Carti cu povesti educative

Mare e taraba din librarii si are tot felul de carti pentru copii! De cand Tudor era doar un bebelus am cumparat tot felul de carti si carticele cu povesti, poezii sau cantece.  Pe unele le-am cumparat pentru ca erau scrise de vreun autor cunoscut inca din copilaria mea, altele pentru ca aveau coperti frumoase ce promiteau multe. Am ramas muta de uimire cand am vazut ce prostii se ascund in unele dintre ele. Eu nu am vrut sa incep prin a-i citi povesti de genul “Capra cu trei iezi” sau “Cei trei purcelusi” pentru ca mi se par prea sangeroase, triste si nepotrivite pentru un copil atat de mic. Rasfoind unele carticele m-am intrebat cum de e voie sa apara asemenea carti pentru copii si cum de nu le controleaza nimeni inainte de aparitie. Erau absolut ridicole si daca nu cumva le-am aruncat intre timp, promit sa revin cu o editare a acestui mesaj pentru a va da exemple.

Am trecut apoi catre autori cunoscuti precum Elena Farago. Nu vreau sa par lipsita de respect, dar prefer sa ii explic altfel copilului ca trebuie sa fie bland si atent cu vietuitoarele decat prin citirea de poezii precum “Catelusul schiop” (cand eram copil m-a intristat groaznic), “Gandacelul”.  “Puisorul motat” prezinta o mama cam rea, care isi iubeste doar un pui pentru ca doar ala o asculta si nu urla…

Sa va dau si un citat din poezia “Tanu”:

– Ce-ai patit?… – Nimic, dar mama
Asa aspru m-a certat!
– I-ai gresit ceva?
– De unde!…
Pentru ca nu m-am spalat!…
– Stii, fetita mea cuminte,
Iarta-ma ca-ti spun, dar eu,
Pentru asta, te-as si bate 
Dac-ai fi copilul meu!”

Intre timp am aflat ca li s-au citit la gradinita “Capra cu trei iezi” si “Cei trei purcelusi”, dar am cautat in continuare carti frumoase si educative.

Tudor a descoperit de cateva luni placerea cititului din cartile cu povesti, cam de cand am interzis complet desenele animate. Iata ce carti ii plac lui:

Cele 2 carti cu povesti de la Ikea sunt preferatele lui. Prima le arata de ce este bine sa avem grija de gradina de legume, iar cealalta este cu un arici care descopera padurea, prietenii si pericolele. Ambele au ilustratii foarte atragatoare.

torva-eroii-din-gradina-de-legume-carte__0183738_PE334740_S4 vandring-aventurile-ariciului-pri-carte__0183737_PE334741_S4

 

“Bobita si Buburuza” sunt o serie de povesti foarte dragute. Le gasiti si pe youtube sub forma de desene animate, insa va recomand sa nu ii expuneti la desene, ci sa luati cartile. Lui Tuodr ii plac “Bobita si Buburuza – O zi la gradinita” si “Bobita si Buburuza – Paianjenul din pestera” .

Bobita Buburuza gradinita

 

De curand am gasit la Metro la pretul de 3 lei cartea “Aventurile unui fir de nisip” de Ana-Maria Lembrau. Este o carte foarte frumoasa, cu o poezie-poveste, cu ilustratii dragute. Este pentru copii de 3 – 8 ani. Am simtit ca pentru Tudor a fost un pic greu de inteles, dar cu intonatia potrivita, l-a prins si i-a placut aventura firului de nisip in mare si pe plaja.

aventurile unui fir de nisip lembrau

 

Voi ce carti preferate aveti?

BookCity.ro

Articole similare:

6 comments

  1. Cristina says:

    Eu am gasit recomandate cartile lui Eric Carle. “Omida mancacioasa” este printre cele mai vandute carti pentru copii din toate timpurile. Sunt educative (despre animale, cifre, culori, fructe) si au desene simpliste si foarte colorate, ideale pentru a le atrage atentia piticilor.

  2. Raluca says:

    Cartea MEA preferata din cele ce i le citesc este “Ghici cat de mult te iubesc” :). Lui ii plac cele din colectia Disney, de vara trecuta stie pe de rost Pisicile Aristocrate, se preface ca mi-o citeste si o zice cuvant cu cuvant :)). Mai nou ii plac si Pixi. Dar ce faine par cele doua de la Ikea, nu le-am mai vazut!

Leave a Reply