Uleiul de cocos

Ce este uleiul de cocos?

Uleiul de cocos este uleiul obtinut prin presarea pulpei de la nucile de cocos mature, culese din cocotier. Este un ulei consumat de multe popoare si cu aplicatii in multe domenii. Este un ulei rezistent termic, fiind potrivit pentru gatit, insa beneficiile sale pentru sanatate sunt cunoscute atunci cand este consumat in stare cruda.

Care sunt beneficiile consumului de ulei de cocos?

Uleiul de cocos aduce multiple beneficii in ingrijirea cosmetica – par, piele, dantura, in sanatatea sistemului imunitar, osos si in multe alte probleme de sanatate. Daca nu se cunosc in familie alergii la nuci, cel mai probabil este bine tolerat si de copiii mici. Prin prezenta acizilor lauric, capric si caprilic, uleiul de cocos este folosit cu succes pentru efectele antifungic, antibacterian, antiviral, antioxidant. Acidul lauric, prin convertirea sa in corp in monolaurina, se utilizeaza pentru probleme ca herpesul, gripa, citomegalovirus, listeria, helicobacte pylori, giardia si chiar pentru alte afectiuni mai grave.

Uleiul de cocos are 90% grasimi saturate – acid lauric, capric, caprilic, miristic si palmitic, restul fiind compus din polinesaturate – acid lineoleic si mononesaturate – acid oleic, precum si polifenoli – acidul galic si alte elemente printre care vitaminele E, K si fier. Copiii au nevoie de mai multe grasimi saturate in alimentatie decat adultii, laptele matern fiind o sursa bogata de grasimi saturate. Acidul lauric este principalul agent antiviral prezent in laptele matern.

Contine trigliceride cu lant mediu (MCT), care nu au efecte negative asupra colesterolului si bolilor de inima, ci dimpotriva, ofera protectie in bolile de inima, spre deosebire de trigliceridele cu lant lung des intalnite in alimentatie.

Uleiul de cocos este util pentru copii:

  • foarte bun pentru masajul bebelusilor
  • ajuta la inmuierea si eliminarea cojitelor de pe scalpul bebelusilor
  • contribuie la o buna igiena orala prin efectul antiviral
  • folosit cu succes pentru tratarea iritatiei de scutec si a eczemelor
  • efect benefic in alimentatia copiilor, prin grasimile saturate si efectele sale antivirale, antibacteriene si antifungice
  • ajuta in candidoza bucala (limba alba incarcata)
  • benefic in imunitate, prevenirea racelilor
  • ajuta in eliminarea paduchilor
  • este folosit adesea in formulele de lapte

Uleiul de cocos benefic pentru adulti:

  • pentru masajul abdomenului in sarcina, dar si pentru alte tipuri de masaj
  • uz cosmetic pentru ingrijirea pielii uscate
  • ca masca de par pentru varfuri deteriorate si pentru tratarea matretii
  • intern, pentru efectele pozitive asupra sanatatii enumerate mai sus
  • pentru calcaie crapate, coate aspre si buze descuamate
  • pentru dermatite si herpes
  • pentru prevenirea racelilor

Articole similare:

One comment

Leave a Reply