anumita complicitate in alt gen de situatii. Cum nici mie nu imi place sa mananc branza sau alte lactate decat foarte rar, am devenit astfel complicele lui si afirmam ca “Noua nu ne place branza“. Am observat ca a capatat incredere in gusturile mele si pot aplica metoda asta la alimente pe care nu vreau sa le manance, dar si-ar dori, vazandu-le la alti copii. Daca vedem prajituri sau paine, ii spun: “Noua nu ne plac painea, branza si prajiturile. Prajiturile si painea ne fac bubita in burta si nu mancam asa ceva pentru ca vrem sa fim sanatosi si puternici“.

Cam asta am aplicat pana acum. Poate exista si alte metode, dar astea au mers la Tudor intr-un interval de timp foarte scurt. Nu l-am constrans si nu am aplicat pedepse sau recompense. Incercati, iar daca aveti rezultate, va astept cu pareri in zona de comentarii.

Citeste si articolul Copilul NU vrea sa manance (I)

Urzici cu orez si usturoi verde

Ingrediente Pilaf de urzici cu orez integral si usturoi verde

  • 1 kg de urzici
  • 2 -3 cescute de orez integral bio
  • o ceapa uscata tocata marunt
  • 4 – 5 linguri de unt sau ulei de masline
  • sare piper
  • usturoi verde tocat

Se pun urzicile si orezul la fiert in vase separate pentru ca orezul integral poate avea un timp de fierbere mai mare. Urzicilor nu li se pune foarte multa apa.

Cand orezul este aproape fiert se adauga peste urzici.

Se lasa la fiert pana mai scade, se adauga unt, piper si usturoi verde tocat si se stinge focul.

Chiftele de curcan la cuptor

Toata lumea stie sa faca tot soiul de chiftele.  Am invatat mai nou sa le facem la cuptor ca sa evitam prajeli si arsuri. Chiftelele de mai jos nu au vreo reteta neimaintalnita. Sunt tot chiftele facute la cuptor.  Singura problema cu chiftelutele coapte era faptul ca tot sucul si oul se scurgeau din chiftea, iar ele ramaneau mici si cam uscate, desi gustoase si asa. Mama a venit cu o idee nemaipomenita ca sa previna asta, asa ca iata chiftele moi la cuptor:

Ingrediente chiftele de curcan la cuptor

  • 500g de carne de curcan (nu neaparat pieptul)
  • 1 – 2 oua de tara sau bio (in functie de cat de mari sunt ouale si de cat de zemoasa este carnea)
  • 1 ceapa rosie
  • 3 – 4 catei de usturoi
  • verdeata – marar, patrunjel
  • sare
  • piper

Tocati carnea, ceapa, usturoiul si verdeata cu masina de tocat. Adaugati apoi sare si piper.

Fierbeti apa intr-un vas, opriti focul si scufundati chiftelele in apa cateva momente.

Luati-le din apa si puneti-le in tava de cuptor unsa cu putin unt. Coaceti chiftelele la foc mic fara a le rumeni prea tare.

Poza este facuta cu telefonul pachetelului meu de la birou asa ca ii veti ierta calitatea. 🙂

Legume mexicane cu sos de smantana la cuptor

Amy are pofte in sarcina. 🙂 Ce bine ca pofteste la feluri de mancare sanatoase!

Ingrediente legume mexicane cu sos de smantana la cuptor:

Pt 2 portii:

  • 1 punga legume amestec mexican congelat
  • 2 linguri ulei masline extravirgin
  • sare
  • piper
  • 4 linguri smantana (bio)
  • 1 lingura faina de hrisca/orez integrala (optional)

Puneti legumele intr-un vas de sticla termorezistent. Nu este nevoie sa le decongelati. Adaugati uleiul sarea si piperul, amestecati bine cat sa se acopere toate legumele cu ulei si puneti tava la cuptor la foc mediu.
Lasati legumele la cuptor pana scade apa (vor lasa apa) si se coc. Va dura intre 45-60min, depinde de cuptor. Amestecati des.

Cand s-au copt legumele este timpul sa preparati sosul. Amestecati smantana cu faina, turnati totul peste legume, amestecati si puneti din nou vasul in cuptor pentru 3-4 minute.

Serviti legumele calde langa broccoli sau ca si garnitura pentru diferite fripturi.

