Gustul dulce ne place inca de la nastere cand gustam prima oara laptele matern. Multe mame se feresc mai tarziu sa introduca devreme alimentele dulci, in timp ce altele introduc prima masa a bebelusului sub forma de suc de fructe. Chiar daca uneori nu putem face diferenta de gust in functie de indulcitorul folosit, organismul nostru o face si reactioneaza diferit.

Dulcele ne place in orice forma si putem deveni chiar dependenti de el. Sa vedem ce diferente sunt intre diferitele surse de placere.

Sucroza – este cunoscuta si sub denumirea de zahar sau zaharoza. Ea se formeaza din glucoza si fructoza. Exista variante ale produsului de genul zaharului de trestie sau zaharul din sfecla de zahar. Sunt de preferat variantele de zahar brut, celui rafinat.

Fructoza – este zaharul provenit din fructe, cel mai solubil in apa dintre toate zaharurile. Se gaseste in fructe, legume, miere.

Glucoza – cunoscuta si sub denumirea de dextroza. Se produce natural prin fotosinteza la plante si prin descompunerea glicogenului la animale, iar industrial din cartofi, porumb, orez, grau,din amidonul acestora.

Intr- un studiu efectuat in 2009 s-a evidentiat la toate persoanele testate o crestere semnificativa a greutatii corporale dupa 10 saptamani de folosire a glucozei sau fructozei ca indulcitori. La cei care au consumat fructoza s-a semnalat o crestere a grasimii intra-abdominale (grasime care se afla intre tesuturi si organe), un nivel crescut de grasimi in sange, o crestere a productiei de grasime in ficat, cresterea colesterolului rau (LDL) si a trigliceridelor, scaderea sensibilitatii la insulina.

Ce trebuie sa intelegem de aici? Fructoza este mai periculoasa pentru organism decat pare. Asta nu inseamna ca trebuie eliminata total din alimentatie. Un consum moderat de fructe este bine-venit. Dietele bazate pe consumul in exces de fructe nu fac bine organismului si se cunosc si cazuri de diabet in sarcina datorita excesului de fructe. Iata de ce sucul de fructe nu este bun nici ca prim aliment in diversificare. Se prefera piureurile de legume si abia apoi piureuri de fructe  si nu sucuri, care concentreaza si mai multa fructoza. Daca sunt prea groase pentru o prima masa, se pot dilua cu apa sau lapte matern/formula.

Lactoza – este un zahar care se gaseste mai ales in lapte, format din galactoza si glucoza. Lactoza este in general bine tolerata de catre copii, si rar tolerata de catre adulti.

Alcooli ai zaharului (nu produc carii): xilitol, eritritol, maltitol, manitol, isomalt, glicerol, sorbitol, glicol, etc.

Xilitol – un poliol extras din fructe si porumb. Indulcirea cu xilitol este benefica pentru dinti, previne cariile, fiind un ingredient frecvent in pastele de dinti. Are un continut caloric redus. Este benefic si in candidoza, spre deosebire de galactoza, glucoza si sucroza, care cresc raspandirea acesteia. In cantitati mari poate avea efect laxativ. Poate fi toxic pentru animale, in special caini. Gustul dulce este la fel de intens ca in cazul zaharului.

Eritritol - se produce natural in fructe si alimente fermentate, iar industrial prin fermentarea glucozei. Are 60-70% din dulceata zaharului, avand un aport caloric redus. Nu are efect laxativ si nu produce carii.

Maltitol – are 75-90% din dulceata zaharului si calorii mai putine. Are efect laxativ.

Sorbitol – se gaseste in pere, mere, prune, piersici, etc. Are efect laxativ.

Alti indulcitori naturali

Stevia – este un indulcitor natural extras din frunzele unei plante. Gustul dulce apare mai greu si dispare la fel de greu in comparatie cu cel dat de zahar, dar este mai intens. In unele combinatii alimentare poate lasa la sfarsit un gust usor dulce-amarui. Exista diverse dezbateri pe tema sigurantei folosirii ca indulcitor natural, izvorate in mare parte din interese economice. Este un indulcitor natural folosit de secole in America de Sud, dar si pe alte continente. Cercetarile medicale arata beneficii ale ultilizarii acestei plante in obezitate, hipertensiune si osteoporoza. Mareste toleranta la glucoza, fapt ce o face o indulcitor potrivit si pentru diabetici.

