Graficele de crestere – dezvoltarea copilului

De cele mai multe ori in timpul vizitei la pediatru copilul tau va fi masurat si cantarit. Apoi i se va masura si circumferinta capului. Pediatrul iti va spune cum s-a dezvoltat fata de luna precedenta si unde se afla in comparatie cu alti copii.

Graficele de crestere reprezinta o modalitate de monitorizare a dezvoltarii copilului tau in comparatie cu majoritatea copiilor. Rezultatele difera de la copil la copil si nu trebuie sa reprezinte motive de ingrijorare sau de mandrie excesiva in randul parintilor.

De multe ori parintii au tendinta de a se lauda cu cresterile impresionante in inaltime sau greutate ale copilului, dar nu intotdeauna mai lung sau mai mare in greutate inseamna neaparat mai bine. Fiecare copil e diferit si se dezvolta in ritmul sau.

De asemenea, daca un copil este mai suplu in comparatie cu ceilalti sau ia mai putin in greutate, dar totusi se dezvolta normal, nu este motiv de ingrijorare. Aici se profita de spaima parintilor si de obicei se introduc (mai multe) cereale in alimentatia copilului. Nu introduceti cereale in alimentatia bebelusului doar pentru ca vedeti ca alti copii sunt mai plinuti. Obezitatea infantila este in crestere si nu trebuie sa o incurajati si dvs.

Citeste si articolul Diversificarea alimentatiei bebelusului.

Citeste si articolul Cerealele.

Pastreaza graficele primite de la pediatru pentru a vedea luna de luna dezvoltarea copilului tau, dar nu te panica. Daca acesta este in limite normale si nu are probleme grave de sanatate, nu ai de ce sa te ingrijorezi daca ia mai putin in greutate intr-o luna fata de cealalta, sau in comparatie cu alt copil. Pentru a te ghida, iata mai jos cateva valori medii de crestere.

Valori de crestere in inaltime si greutate la copii

  • La nasterea la termen (37-40 de saptamani), nou-nascutul este considerat normal daca are greutatea intre 2,5 kg si 4,5 kg.
  • Greutatea bebelusului se poate dubla la 5 luni, tripla la 1 an si se mareste de 4 ori la varsta de 2 ani, fata de greutatea avuta la nastere.
  • In primele 4 luni copilul are o crestere in greutate in medie de 750g/luna.
  • In urmatoarele 4 luni cresterea in greutate este in medie de 500g/luna.
  • In ultimele 4 luni din primul an de viata creste in greutate in medie 250g/luna.
  • Inaltimea nou-nascutului este considerata normala intre 45 – 55 cm.
  • Unii copii pot avea o inaltime mica sau medie in primii 3 ani si pot compensa in anii ce urmeaza sau la vartsa pubertatii.
  • Perimetrul cranian la nastere are in jur de 34- 35 cm, la 1 an este de 45-47 cm, la 5 ani este de 50-52 cm, iar la 15 ani de 55-57 cm.
  • Fontanela superioara (cea din zona occipitala) poate fi inchisa la nastere sau se poate inchide in decursul primei luni de viata.
  • Fontanela anterioara masoara la nastere intre 2,5 – 5 cm si se inchide complet intre 9 – 18 luni.

Articole similare:

Leave a Reply