Reteta si poza trimise de Ana Maria Morteci

Blini cu pasta de branza si icre de somon

Cand mi-a trimis reteta, Amy mi-a spus ca nu e o poza prea reusita… apoi am vazut si poza si imediat am simtit cum imi ploua in gura la vederea icrelor de somon.

Ingrediente blini cu pasta de branza si icre de somon

Blini:

  • 1ou
  • 25 g faina de hrisca integrala
  • 25g faina de orez integral
  • 10 g unt topit
  • un vf de cutit bicarbonat de sodiu

Se amesteca ingredientele si se coc pancakes  (clatite) mici intr-o tigaie cu smalt sau ceramica. Le puteti coace si la cuptor.

Crema de branza:

  • 50 g unt (bio)
  • 50 g branza de capra, iar pentru adulti si copii mai mari branza cu mucegai albastru
  • 50 ml smantana  (bio)

Se amesteca toate la robot.

Pe fiecare blini se pune pasta de branza si deasupra icre de somon. Gata!

Reteta si poza trimise de Ana Maria Morteci.

Tigaie cu carne de capra, taitei de orez, legume si ou

Mancare chinezeasca nu prea mananc pentru ca mi se pare foarte sarata. Dar uite ca acasa putem face cate ceva care sa ne aminteasca de mancarea chinezeasca si sa nu contina prajeli, amidon sau sare in exces.

Ingrediente tigaie chinezeasca cu carne de capra, taitei de orez, legume si ou

  • 150 g carne de capra (merge si cu oaie, pui sau vita)
  • amestec de legume chinezesti (morcov, urechi de lemn, ardei, telina, etc.)
  • praz sau ceapa verde
  • jumatate de pachet de spaghete de orez (am preferat spaghetele pentru ca am gasit bio si fara MSG)
  • 2 oua de tara sau bio
  • 2 maini de nuci caju
  • sare
  • piper
  • boia de ardei iute
  • ulei de masline bio
  • cateva picaturi de sos de soia fara gluten, bio (optional, doar pentru adulti)

Fierbeti sau coaceti carnea la cuptor. Eu am folosit carne ramasa de la friptura din ziua precedenta.

Asezati legumele congelate intr-o tigaie ceramica sau smaltuita si adaugati ulei de masline. Dupa ce se dezgheata adaugati apa atunci cand este nevoie pentru a nu se praji.

Fierbeti spaghetele separat.

In alt vas faceti omleta din cele 2 oua, sare si piper si coaceti la cuptor.

Feliati prazul.

Cand legumele sunt aproape facute adaugati prazul, nucile caju si carnea si  mai lasati un pic. Atentie, legumele trebuie sa ramana totusi destul de tari, iar prazul cu atat mai mult.

La sfarsit, stingeti focul, adaugati spaghetele de orez si omleta taiata fasii. Adultii pot folosi cativa stropi de sos de soia bio, fara gluten.

Biscuiti de casa cu nuca, fara gluten si fara zahar

Iulia Bada ne-a trimis reteta ei de biscuiti de casa cu nuca si faina fara gluten, faina pe care i-am trimis-o mai demult in urma unui concurs de retete sanatoase.

Ingrediente biscuiti de casa cu nuca, fara gluten si fara zahar

Amestecati ingredientele si adaugati faina suficienta cat sa se formeze o coca densa, ce poate fi taiata cu formele de biscuiti.

Iulia nu a adaugat ceva care sa indulceasca pentru ca piticul ei nu este prieten cu gustul dulce. 🙂

Se amesteca untul moale, oul si nucile si se adauga faina cate cuprinde, cat sa se formeze o coca densa, ce poate fi taiata cu formele de biscuiti.

Aluatul se lasa la rece 20 minute in frigider, apoi se intinde si se taie cu formele dorite.

Se coc biscuitii la foc mic in cuptorul preincalzit.

Reteta si poza trimise de Iulia Bada.

Tort de mere si dovleac, fara gluten si fara zahar

Alina Lupu a facut un tort frumos inspirandu-se din retete gasite pe site.  Eu sunt foarte fericita cand vad ca cineva experimenteaza retetele si am vazut ca Alina le experimenteaza des. 🙂 Iti multumim.

Ingrediente tort de mere:

Dupa ce ati facut blatul tortului, luati gemul de mere si amestecati-l cu gelatina dizolvata anterior in putina apa. Intindeti crema din gem de mere fara zahar si gelatina intre straturile de blat si apoi acoperiti intreg tortul cu aceeasi crema.