Sirop (nectar) de agave – produs din agave prin utilizarea amidonului si a unei concentratii mari de fructoza. Gust foarte dulce.

Sirop de artar - este o varianta mai sanatoasa a zaharului, extras din seva de unui copac. Siropul de artar pur contine in special sucroza, dar si vitamine si minerale.

Sirop de porumb – extras din amidonul de porumb, contine in special glucoza si mai este numit si sirop de glucoza. O alta varianta a sa este siropul de porumb bogat in fructoza, denumit si sirop de glucoza-fructoza. Este ascuns in multe alimente sub diferite denumiri, fiind un produs asemanator zaharului. Este folosit la falsificarea mierii.

Miere – produs natural din nectarul de flori. Contine fructoza, glucoza, sucroza, maltoza si are gust dulce de intensitate similara cu cea a zaharului tos. In functie de florile din care albinele recolteaza materia necesara, aroma mierii se schimba. La fel si proprietatile nutritive ale acesteia. Contine vitamine si minerale in cantitati foarte mici, desi exista destul folclor legat de bogatia de nutrienti.

Sucanat – este adevaratul zahar de trestie brut. Se obtine din sucul de trestie dupa evaporarea apei.

Indulcitori artificiali – consideram periculoasa pentru sanatate folosirea acestora

Indiferent de ceea ce auziti de launii doctori si chiar nutritionisti, este bine sa evitati indulcitorii artificiali.

Sucraloza – de 600 de ori mai dulce decat zaharul, de 2 ori mai dulce decat zaharina si de 3 ori mai dulce decat aspartamul. Are codul E955 si a fost descoperita in incercarea de a forma un insecticid, folosindu-se foarte multe substante chimice printre care si clorul, considerat carcinogen. Sucraloza nu este un produs natural, desi prin denumirea sa este adesea confundata cu sucroza.

Aspartam – este cel mai controversat indulcitor artificial. In timp ce industria incearca sa ii demonstreze siguranta folosirii, exista tot mai multe studii care arata riscurile mari asupra sanatatii, in urma folosirii acestui indulcitor. Este de 200 de ori mai dulce decat zaharul.

Acesulfam K – acesulfamul de potasiu este un indulcitor artificial, de 200 de ori mai dulce decat zaharul.

Neotam – o noua versiune de aspartam, fara fenilalanina. Este de 7000-13000 de ori mai dulce decat zaharul.

Zaharina – de 200-700 de ori mai dulce decat zaharul. Lasa un gust amarui. Studii pe oameni si animale evidentiaza potentialul sau carcinogen.

Ce indulcitori sunt sanatosi?

Gustul dulce poate fi inselator. Depinde foarte mult de tipul indulcitorului, dar si de toleranta personala. In timp ce se cunosc efecte negative  si din partea zaharului, dar si a celorlalte tipuri de indulcitori, ne punem intrebarea cu ce putem indulci intr-un mod sanatos alimentele. In primul rand, omul din cele mai vechi timpuri a avut parte de gustul dulce ocazional Рmiere (greu de accesat) si diferite fructe salbatice (un mar salbatic nu are aceeasi cantitate de zahar sau dimensiunile unuia altoit). Asadar, pentru accesarea ocazionala a dulcelui consideram mai sanatoase fructele bio, stevia, siropul de artar, xilitolul, eritritolul, mierea nepasteurizata, forme brute si bio ale zaharului.

Indulcitorii artificiali ar trebui evitati in totalitate.




Be Sociable, Share!

Articole similare:

Comentarii (14)

  1. Raluca Georgiana Ghinea

    pot sa folosesc siropul de agave la dulceata? cum se pune?

