Vinetele

Vinetele sunt legume ce fac parte din familia solanaceelor. Din aceasta familie mai fac parte si rosiile, ardeii, cartofii, tutunul si alte plante foarte toxice (ex: matraguna).

Sfaturi practice despre vinete

  • Vanata contine multa apa, cam 95%, iar la gatit isi va lasa foarte mult suc in vas.
  • Daca o sarezi, aceasta absoarbe mai putin ulei.
  • Salata de vinete va iesi mai buna si mai sanatoasa daca vei coace vinetele in cuptor in loc sa le pui pe gratar sau plita.
  • Vinetele pot fi congelate, dar isi schimba din gust si textura.
  • Se vor alege vinetele ajunse la maturitate, intrucat vinetele tinere au potential toxic mai mare – contin mai multa solanina. Asadar, nu alegeti vinete foarte tari.
  • Pentru a reduce toxicitatea, este bine sa se curete de coaja si sa fie lasate la inmuiat cateva ore in apa sarata.
  • Nu consumati vinete crude.

Beneficii pentru sanatate legate de consumul de vinete

  • Contin nasunina, un antioxidant ce aduce beneficii creierului, prin protejarea membranei celulare a lipidelor. Nasunina este un chelator al fierului si de aceea se recomanda mai ales femeilor la menopauza.
  • Vinetele contin acid clorogenic, cu proprietati anti mutagenice, antivirale si confera ajutor in scaderea colesterolului LDL.

Probleme, riscuri, alergii legate de consumul de vinete

  • Contine o cantitate mica de nicotina.
  • Ca si alte legume din aceeasi familie, sunt puternic inflamatoare, inrautatind simptomele artritei, reumatismului,  si ale altor boli inflamatorii, din cauza contintului de solanina.
  • Evitati sa dati des copiilor vinete si alte plante ce contin solanina.

Articole similare:

One comment

Leave a Reply