Copilul NU vrea sa manance (I)

Exista copii care par ca nu vor sa manance nimic si copii care par ca nu se mai satura si ar manca orice, oricat si oricand. Eu ca multi altii, fac parte dintre parintii care au copil din prima categorie. Asa ca m-am pus pe citit. Al meu nu a fost de la bun inceput vreun mare mancacios si curios intr-ale mancarii asa cum am vazut ca sunt altii. Asta a dus la greseli de educatie in timpul mesei din dorinta noastra de a manca mai mult sau… ceva.

Cat trebuie sa manance un copil?

Multi parinti se intreaba oare cat ar trebui sa manance copilul meu? Altii vor sa stie proportiile de proteine, lipide si glucide necesare. Cand ai un copil mofturos sau care refuza sa manance e mai greu sa calculezi grame sau calorii consuma pe zi. Totusi, pentru cei care vor neaparat sa calculeze, am cautat cateva repere. Iata ce am gasit.

Mancarea pentru o zi pentru copilul cu varsta intre 3 – 5 ani: 50 – 150g de carne, peste, oua, 100 – 150g legume, 100 -150g fructe, 100 – 200g lactate, gustari mici din nuci, seminte si cereale sau pseudo – cereale.

Desigur, daca parintii isi doresc alt gen de diete, proportiile si alimente pot fi schimbate – lactatele pot fi inlocuite cu alte produse din carne, peste sau oua, cerealele si pseudocerealele pot fi excluse, fructele pot fi reduse si crescut aportul de legume, samd.

De ce copilul nu mananca?

Exista tot felul de motive pentru care un copil sa nu vrea sa manance. Copilul poate fi satul (lapte, gustari), obosit, agitat, bolnav, atras de alte activitati. Daca ati exclus variantele anterioare mai urmeaza una: Daca este rugat de nenumarate ori sa manance, el stie ca va capteaza atentia si stie ca il veti ruga cu atat mai mult cu cat el va refuza de fiecare data.

Ce putem face pentru a opri refuzul mancarii din partea copilului?

  • Masa se ia in familie. Daca nu faceati pana acum, poate ca ar trebui sa incercati. Specialistii spun ca ajuta foarte mult ca masa sa fie luata de toti membrii familiei.
  • Mancati alimente similare. Nu va puteti astepta ca cel mic sa manance broccoli, iar parintii cartofi prajiti.
  • Daca refuza sa manance nu insistati cu rugaminti. Luati farfuria si repetati la masa urmatoare. Mi s-a parut interesant un experiment al unui psiholog: S-a adus in fata copilului mic un obiect stralucitor fara a i se spune altceva. Acesta l-a privit o vreme si apoi l-a luat pentru a-l cerceta. S-a observat ca atunci cand se aduce obiectul iar parintele il impinge insistent copilului acesta il refuza. Atentia negativa este tot atentie. In plus, copilul incepe sa asocieze mancarea cu o experienta negativa data de insistentele repetate.
  • “NU vrea sa manance!” Evitati propozitia asta! Daca ii dati o eticheta si cel mic aude mereu ca el nu vrea sa manance, exact asa se va purta.
  • Laudati-l atunci cand mananca. Celor mici le plac laudele, aplauzele si jocurile. Atentia pozitiva obtinuta o va inlocui treptat pe cea negativa din urma insistentelor.
  • Nu recompensati si nu promiteti recompense! Daca veti promite cumpararea unei jucarii daca  va manca tot la masa, data viitoare s-ar putea sa nu mai functioneze si copilul sa planga direct dupa jucarie, dorind sa sara masa.
  • Mancare mai gustoasa prin folosirea de condimente naturale diverse si o diversitate mare de alimente.

La Tudor cel mai bine pana acum au mers laudele. L-am apreciat pentru puterea dobandita in urma terminarii copanelului sau pentru muschii imensi pe care ii va obtine daca mananca mereu la fel de bine. Mai avem de lucrat si noi si bunicii la punctele 1, 3 si 4, insa consider ca suntem pe drumul cel bun.

 Citeste si articolul Copilul NU vrea sa manance (II)

Articole similare:

One comment

Leave a Reply