    1. Mai degraba xilitol sau poti lasa neindulcit si sa indulcesti atunci cand mananci cu ce vrei.

  1. Ca indulcitor natural eu prefer de departe Xylitolul. Nu numai ca e foarte bun la gust dar mai este si antibacterian – dupa cum ati spus. Eu folosesc si pasta de dinti, apa de gura, guma de mestecat care sunt indulcite see you xylitol.

  1. Despre dulciurile care “slabesc” | Bebster

    […] si articolul Dulce si indulcitori pentru a afla diferentele dintre diverse tipuri de indulcitori, atat naturali cat si […]

  1. sincer nici nu stiu cui sa multumesc pentru posibilitatea ce ne-a fost creata de a comunica cit mai repede si cu cat mai multe persoane.o spun pentru ca sunt o persoana ceva mai in varsta incepatoare in ale navigatiei pe net dar sunt deosebit de incantata ca am posibilitatea sa gasesc raspunsuri la foarte multe intrebari fara a cicali pe cineva cu nestiinta mea .Eu de exemplu in arma testelor de sange am constatat ca am glicemia marita si atat .nu mi s-a recomandat nimic decat regim alimentar .dar facand un test electromagnetic am avut ocazia sa constat ca am tendinte de un nivel scazut de insulina si un nivel ridicat de glicemie toata lumea imi zice nu zahar dar eu daca nu consum dulciuri am senzatie de lesin

    1. Este important de stiut cat din alimentatia ta o reprezinta cerealele si dulciurile si cat carnea si grasimile.

  1. Dieta sanatoasa in timpul sarcinii | Bebster

    […] cu mucegai, preparate cu peste si fructe de mare crude, sucuri carbogazoase, produse indulcite cu indulcitori artificiali, alcool, cafea, produse de patiserie, fast food, etc. Cerealele si fructele este bine sa fie […]

  1. Sucul de fructe, o sabie cu doua taisuri | Bebster

    […] fel de dulce ca o bautura racoritoare din comert, dar bineinteles mai bun. Sucul de fructe contine glucoza, sucroza si mai ales fructoza, in medie 8 lingurite la un pahar si avand in vedere ca fructoza este de 40 de ori mai dulce decat […]

  1. Multumesc frumos! Voi cauta miere naturala direct de la apicultor pentru el, cred ca e solutia optima, dar daca mai prinde iaurtul meu nu ma ingrijorez…
    PS: Ma bucur tare mult ca ati facut site-ul acesta, e tare util (si tocmai am realizat ca fac inca multe greseli cu piciul, din nestiinta si sfaturi tampite de la pediatri). Multumesc pentru informatii si efort.

  1. In sfarsit pot cere o opinie informata :) Eu sunt consumatoare de Xylitol, il mananc in iaurt, cu putina scortisoara. Piciul meu a descoperit recent ce “bunatate” mananca mami (si asta m-a bucurat, pentru ca refuza categoric iaurtul pana acum). E “safe” sa-i dau la aproape 2 ani iaurt cu xylitol in mod frecvent? Thanks.

    1. Buna Marianne,
      Xylitolul a inceput sa fie recomandat bebelusilor pentru spalatul pe dinti pentru ca previne cariile, elimina bacteriile si reduce aciditatea din gura. In prezent se recomanda cam 7 grame de Xylitol pe zi pentru curatarea gurii bebelusului. Studiile il arata ca fiind un indulcitor natural sigur pentru oameni. Singura ingrijorare provine din faptul ca este toxic pentru caini. Ca opinie personala – pentru varsta asta, eu as indulci cu stevia, miere nepasteurizata (in cantitati mici), fructe si Xylitol cu moderatie.

  1. Ce alimente sa eviti in timpul sarcinii? | Bebster

    […] toti indulcitorii artificiali. Am spus deja in alt articol ce efecte pot avea indulcitorii artificiali, dar zaharina este cel care trece de placenta. Evita […]

  1. Colici – remedii naturale | Bebster

    […] ori nu sunt naturale. Aceasta nu este singura problema. Ele contin si arome sintetice precum si indulcitori artificiali foarte nocivi. Pana nu de mult se facea un adevarat trafic cu aceste picaturi, fiind aduse la […]


Adauga comentariul tau