Ornati tortul cu seminte de dovleac, merisoare uscate si bucati de nuca de cocos.

Poza si reteta trimise de Alina Lupu.

Prajitura Puf cu portocale, fara gluten, fara zahar

Cel mai bun desert cu portocale este portocala in sine, mancata imediat dupa decojire. Ama a lansat o provocare saptamana aceasta si i-am dat urmare.  Daca vrem sa ne rasfatam un pic putem proceda ca mai jos:

Ingrediente Prajitura Puf cu portocale, fara gluten, fara zahar

  • 3 oua de tara sau bio
  • coaja de portocala si lamaie
  • 1 portocala
  • 1 lingura de faina de porumb bio (faina, nu malai; se gaseste in hipermarketuri la raionul bio)
  • 2 – 3 linguri de xilitol sau un alt indulcitor natural preferat
  • extract de vanilie naturale sau pastaie de vanilie
  • 4 linguri de mascarpone
  • unt bio pentru uns tava

De aici puteti lua Xilitol – indulcitor natural.

Se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma cu mixerul.

Se adauga jumatate din cantitatea de xilitol, coaja de portocala si lamaie, extract de vanilie natural si se bate din nou amestecul.

Se adauga faina de porumb si se bate din nou.

Ungeti o tava rotunda cu unt si turnati compozitia. Coaceti la 120 C pana trece testul scobitorii.

Separat puneti cele 3 galbenusuri, mascarpone, jumatate din cantitatea de xilitol, coaja de portocala si lamaie, extract de vanilie natural intr-un castron de portelan si amestecati-le bine. Asezati  castronul intr-un vas cu apa care fierbe si frecati aproximativ 10 – 15 minute. 🙂 Stiu, e obositor. Din cand in cand puteti lasa castronul din mana sa va odihniti… nu e nici o problema.

Lasati crema la racit.

Taiati felii de portocala si indepartati coaja. Daca vreti felii egale, veti sacrifica mai multe portocale… eu nu mi-am batut capul fiind o prajitura pentru acasa.

Fierbeti apa si inmuiati 1-2 minute feliile de portocala.

Peste blat intindeti crema si deasupra asezati feliile de portocale. Ajutati cu o lingura sa curga crema (mie imi place cum arata crema care se revarsa de pe prajituri).

Dati prajitura la rece.

Omleta la cuptor cu ciuperci de padure, spanac si mozzarela

Si pentru ca tot ne-am incins la discutii despre ciuperci ( vezi articolul Ciupercile – aliment sanatos ), iata si o reteta cu ciuperci de padure, spanac si branza. Omleta asta este atat de densa si plina de nutrienti incat as fi numit-o mai degraba placinta nutritiva fara cereale. Poate ca nu arata foarte bine in poza (da, inca nu mi-am recuperat aparatul de la mama) , dar va asigur ca gustul a fost minunat.

Ingrediente Omleta la cuptor cu ciuperci de padure, spanac si mozzarela

  • jumatate de punga de ghebe congelate
  • o punga cu amestec de ciuperci de padure  (ghebe, hribi, pleurotus, etc.)
  • 150 g de spanac congelat (bio)
  • 5 oua de tara sau bio
  • mozzarella
  • piper (in functie de varsta)
  • sare (in functie de varsta)
  • 200 g unt bio
  • 3 catei de usturoi
  • busuioc
  • jumatate de ceapa rosie

Decongelati ciupercile si spanacul.

Intr-un vas emailat puneti 150 g de unt, ciupercile, sare si piper. Lasati-le la foc mic pana se inmoaie si sunt gasta sa fie consumate. Nu dati focul tare – ideea e sa isi lase din propriul suc, sa fiarba in el si in unt si nu sa se prajeasca.

Spanacul puneti-l in alt vas emailat cu 3 catei de usturoi feliati si 50 g de unt, sare si piper.

Bateti ouale cu cu busuiocul si asezati-le in tava termorezistenta unsa cu putin unt. Puneti deasupra ciupercile, apoi spanacul, rupeti mozzarella si adaugati felii de ceapa rosie.

Mai presarati sare si piper si coaceti la foc mic pana vedeti ca ciupercile nu mai au zeama. Este esential ca omleta sa fie coapta la foc mic pentru a nu se coace oul si branza inaintea ciupercilor.