Pepenele galben

Pepenele galben este un deliciu atunci cand este copt si racorit bine. Fie ca il gusti in salata de fructe, suc sau musti direct dintr-o felie zemoasa el iti aduce si beneficii, nu doar placere.

Sfaturi practice despre pepenele galben

Alege pepeni fermi, parfumati si galbeni, fara pete si portiuni moi sau lovituri.

Spala foarte bine coaja pepenelui inainte de a-l taia.. Pe suprafata ei pot ramane bacterii foarte daunatoare. De aceea este bine sa scobesti continutul, pentru a nu atinge foarte mult coaja acestuia.

Beneficii pentru sanatate prin consumul de pepene galben

  • Bogat in betacaroten, care se transforma in corp in vitamina A, ce protejeaza ochii si poate intarzia sau preveni aparitia cataractei. Vitamina A este deasemenea foarte importanta pentru protectia plamanilor fumatorilor.
  • Pepenele galben contine adenozina, o substanta ce ii ajuta pe cei bolnavi de inima, avand proprietati anti-coagulante.
  • Acidul folic pe care il contine il face recomandat si gravidelor, dar nu numai.
  • Continutul de potasiu il recomanda si pentru reducerea stresului,  prevenirea pietrelor la rinichi, prevenirea osteoporozei. Absenta potasiului in organism duce la diminuarea de superoxid dismutaza (SOD), o enzima folosita ca terapie pentru multe boli, ce are un important rol antioxidant.
  • Usor diuretic si purgativ.
  • Superoxid dismutazele continute ajuta la reducerea inflamatiei, protejarea rinichilor, precum si in diferite tipuri de cancer si boli autoimune.
  • Bogat in vitamina C, asigura protectie impotriva radicalilor liberi si imbunatateste imunitatea.

Probleme, riscuri, alergii asociate consumului de pepene galben

Ca multe alte fructe, pepenele galben poate da uneori alergii la nivel oral – mancarimi, arsuri, umflare.

Daca nu este bine spalat inainte de taiere, consumatorii se pot contamina cu diverse bacterii, printre care si Salmonella.

Be Sociable, Share!

Articole similare:

One comment

Leave a Reply